Ten zielony sernik bez pieczenia zrobi wrażenie na gościach. Nie ma w nim ani jajek, ani żelatyny
Za nami święta ku pamięci zmarłych. Sernik w kolorze zielonym idealnie wpisuje się w tę mroczną stylistykę, uzupełniając dekoracje i stroje inspirowane filmami Tima Burtona. To prawdziwa gwiazda wieczoru, a do tego nie wymaga pieczenia. Przepis na sernik z matchą skomponował Matteo Brunetti, finalista 6. edycji programu MasterChef.
14.11.2024 06:33
Zielony sernik wyróżnia kremowa konsystencja i cudowny smak pistacji. Doskonały balans zapewnia dodatek białej czekolady, a także soku i skórki z limonki. Dzięki nim deser nie jest za słodki, ma potrzebną nutkę kwasowości i odrobinkę ciekawej goryczki. Dostarcza także wielu wartościowych składników odżywczych dzięki zawartości pistacji i orzechów nerkowca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co odpowiada za zielony kolor sernika?
Intensywnie zielony kolor sernika jest zasługą sproszkowanej zielonej herbaty, czyli matchy, która od stuleci jest popularna w Japonii. Proszek o jasnozielonym odcieniu po zetknięciu z wodą nadaje ciepłym i zimnym napojom intensywnie zieloną barwę.
Matcha ma wszechstronne zastosowanie. Świetnie smakuje ze spienionym mlekiem, w koktajlach na bazie kostek lodu, jak również w deserach. Przy tym zawiera dużą ilość katechin, czyli związków polifenolowych, które odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników.
Regularne spożywanie matchy poprawia humor, a picie jej przed snem pomaga zasnąć. W serniku Matteo Brunettiego znajdują się dwie łyżki sproszkowanego specjału.
Zielony sernik z matchą
Ciasto składa się z klasycznego spodu zrobionego z herbatników zmieszanych z roztopionym masłem i masy serowej pełnej bogactwem wartościowych składników. Do przygotowania spodu potrzebujesz 160 g herbatników i 60 g masła.
Składniki na masę serową:
- 130 g orzechów nerkowca,
- 70 g obranych, niesolonych pistacji,
- 350 g serka Philadelphia,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 160 g syropu klonowego,
- 60 g białej czekolady,
- 2 łyżki matchy,
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
- otarta skórka z limonki,
- kilka pistacji do dekoracji.
Jak przygotować spód na sernik bez pieczenia?
Pokrusz herbatniki i zblenduj je na sypki proszek. W niewielkim rondelku roztop masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Masę ciasteczkową przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch również połóż arkusz papieru, przyciśnij czymś płaskim, na przykład talerzem lub deską, i odstaw do lodówki na 30 minut.
Przepis na masę serową
W blenderze zmiksuj orzechy pistacjowe, nerkowce, białą czekoladę, matchę, syrop klonowy, jogurt grecki, olejek waniliowy i serek Philadelphia. Dodaj także sok i otartą skórkę z limonki. Do blendowania składników możesz użyć blendera kielichowego lub blendera ręcznego i dużej miski.
Gotową masę serową wyłóż na spód z herbatników. Całość przykryj folią i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posyp sernik matchą i pokruszonymi pistacjami.