Zaskocz swoich gości. Ten deser to prawdziwa petarda
28.05.2023 10:00, aktual.: 18.09.2023 09:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zachwycająco prosty przepis na eton mess z truskawkami. Pyszny deser w pucharku przygotujesz w zaledwie 15 minut. Jest idealny na lato.
Kiedy stragany na ryneczku zapełniają się kobiałkami pełnymi pachnących, słodkich truskawek, to w moim domu owoce lądują w niemal każdym deserze. W końcu trzeba nacieszyć się sezonem na soczyste truskawki, aby później nieco mniej tęsknić za nimi jesienią i zimą. Uwielbiam proste słodkości, które wyglądają efektownie i są szybkie w przygotowaniu. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego deseru, od razu przepadłam. Chrupiące bezy, orzeźwiające owoce i słodka bita śmietana to trio, które pokochasz od pierwszej łyżeczki.
Deser w pucharku
Eton mess swoimi korzeniami sięga aż 1893 roku. Zaserwowano go wtedy na wielkim przyjęciu zorganizowanym dzień przed ślubem księcia (i przyszłego króla) Jerzego i Marii Teck. Jedna z legend głosi, że przepis jest zasługą pewnego radosnego labradora, który podczas pikniku zorganizowanego z okazji dorocznego meczu krykieta drużyn Eton i Harrow usiadł na koszyk, w którym znajdowała się klasyczna beza Pavlova z owocami. Ciasto się połamało i powstał bałagan, czyli po angielsku właśnie "mess". Trzeba przyznać - psiak wiedział, co robi.
Eton mess z truskawkami
Składniki:
- 400 g truskawek
- 250 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- bezy
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Truskawki dokładnie myję i usuwam szypułki. Możesz je zamienić również na inne owoce sezonowe, jak maliny czy borówki. Popularna była dawniej wersja z bananem, ja jednak sugeruję sięgnąć po owoce jagodowe, które dodadzą deserowi lekkości.
- Truskawki kroję, kilka odkładam w całości, aby udekorować później pucharki.
- Śmietanę ubijam wraz z cukrem pudrem.
- Bezy łamię na mniejsze kawałki. Najczęściej sięgam po małe beziki z piekarni, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je samodzielnie. Ja preferuję wersję "na szybko".
- Do przezroczystych pucharków lub szklanek wykładam warstwę bitej śmietany, pokruszonych bez i pokrojonych truskawek. Powtarzam warstwy, aż wypełnią całe naczynie.
- Deser kończę warstwą z bitej śmietany i dekoruję odłożonymi wcześniej truskawkami i listkiem mięty.