Lekka jak baletnica i puszysta jak chmurka. Sekret bezy Pavlovy tkwi w jednym triku

Beza Pavlova to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Najlepiej smakuje późną wiosną i latem, kiedy w sklepach pojawiają się soczyste, świeże owoce. Chociaż pozornie wydawać by się mogło, że do przygotowania tego deseru potrzeba rozwiniętych umiejętności cukierniczych, to okazuje się to być prostsze niż myślisz.

Beza Pavlova - PysznościBeza Pavlova - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Beza Pavlova to absolutny klasyk wśród deserów. Świetnie sprawdzi się na wszelakie okazje - urodziny, komunie, przyjęcia, a nawet wesela. Krucha beza z kremem mascarpone i świeżymi owocami zjednała sobie miliony fanów na cały świecie. Zasługi za stworzenie tego deseru przypisują sobie mieszkańcy Australii i Nowej Zelandii. To właśnie tam w swoje taneczne tournée ruszyła Anna Pavlova (Pawłowa). Szef kuchni hotelu Esplanade w Perth w Australii w 1935 roku stworzył deser na cześć baletnicy, inspirowany jej lekkością i gracją na scenie. Gość, który skosztował deseru, miał określić go jako "tak lekki jak Pawłowa", co miało dać początek nazwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Chociaż historycy podchodzą do tej opowieści z pewną nutą ostrożności, to nazwa przyjęła się na całym świecie. Niezależnie od prawdziwej historii pochodzenia, beza Pavlova pozostaje pysznym i popularnym deserem, który cieszy się uznaniem miłośników słodkości.

Jak zrobić bezę Pavlovą?

Wygląda bardzo efektownie, ale przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane, wymaga jedynie cierpliwości. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest odpowiednie ubicie białek. Cukier powinien się całkowicie w nich rozpuścić, tworząc gładką, lśniącą i jednolitą w konsystencji pianę.

Znaczącym ułatwieniem i usprawnieniem pracy jest wykorzystanie robota planetarnego. Mieszadło obraca się nie tylko wokół własnej osi, ale również wokół całego obwodu miski, dokładnie zbierając zawartość i mieszając masę. Białka ubijają się ekspresowo, cukier szybko się rozpuszcza, a i masa z mascarpone i bitej śmietany powstaje w mgnieniu oka.

Tort bezowy Pavlova
Tort bezowy Pavlova © Adobe Stock

Miksery planetarne są wyposażone w mocne silniki, które wykonują całą pracę za ciebie. Kiedy białka jaj ubijają się w misce, masz czas, by przygotować owoce i rozgrzać piekarnik.

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Chrupiąca beza, słodki krem i owoce - to połączenie, obok którego nie przejdzie obojętne żaden fan słodkości. Beza Pavlova sprawdzi się na wiosenne i letnie przyjęcia, spotkania i różne okazje.

Beza sprawdzi się jako deser w uroczystym dniu.
Beza sprawdzi się jako deser w uroczystym dniu. © Adobe Stock

Składniki:

  • 6 białek,
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

Krem i dekoracja

  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • świeże owoce, np. truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i umieść w misie robota planetarnego. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  2. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż do momentu powstania bardzo sztywnej, lśniącej i gęstej masy.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z pomocą drewnianej szpatułki.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Odrysuj na nim okrąg o średnicy 22 cm.
  6. Na narysowany kszałt wyłóż przygotowaną masę bezową i przy pomocy łyżki lub szpatułki uformuj kopczyk. Spłaszcz go nieco u góry, formując krater.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza
  8. Po 5 minutach od rozgrzania, zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i wstaw blaszkę z bezą.
  9. Piecz bezę przez 90 minut.
  10. Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw bezę do całkowitego wystudzenia.
  11. Bitą śmietanę ubij wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.
  12. Dodaj mascarpone i zmiksuj.
  13. Na wystudzoną bezę wyłóż przygotowany krem.
  14. Udekoruj bezę ulubionymi owocami.

Piękna beza Pavlova jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył