PrzepisWszyscy chwalą jagodzianki Magdy Gessler. Te od Strzelczyka są o niebo lepsze

Wszyscy chwalą jagodzianki Magdy Gessler. Te od Strzelczyka są o niebo lepsze

Przepis na jagodzianki Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Fot. You Tube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)
Przepis na jagodzianki Tomasza Strzelczyka - Pyszności; Fot. You Tube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)
10.07.2023 17:29, aktualizacja: 10.07.2023 22:53

Unoszący się zapach świeżo upieczonej jagodzianki z piekarni to znak, że mamy lipiec. Lekko cierpkie i nieco kwaśne jagódki oraz towarzysząca im słodka kruszonka to połączenie nieznoszące sprzeciwu. Póki sezon trwa, póki jeszcze jest szansa na świeżą jagodę, warto posmakować sezonowej drożdżówki. A najlepsza będzie ta domowej roboty, jeszcze ciepła. Zobaczcie propozycję Tomasza Strzelczyka.

Chwila moment i zapełnicie talerze domowej roboty jagodziankami. Przepis Tomasza Strzelczyka jest bajecznie prosty - słodkie bułeczki zrobicie w jedno popołudnie i  zachwycicie nimi domowników. Wada tych jagodzianek jest jedna - są tak pyszne, że szybko znikają, więc możecie zostać poproszeni o więcej. Strzelczyk zdradza też świetny patent na przygotowanie jagodowego nadzienia. Zobaczcie.

Jak samemu upiec jagodziankę? Znany kucharz podpowiada

Tomasz Strzelczyk wkupił się w łaski setek tysięcy widzów, proponując ciekawe wariacje na temat znanych i lubianych dań. Nie ominął też jagodzianek. W tym przypadku podpowiedział wiernym obserwującym, co zrobić, by jagodowe nadzienie nie zaczęło przemakać przez ciasto. Strzelczyk do owoców dodaje odrobinę bułki tartej. Ta pochłonie nieco soków, dzięki czemu nie musimy się obwiać przemoczonego spodu w drożdżówce.

Dalej kucharz tłumaczy krok po kroku, jak przyrządzić puszyste ciasto drożdżowe i słodki lukier. Jagodzianki według przepisu Strzelczyka są łatwe w przygotowaniu, a jeszcze ciepłe i wypełnione owocowym nadzieniem zachwycą każdego. Poniżej znajdziesz listę składników i sposób przygotowania słodkich bułeczek. Na jagody najlepiej wybrać się do lasu. Na targowiskach zaś kupisz je za 19-25 zł za litr.

Jagodzianki - Pyszności; Foto: Canva.com
Jagodzianki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jagodzianki według przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:

CIASTO

  • 500 g mąki tortowej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 250 ml mleka,
  • 70 g roztopionego masła,
  • 100 g cukru,
  • jedno małe opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

NADZIENIE

  • 350 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej.

LUKIER

  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki ciepłej wody.

Przygotowanie: 

  1. Mleko podgrzej tak, by było letnie.
  2. Do miski wkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i wlej ciepłe mleko. Wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
  3. Następnie dodaj 6 sześć łyżek mąki i ponownie zamieszaj, by nie było grudek. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Po tym czasie do miski z rozczynem dodaj całe jajko i żółtko, pozostałą mąkę, a także sól i cukier wanilinowy. Zacznij wyrabiać ciasto.
  5. Pod koniec wyrabiania dolej roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  6. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 minut.
  7. W międzyczasie opłukane jagody wymieszaj z cukrem i bułką tartą.
  8. Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz delikatnie zagnieć ciasto.
  9. Ciasto podziel na 12 części. Każdą z części uformuj w kulę, a następnie spłaszcz na placek.
  10. Na każdy z placków wyłóż czubatą łyżkę jagód.
  11. Placuszki zlep tak, jak pierogi, a następnie delikatnie zroluj je na stolnicy, nadając im owalny kształt.
  12. Jagodzianki wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  13. Po tym czasie włóż jagodzianki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Drożdżówki piecz około 25 min.
  14. Upieczone odstaw, by ostygły.
  15. Cukier puder wymieszaj z wodą i tak przygotowanym lukrem posmaruj jagodzianki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także