Smakuje lepiej niż turecka. Robię ją z modnych ostatnio orzechów
To przysmak, który na dobre rozgościł się w naszych domach, zachwycając całe pokolenia Polaków. Chociaż w sklepach kupić można gotowe batoniki lub bloki z różnymi dodatkami, to jednak domowa chałwa jest na zupełnie innym, o wiele wyższym poziomie. A gdy jeszcze dorzucimy do niej pistacje, to otrzymamy iście królewski deser.
22.10.2024 10:08
Jedni uwielbiają chałwę i zajadają się nią od lat, traktując również jako wspomnienie z dzieciństwa czy przysmak z wakacji. Inni z kolei mówią, że to kurz wymieszany z cukrem i stronią od niej. Jeśli jednak należysz do tej pierwszej grupy, mam dla ciebie wyjątkowy przepis na pyszną chałwę z dodatkiem popularnych ostatnio pistacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chałwa z pistacjami
Świat oszalał na punkcie pistacji - są niemal wszędzie. W połączeniu z chałwą smakują jednak jeszcze lepiej niż w popularnych rogalikach. Sama chałwa to sprawa naprawdę prosta, bo wystarczy sezam, miód oraz nieco cukru wanilinowego, chociaż i to ostatnie możesz pominąć.
Taki deser skutecznie poprawi humor w pochmurne, jesienne dni. Jest słodki, pyszny i na dodatek naprawdę prosty w przygotowaniu. To przekąska kaloryczna, ale nie jest pozbawiona również korzyści zdrowotnych. Ma w sobie białko i tłuszcze oraz minerały takie jak fosfor, magnez, sód i wapń oraz dobrze przyswajalne żelazo. Chałwa zawiera również błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Niektóre źródła podają, że chałwa jest świetnym afrodyzjakiem, a mężczyźni, którzy ją spożywają, nie mają problemów z potencją. Oprócz minerałów chałwa zawiera także witaminę E, znaną również jako witaminę młodości,
Składniki:
- 500 g sezamu,
- 100 g niesolonych pistacji,
- 150 g miodu,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie się rumienić. Następnie zmiel go na gładką pastę.
- Do zmielonego sezamu dodaj posiekane pistacje, miód oraz cukier waniliowy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Przenieś masę do foremki i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.
Po tym czasie podziel chałwę na mniejsze kawałki i delektuj się smakiem. Smacznego!