Pij codziennie, a oponka szybko stanie się wspomnieniem. Najlepsza herbata na szczupłą sylwetkę

Czerwona, zielona, biała, a może roiboos lub yerba mate? Herbaty docenia się za wiele cennych właściwości zdrowotnych, ale warto też wiedzieć, jaki mają wpływ na odchudzanie. Które z nich są najlepszymi "spalaczami tłuszczu"?

Czy picie herbaty może nas odchudzić? Najlepsze herbaty na odchudzanieCzy picie herbaty może nas odchudzić? Najlepsze herbaty na odchudzanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Herbata Pu erh

Herbata Pu erh nazywana jest również czerwoną herbatą oraz półfermentowaną – co oznacza, ze poddawana jest lekkiej fermentacji. Proces fermentacji zatrzymuje się, gdy na końcach listków zaczyna pojawiać się lekko czerwony kolor. Wyróżnia się dość specyficznym smakiem, ma korzenno-ziemisty posmak i brunatny odcień, dlatego uznaje się ją za jedną z najbardziej aromatycznych rodzajów herbat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie z 4 składników robię genialną przekąskę na ciepło. Znika w mgnieniu oka

Oprócz odchudzających właściwości, herbata ta bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Powoduje zmniejszenie stężenie cholesterolu we krwi, przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Jednak Pu erh ceniona jest przede wszystkim za właściwości odchudzające. Proces fermentacji herbaty przekłada się bezpośrednio na zawartość polifenoli oraz większą ilość enzymów, co wpływa na wspomaganie utraty masy ciała.

Polifenole regulują wydzielanie żółci, ułatwiając proces trawienia, a jednocześnie przyspieszają przemianę tłuszczów. Czerwona herbata przynosi zatem ulgę wtedy, gdy czujemy się przejedzeni, szczególnie po ciężkostrawnym posiłku. Najlepsze efekty osiąga się, pijąc 5-6 filiżanek w ciągu dnia.

Zielona herbata

Zielona herbata ma nie tylko pozytywne działanie na nasze zdrowie, ale również na wagę. Te prozdrowotne właściwości związane są głównie z zawartością polifenoli, w szczególności flawonoli – to tak zwane katechiny.

Regularne picie zielonej herbaty powoduje obniżenie ryzyka wystąpienia takich chorób, jak Alzheimer, Parkinson oraz cukrzycy typu 2. Badania potwierdziły także jej wpływ na wchłanianie mniejszej ilości cholesterolu, co chroni przed zawałami i miażdżycą.

W procesie odchudzania zielona herbata pełni równie ważną rolę, co czerwona. Zdaniem naukowców składniki tej odmiany herbaty (przede wszystkim kofeina, której jest około 40 mg na szklankę) poprawiają przemianę materii i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Prowadzone w tym zakresie badania potwierdziły efekty w postaci redukcji tłuszczu w okolicy brzucha, a także zmniejszenie cellulitu, dzięki eliminacji toksyn z organizmu.

Herbata biała

Herbata biała wyróżnia się jasną barwą i delikatnym smakiem. Pod względem cennych właściwości przypomina zieloną herbatę, ale niewiele osób wie, że są one mocniejsze. Tę odmianę herbaty wyróżnia ogromna ilość przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu.

Biała herbata to jednak nie tylko eliksir młodości. Regularne picie naparu pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia układ odpornościowy i wspiera proces odchudzania. Spożywanie białej herbaty zapewni sprawniejszą przemianę materii, szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Doceniamy ją również za to, że ogranicza wchłanianie spożytego tłuszczu.

Rooibos

Rooibos, nazwany czerwonokrzewem afrykańskim oraz aspalatem prostym, jest tym rodzajem herbaty, po którą coraz częściej sięgają Polacy. Kiedyś dostępna tylko w dobrze zaopatrzonych herbaciarniach, a dziś można ją kupić niemal w każdym supermarkecie czy osiedlowym sklepie. Wyróżnia się delikatnym, lekko słodkim smakiem, rudawym kolorem i przyjemnym zapachem.

Regularne picie rooibos w bardzo pozytywny sposób wpływa na zdrowie. Zwolennicy rooibosa są zdania, że jest on zdecydowanie zdrowszy niż zielona herbata. Jest źródłem antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Opóźnienie procesu starzenia się komórek to jednak nie wszystko. Napar z czerwonokrzewu wręcz wspiera nasz układ odpornościowy. Dodatkowo wykazuje pozytywne działanie w przypadku zaburzeń trawienia, bezsenności, przynosi ulgę w migrenach, w astmie i alergii. W korzystny sposób wpływa również na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II.

Z herbatami rooibos powinny się także zaprzyjaźnić osoby walczące z otyłością. Znajdujące się w niej cenne związki wspierają układ pokarmowy i regulują trawienie. Poza tym herbata ma właściwości moczopędne i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Z uwagi na to, że łagodzi napięcia i koi skołatane nerwy nie powoduje zajadania stresu niezdrowymi przekąskami.

Yerba mate

Yerba mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, który jest bardzo ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Przyczynia się do oczyszczenia organizmu z toksyn, ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe, zawiera wiele witamin (B1, B2, A, E i C) i składników mineralnych (np. wapń, magnez, potas, cynk, żelazo). Jest niezwykle skutecznym sposobem na pobudzenie organizmu do działania, zwalcza bowiem zmęczenie i odświeża umysł; znajduje się w niej bowiem duża ilość substancji nazywanej mateiną, będącej odmianą kofeiny.

Yerba mate może przyczynić się również do redukcji masy ciała, oczywiście w połączeniu ze zrównoważoną dietą i aktywnością fizyczną. Wspiera proces odchudzania, dając uczucie sytości, zatem szybciej się najadamy i mniej podjadamy. Przyspiesza też przemianę materii oraz reguluje poziom cukru.

Podsumowanie

Reasumując: wymienione i opisane wyżej herbaty są doskonałym środkiem wspomagającym walkę z nadwagą. Należy je traktować jako uzupełnienie diety w procesie redukcji wagi. Samym piciem herbaty nie zrzucimy zbędnych kilogramów i nie uzyskamy wymarzonej sylwetki. Proces odchudzania powinien był oparty przede wszystkim o właściwe odżywianie i aktywność fizyczną.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej