Zaskocz swoich gości. Ten deser to prawdziwa petarda

Zachwycająco prosty przepis na eton mess z truskawkami. Pyszny deser w pucharku przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jest idealny na lato.

Eton mess- Pyszności; źródło Adobe StockEton mess- Pyszności; źródło Adobe Stock
Ewa

Kiedy stragany na ryneczku zapełniają się kobiałkami pełnymi pachnących, słodkich truskawek, to w moim domu owoce lądują w niemal każdym deserze. W końcu trzeba nacieszyć się sezonem na soczyste truskawki, aby później nieco mniej tęsknić za nimi jesienią i zimą. Uwielbiam proste słodkości, które wyglądają efektownie i są szybkie w przygotowaniu. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego deseru, od razu przepadłam. Chrupiące bezy, orzeźwiające owoce i słodka bita śmietana to trio, które pokochasz od pierwszej łyżeczki.

Deser w pucharku

Eton mess swoimi korzeniami sięga aż 1893 roku. Zaserwowano go wtedy na wielkim przyjęciu zorganizowanym dzień przed ślubem księcia (i przyszłego króla) Jerzego i Marii Teck. Jedna z legend głosi, że przepis jest zasługą pewnego radosnego labradora, który podczas pikniku zorganizowanego z okazji dorocznego meczu krykieta drużyn Eton i Harrow usiadł na koszyk, w którym znajdowała się klasyczna beza Pavlova z owocami. Ciasto się połamało i powstał bałagan, czyli po angielsku właśnie "mess". Trzeba przyznać - psiak wiedział, co robi.

Pucharki z bitą śmietaną, truskawkami i bezą
Eton mess z truskawkami- Pysznośc; źródło: Pixabay

Eton mess z truskawkami

Składniki:

       
  • 400 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • bezy
  • kilka listków mięty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

        
  1. Truskawki dokładnie myję i usuwam szypułki. Możesz je zamienić również na inne owoce sezonowe, jak maliny czy borówki. Popularna była dawniej wersja z bananem, ja jednak sugeruję sięgnąć po owoce jagodowe, które dodadzą deserowi lekkości.
  2. Truskawki kroję, kilka odkładam w całości, aby udekorować później pucharki.
  3. Śmietanę ubijam wraz z cukrem pudrem.
  4. Bezy łamię na mniejsze kawałki. Najczęściej sięgam po małe beziki z piekarni, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je samodzielnie. Ja preferuję wersję "na szybko".
  5. Do przezroczystych pucharków lub szklanek wykładam warstwę bitej śmietany, pokruszonych bez i pokrojonych truskawek. Powtarzam warstwy, aż wypełnią całe naczynie.
  6. Deser kończę warstwą z bitej śmietany i dekoruję odłożonymi wcześniej truskawkami i listkiem mięty.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie