Do arbuza wrzuciłam owoce i zalałam je galaretką. Wyszedł najlepszy deser na lato

Prosta i pyszna galaretka w arbuzie z dodatkiem owoców to przepis na deser idealny na lato. Orzeźwiająca, pyszna i lekka przekąska.

ObrazekGalaretka w arbuzie- Pyszności
Ewa

Latem uwielbiam sięgać po proste i pyszne desery, które nie tylko zaspakajają chęć na coś słodkiego, ale również dają orzeźwienie w upalne dni. Moi bliscy wręcz przepadają za galaretką z owocami. I ja również- jest lekka, ma niedużo kalorii,  a wyjęta prosto z lodówki świetnie chłodzi. Zamiast w wysokim pucharku postanowiłam podać ją w wydrążonym arbuzie. Efekt końcowy jest niesamowity i wygląda jak kolorowe dzieło sztuki. Świetnie sprawdzi się na ogrodowych imprezach, grillach czy spotkaniach ze znajomymi, kiedy chcemy podać coś niezwykłego i jednocześnie bardzo prostego. Polecam wybrać do tego galaretki krystaliczne, dzięki którym owoce będą pięknie widoczne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Galaretka w arbuzie z letnimi owocami

Składniki:

        
  • 1 średni arbuz,
  • 200 g malin,
  • 600 g truskawek,
  • 200 g borówki amerykańskiej,
  • 500 g białego winogrona,
  • 2 galaretki krystaliczne.

Sposób przygotowania:

1. Z arbuza odcinam jego górną część i przy pomocy łyżki do lodów wydrążam wnętrze. Co robię z wydrążonym miąższem? Dodaję do wody, robię lemoniadę lub zjadam na deser. Zdecydowanie nic się nie zmarnuje.

Galaretka w arbuzie z letnimi owocami- Pyszności
Galaretka w arbuzie z letnimi owocami- Pyszności

2. Do wydrążonego arbuza wrzucam umyte borówki, białe winogrona, truskawki oraz maliny. Wrzucam je naprzemiennie, tworząc owocowe warstwy. Ja uwielbiam to połączenie i świetnie sprawdza się jako letni deser, jednak możesz postawić też na inną mieszankę. Nie dodawaj jednak kiwi, ananasa, papai czy mango, bo zawierają enzymy, przez które galaretka nie stężeje.

3. Galaretki krystaliczne rozpuszczam według instrukcji na opakowaniu i zostawiam do wystudzenia. Gdy zaczną już powoli tężeć, wlewam je do arbuza. Stawiam go w misce, aby był stabilny. Przykrywam odciętą wcześniej górną częścią i odstawiam do lodówki, aż galaretka stężeje. Najlepiej zostawić go tam na całą noc.

Zalewanie owoców galaretką- Pyszności
Zalewanie owoców galaretką- Pyszności

4. Po tym czasie przedzielam arbuz na dwie połówki i dzielę na mniejsze części. Podaję prosto z lodówki.Smacznego!

Galaretka w arbuzie z letnimi owocami- Pyszności
Galaretka w arbuzie z letnimi owocami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇