Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu
Przepis na ciasto z rabarbarem jest w mojej rodzinie od wielu lat. Idealnie puszyste, słodkie i pyszne ciasto przygotujesz w mgnieniu oka.
18.08.2023 16:41
Chociaż uwielbiam eksperymentować w kuchni oraz odkrywać i tworzyć nowe przepisy, to z wielką chęcią wracam do klasyków, które znam od lat. Ten przepis na rabarbarowe ciasto z kołderką z cukru pudru jest w mojej rodzinie od wielu lat. Piekła je moja babcia, robiła je moja mama, a i ja odziedziczyłam po nich ten przepis.
Gdy tylko na ryneczku pojawiają się długie, kwaśne łodygi rabarbaru, od razu zabieram się za pieczenie. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaśną nutą to po prostu niebo w gębie. Na dodatek przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 200 g cukru,
- 100 g masła — roztopionego,
- 4-5 łodyg rabarbaru.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję sól oraz proszek do pieczenia i mieszam.
- W osobnej misce łączę jajka, żółta oraz cukier. Wlewam roztopione i przestudzone masło, dodaję śmietanę i mieszam. Następnie wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Masa powinna być dość gęsta. Ja najczęściej robię to ręcznie, ale możesz to zrobić również przy pomocy miksera.
- Łodygi rabarbaru obieram i kroję na mniejsze części.
- Zmiksowaną masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam kawałki rabarbaru, dociskając je nieco do ciasta. Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 60 minut.
- Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia, a następnie usuwam rant blaszki. Gdy przestygnie, całość możesz oprószyć cukrem pudrem. Pyszne, domowe ciasto wypełni swoim zapachem cały dom. Smacznego!