Kiedy tylko zaczyna się sezon, w moim domu pojawiają się wystrzałowe drożdżówki z rabarbarem
Sezon na rabarbar ruszył pełną parą. Wykorzystaj ten czas na 100 procent i przygotuj niesamowite drożdżówki z ich dodatkiem. Smakują jak z najlepszej cukierni.
20.05.2024 | aktual.: 20.05.2024 14:33
Gdy w sklepach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa, na naszych stołach nie może zabraknąć przepisów z ich udziałem. Nie inaczej jest w przypadku rabarbaru, przy pomocy którego możesz wyczarować dla swoich bliskich same pyszności.
Dzisiaj proponuję ci domowe drożdżówki z serową wkładką i rabarbarem. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby znaleźć się w kulinarnym niebie. Mega puszyste wypieki to świetny pomysł zarówno na słodkie śniadanie, jak i deser po pysznym obiedzie. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na stole pojawiają się domowe drożdżówki z rabarbarem, znikają w mgnieniu oka
Składniki na ok. 10 drożdżówek:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 80 g roztopionego masła,
- 30 g cukru,
- 2 jajka.
Nadzienie serowe:
- 500 g twarogu półtłustego,
- 2 żółtka,
- 5 łyżek cukru.
Dodatki:
- 500 g rabarbaru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu. W tym celu łączę ze sobą świeże drożdże, cukier, mąkę oraz ciepłe mleko. Po dokładnym wymieszaniu składników odkładam powstałą mieszankę do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania ciasta drożdżowego. Aby je dobrze wyrobić, używam robota kuchennego, w którym miksuję następujące składniki: mąkę, jajka, cukier, roztopione masło oraz wcześniej przygotowany rozczyn.
Gładkie i jednolite ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 3. W międzyczasie skupiam się na zrobieniu serowej wkładki, która składa się zaledwie z trzech produktów. W misce blenduję ze sobą twaróg, żółtka oraz cukier. I już po chwili dodatek do drożdżówek jest gotowy.
Na koniec dokładnie myję i osuszam rabarbar, po czym dzielę go na mniejsze kawałki.
Krok 4. Wracam do pracy z ciastem drożdżowym, które dzielę na mniejsze części. Następnie z każdego takiego elementu formuję drożdżówkę z wyraźnym wgłębieniem.
Krok 5. Powstałą lukę wypełniam najpierw serową wkładką, a po chwili na każdej drożdżówce rozsypuję również kawałki rabarbaru.
Przygotowane w ten sposób drożdżówki wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone drożdżówki przed podaniem dekoruję cukrem pudrem. Smacznego!