Kiedy na stole pojawiają się urocze ciasteczka, zachwytom nie ma końca

W najbliższy weekend mają odwiedzić się znajomi z maluchami? A może szykuje się w rodzinie kolejna impreza z udziałem najmłodszych? Jeśli tak, mam dla ciebie sprawdzony przepis na wyjątkowy deser. To będzie naprawdę coś niesamowitego i smacznego jednocześnie!

Te ciasteczka mają w sobie to "coś"Te ciasteczka mają w sobie to "coś"
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Domowe wypieki potrafią zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. I najlepiej widać to przede wszystkim przy słodkościach, które przygotowujemy dla najmłodszych. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób wyczarować w swojej kuchni genialne wypieki z uroczym motywem. 

W tej roli świetnie sprawdzą się chrupiące ciasteczka, które wyglądają jak paleta malarska. Są tak urocze, że wręcz nie sposób oderwać od nich wzroku. Ich smak również zapada w pamięci na bardzo długo. Jak sam więc widzisz, w tym przypadku jest zbyt dużo argumentów "za", abyś mógł przejść obok ciekawego przepisu obojętnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się urocze ciasteczka, zachwytom nie ma końca

Ciasteczka w formie palety malarskiej stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 100 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 g cukierków m&m’s czekoladowych,
  • 3 solone paluszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad genialnym deserem rozpoczynam od połączenia suchych składników na ciasto do przyszłych ciasteczek. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia oraz sól

W pierwszej kolejności łączę suche składniki
W pierwszej kolejności łączę suche składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce ucieram masłocukrem. Po chwili do środka wrzucam też jajko oraz ekstrakt waniliowy. Na koniec do mieszanki dodaję wcześniej wymieszane suche produkty. Jako efekt końcowy ma powstać jednolitegładkie ciasto.

Tak powinno prezentować się ciasto po połączeniu składników
Tak powinno prezentować się ciasto po połączeniu składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotowe ciasto dzielę na mniejsze elementy, z których formuję małe kuleczki. Każdą taką kuleczkę przekładam następnie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczam przy pomocy dłoni.

Ciasteczka zavzynają nabierać odpowiednich kształów
Ciasteczka zavzynają nabierać odpowiednich kształów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie biorę do ręki słomkę do napojów i przy jej pomocy robię najpierw małą dziurkę, po czym na każdym kawałku tworzę dodatkowe wgłębienie po zewnętrznej stronie. Dzięki czemu każde ciasteczko wyglądem zaczyna przypominać prawdziwą paletę malarską.

Już coraz bliżej
Już coraz bliżej © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Aby ciasteczkowa paleta nabrała barw, na wszystkich ciasteczkach układam kolorowe łakocie. Dopiero w takim wydaniu słodkości mogą trafić do nagrzanego piekarnika. Mają spędzić tam 12 minut, a urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Przed podaniem na każdej ciasteczkowej palecie układam dodatkowo po kawałku solonego paluszka, który w tym przypadku pełni rolę malarskiego pędzelka. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione