Lekka jak baletnica i puszysta jak chmurka. Sekret bezy Pavlovy tkwi w jednym triku

Beza Pavlova to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie. Najlepiej smakuje późną wiosną i latem, kiedy w sklepach pojawiają się soczyste, świeże owoce. Chociaż pozornie wydawać by się mogło, że do przygotowania tego deseru potrzeba rozwiniętych umiejętności cukierniczych, to okazuje się to być prostsze niż myślisz.

Beza Pavlova - PysznościBeza Pavlova - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Beza Pavlova to absolutny klasyk wśród deserów. Świetnie sprawdzi się na wszelakie okazje - urodziny, komunie, przyjęcia, a nawet wesela. Krucha beza z kremem mascarpone i świeżymi owocami zjednała sobie miliony fanów na cały świecie. Zasługi za stworzenie tego deseru przypisują sobie mieszkańcy Australii i Nowej Zelandii. To właśnie tam w swoje taneczne tournée ruszyła Anna Pavlova (Pawłowa). Szef kuchni hotelu Esplanade w Perth w Australii w 1935 roku stworzył deser na cześć baletnicy, inspirowany jej lekkością i gracją na scenie. Gość, który skosztował deseru, miał określić go jako "tak lekki jak Pawłowa", co miało dać początek nazwie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Chociaż historycy podchodzą do tej opowieści z pewną nutą ostrożności, to nazwa przyjęła się na całym świecie. Niezależnie od prawdziwej historii pochodzenia, beza Pavlova pozostaje pysznym i popularnym deserem, który cieszy się uznaniem miłośników słodkości.

Jak zrobić bezę Pavlovą?

Wygląda bardzo efektownie, ale przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane, wymaga jedynie cierpliwości. Pierwszym i najważniejszym krokiem jest odpowiednie ubicie białek. Cukier powinien się całkowicie w nich rozpuścić, tworząc gładką, lśniącą i jednolitą w konsystencji pianę.

Znaczącym ułatwieniem i usprawnieniem pracy jest wykorzystanie robota planetarnego. Mieszadło obraca się nie tylko wokół własnej osi, ale również wokół całego obwodu miski, dokładnie zbierając zawartość i mieszając masę. Białka ubijają się ekspresowo, cukier szybko się rozpuszcza, a i masa z mascarpone i bitej śmietany powstaje w mgnieniu oka.

Tort bezowy Pavlova
Tort bezowy Pavlova © Adobe Stock

Miksery planetarne są wyposażone w mocne silniki, które wykonują całą pracę za ciebie. Kiedy białka jaj ubijają się w misce, masz czas, by przygotować owoce i rozgrzać piekarnik.

Beza Pavlova z mascarpone i owocami

Chrupiąca beza, słodki krem i owoce - to połączenie, obok którego nie przejdzie obojętne żaden fan słodkości. Beza Pavlova sprawdzi się na wiosenne i letnie przyjęcia, spotkania i różne okazje.

Beza sprawdzi się jako deser w uroczystym dniu.
Beza sprawdzi się jako deser w uroczystym dniu. © Adobe Stock

Składniki:

  • 6 białek,
  • 300 g cukru (najlepiej drobnego),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

Krem i dekoracja

  • 500 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • świeże owoce, np. truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i umieść w misie robota planetarnego. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  2. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż do momentu powstania bardzo sztywnej, lśniącej i gęstej masy.
  3. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z pomocą drewnianej szpatułki.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Odrysuj na nim okrąg o średnicy 22 cm.
  6. Na narysowany kszałt wyłóż przygotowaną masę bezową i przy pomocy łyżki lub szpatułki uformuj kopczyk. Spłaszcz go nieco u góry, formując krater.
  7. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza
  8. Po 5 minutach od rozgrzania, zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i wstaw blaszkę z bezą.
  9. Piecz bezę przez 90 minut.
  10. Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw bezę do całkowitego wystudzenia.
  11. Bitą śmietanę ubij wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.
  12. Dodaj mascarpone i zmiksuj.
  13. Na wystudzoną bezę wyłóż przygotowany krem.
  14. Udekoruj bezę ulubionymi owocami.

Piękna beza Pavlova jest już gotowa. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę