PrzepisCiastaCiasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Pyszności

18.08.2023 16:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na ciasto z rabarbarem jest w mojej rodzinie od wielu lat. Idealnie puszyste, słodkie i pyszne ciasto przygotujesz w mgnieniu oka.

Chociaż uwielbiam eksperymentować w kuchni oraz odkrywać i tworzyć nowe przepisy, to z wielką chęcią wracam do klasyków, które znam od lat. Ten przepis na rabarbarowe ciasto z kołderką z cukru pudru jest w mojej rodzinie od wielu lat. Piekła je moja babcia, robiła je moja mama, a i ja odziedziczyłam po nich ten przepis.

Gdy tylko na ryneczku pojawiają się długie, kwaśne łodygi rabarbaru, od razu zabieram się za pieczenie. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaśną nutą to po prostu niebo w gębie. Na dodatek przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 200 g cukru,
  • 100 g masła — roztopionego,
  • 4-5 łodyg rabarbaru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję sól oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  2. W osobnej misce łączę jajka, żółta oraz cukier. Wlewam roztopione i przestudzone masło, dodaję śmietanę i mieszam. Następnie wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Masa powinna być dość gęsta. Ja najczęściej robię to ręcznie, ale możesz to zrobić również przy pomocy miksera.
  3. Łodygi rabarbaru obieram i kroję na mniejsze części.
  4. Zmiksowaną masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam kawałki rabarbaru, dociskając je nieco do ciasta. Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 60 minut.
  5. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia, a następnie usuwam rant blaszki. Gdy przestygnie, całość możesz oprószyć cukrem pudrem. Pyszne, domowe ciasto wypełni swoim zapachem cały dom. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także