Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Przepis na ciasto z rabarbarem jest w mojej rodzinie od wielu lat. Idealnie puszyste, słodkie i pyszne ciasto przygotujesz w mgnieniu oka.

Ciasto z rabarbaremCiasto z rabarbarem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Chociaż uwielbiam eksperymentować w kuchni oraz odkrywać i tworzyć nowe przepisy, to z wielką chęcią wracam do klasyków, które znam od lat. Ten przepis na rabarbarowe ciasto z kołderką z cukru pudru jest w mojej rodzinie od wielu lat. Piekła je moja babcia, robiła je moja mama, a i ja odziedziczyłam po nich ten przepis.

Gdy tylko na ryneczku pojawiają się długie, kwaśne łodygi rabarbaru, od razu zabieram się za pieczenie. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaśną nutą to po prostu niebo w gębie. Na dodatek przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki gęstej śmietany,
  • 200 g cukru,
  • 100 g masła — roztopionego,
  • 4-5 łodyg rabarbaru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, dodaję sól oraz proszek do pieczenia i mieszam.
  2. W osobnej misce łączę jajka, żółta oraz cukier. Wlewam roztopione i przestudzone masło, dodaję śmietanę i mieszam. Następnie wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam. Masa powinna być dość gęsta. Ja najczęściej robię to ręcznie, ale możesz to zrobić również przy pomocy miksera.
  3. Łodygi rabarbaru obieram i kroję na mniejsze części.
  4. Zmiksowaną masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam kawałki rabarbaru, dociskając je nieco do ciasta. Wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 60 minut.
  5. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia, a następnie usuwam rant blaszki. Gdy przestygnie, całość możesz oprószyć cukrem pudrem. Pyszne, domowe ciasto wypełni swoim zapachem cały dom. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇