Ten zielony sernik bez pieczenia zrobi wrażenie na gościach. Nie ma w nim ani jajek, ani żelatyny

Za nami święta ku pamięci zmarłych. Sernik w kolorze zielonym idealnie wpisuje się w tę mroczną stylistykę, uzupełniając dekoracje i stroje inspirowane filmami Tima Burtona. To prawdziwa gwiazda wieczoru, a do tego nie wymaga pieczenia. Przepis na sernik z matchą skomponował Matteo Brunetti, finalista 6. edycji programu MasterChef.

Zielony sernik z matchą zrobisz bez pieczeniaZielony sernik z matchą zrobisz bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tenkende
Anna Galuhn

Zielony sernik wyróżnia kremowa konsystencja i cudowny smak pistacji. Doskonały balans zapewnia dodatek białej czekolady, a także soku i skórki z limonki. Dzięki nim deser nie jest za słodki, ma potrzebną nutkę kwasowości i odrobinkę ciekawej goryczki. Dostarcza także wielu wartościowych składników odżywczych dzięki zawartości pistacji i orzechów nerkowca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Co odpowiada za zielony kolor sernika?

Intensywnie zielony kolor sernika jest zasługą sproszkowanej zielonej herbaty, czyli matchy, która od stuleci jest popularna w Japonii. Proszek o jasnozielonym odcieniu po zetknięciu z wodą nadaje ciepłym i zimnym napojom intensywnie zieloną barwę. 

Matcha ma wszechstronne zastosowanie. Świetnie smakuje ze spienionym mlekiem, w koktajlach na bazie kostek lodu, jak również w deserach. Przy tym zawiera dużą ilość katechin, czyli związków polifenolowych, które odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników.

Regularne spożywanie matchy poprawia humor, a picie jej przed snem pomaga zasnąć. W serniku Matteo Brunettiego znajdują się dwie łyżki sproszkowanego specjału.

Zielony sernik z matchą

Ciasto składa się z klasycznego spodu zrobionego z herbatników zmieszanych z roztopionym masłem i masy serowej pełnej bogactwem wartościowych składników. Do przygotowania spodu potrzebujesz 160 g herbatników i 60 g masła.

Składniki na masę serową:

  • 130 g orzechów nerkowca,
  • 70 g obranych, niesolonych pistacji,
  • 350 g serka Philadelphia,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 160 g syropu klonowego,
  • 60 g białej czekolady,
  • 2 łyżki matchy,
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • otarta skórka z limonki,
  • kilka pistacji do dekoracji.

Jak przygotować spód na sernik bez pieczenia?

Pokrusz herbatniki i zblenduj je na sypki proszek. W niewielkim rondelku roztop masło i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Masę ciasteczkową przełóż na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch również połóż arkusz papieru, przyciśnij czymś płaskim, na przykład talerzem lub deską, i odstaw do lodówki na 30 minut.

Przepis na masę serową

W blenderze zmiksuj orzechy pistacjowe, nerkowce, białą czekoladę, matchę, syrop klonowy, jogurt grecki, olejek waniliowy i serek Philadelphia. Dodaj także sok i otartą skórkę z limonki. Do blendowania składników możesz użyć blendera kielichowego lub blendera ręcznego i dużej miski.

Gotową masę serową wyłóż na spód z herbatników. Całość przykryj folią i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posyp sernik matchą i pokruszonymi pistacjami.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"