Łodygi rabarbaru przerabiam na pyszności do słoika. Mnóstwo smaku, bez zbędnej chemii

Pogoda dopisuje, więc w naszych ogrodach króluje rabarbar. Ten kwaśno-słodki dar natury doskonale nadaje się do przetworów, które umilą nam chłodniejsze miesiące. Dzisiaj podzielę się z tobą przepisem na pyszną konfiturę z rabarbaru, która zachwyci cię swoim naturalnym smakiem i aromatem.

Łodygi rabarbaru przerabiam na pyszności do słoika. Mnóstwo smaku, bez zbędnej chemiiŁodygi rabarbaru przerabiam na pyszności do słoika. Mnóstwo smaku, bez zbędnej chemii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zbierając sezonowe łodygi rabarbaru, masz wspaniałą okazję, by stworzyć niezwykłe przetwory, dodając do swojej spiżarni smakowite konfitury. Zrób to bez konserwantów i sztucznych barwników, używając prostego przepisu, który przekształci twój rabarbar w pyszności do słoika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Prosty przepis na konfiturę z rabarbaru

Przygotowanie konfitury z rabarbaru jest dziecinnie proste i nie wymaga wymyślnych składników. Potrzebujemy jedynie:

  • 500 g rabarbaru,
  • 300 g cukru,
  • soku z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myję, obieram i kroję na małe kawałki. W dużym garnku o grubym dnie łączę pokrojony rabarbar, cukier, sok z cytryny i skórkę.
  2. Gotuję na średnim ogniu, mieszając, aż rabarbar zmięknie, a masa zgęstnieje (około 15-20 minut).
  3. Dodaję ekstrakt waniliowy i gotuję jeszcze przez kilka minut.
  4. Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem.
  5. Pozostawiam do ostygnięcia, a następnie przechowuję w lodówce lub spiżarni.

Konfitura z rabarbaru to doskonały sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów czy lodów. Możemy również wykorzystać ją do tart, ciast i innych deserów. Rabarbar doskonale komponuje się z innymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jabłka.

Możemy również eksperymentować z przyprawami, dodając do konfitury cynamon, kardamon, wanilię, goździki czy gałkę muszkatołową.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi