Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Przepis na ciasto z rabarbarem jest w mojej rodzinie od wielu lat. Idealnie puszyste, słodkie i pyszne ciasto przygotujesz w mgnieniu oka.

Ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż uwielbiam eksperymentować w kuchni oraz odkrywać i tworzyć nowe przepisy, to z wielką chęcią wracam do klasyków, które znam od lat. Ten przepis na rabarbarowe ciasto z kołderką z cukru pudru jest w mojej rodzinie od wielu lat. Piekła je moja babcia, robiła je moja mama, a i ja odziedziczyłam po nich ten przepis.

Gdy tylko na ryneczku pojawiają się długie, kwaśne łodygi rabarbaru, od razu zabieram się za pieczenie. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaśną nutą to po prostu niebo w gębie. Na dodatek przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 200 g cukru,
  • 100 g masła — roztopionego,
  • 4-5 łodyg rabarbaru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję sól oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  2. W osobnej misce łączę jajka, żółta oraz cukier. Wlewam roztopione i przestudzone masło, dodaję śmietanę i mieszam. Następnie wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Masa powinna być dość gęsta. Ja najczęściej robię to ręcznie, ale możesz to zrobić również przy pomocy miksera.
  3. Łodygi rabarbaru obieram i kroję na mniejsze części.
  4. Zmiksowaną masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam kawałki rabarbaru, dociskając je nieco do ciasta. Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 60 minut.
  5. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia, a następnie usuwam rant blaszki. Gdy przestygnie, całość możesz oprószyć cukrem pudrem. Pyszne, domowe ciasto wypełni swoim zapachem cały dom. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę