PrzepisSłodkościSmakuje lepiej niż turecka. Robię ją z modnych ostatnio orzechów

Smakuje lepiej niż turecka. Robię ją z modnych ostatnio orzechów

To przysmak, który na dobre rozgościł się w naszych domach, zachwycając całe pokolenia Polaków. Chociaż w sklepach kupić można gotowe batoniki lub bloki z różnymi dodatkami, to jednak domowa chałwa jest na zupełnie innym, o wiele wyższym poziomie. A gdy jeszcze dorzucimy do niej pistacje, to otrzymamy iście królewski deser.

Chałwa pistacjowa - Pyszności
Chałwa pistacjowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.10.2024 10:08

Jedni uwielbiają chałwę i zajadają się nią od lat, traktując również jako wspomnienie z dzieciństwa czy przysmak z wakacji. Inni z kolei mówią, że to kurz wymieszany z cukrem i stronią od niej. Jeśli jednak należysz do tej pierwszej grupy, mam dla ciebie wyjątkowy przepis na pyszną chałwę z dodatkiem popularnych ostatnio pistacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chałwa z pistacjami

Świat oszalał na punkcie pistacji - są niemal wszędzie. W połączeniu z chałwą smakują jednak jeszcze lepiej niż w popularnych rogalikach. Sama chałwa to sprawa naprawdę prosta, bo wystarczy sezam, miód oraz nieco cukru wanilinowego, chociaż i to ostatnie możesz pominąć.

chałwa
chałwa© Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Taki deser skutecznie poprawi humor w pochmurne, jesienne dni. Jest słodki, pyszny i na dodatek naprawdę prosty w przygotowaniu. To przekąska kaloryczna, ale nie jest pozbawiona również korzyści zdrowotnych. Ma w sobie białko i tłuszcze oraz minerały takie jak fosfor, magnez, sód i wapń oraz dobrze przyswajalne żelazo. Chałwa zawiera również błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Niektóre źródła podają, że chałwa jest świetnym afrodyzjakiem, a mężczyźni, którzy ją spożywają, nie mają problemów z potencją. Oprócz minerałów chałwa zawiera także witaminę E, znaną również jako witaminę młodości,

Składniki:

  • 500 g sezamu,
  • 100 g niesolonych pistacji,
  • 150 g miodu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie się rumienić. Następnie zmiel go na gładką pastę.
  2. Do zmielonego sezamu dodaj posiekane pistacje, miód oraz cukier waniliowy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Przenieś masę do foremki i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.

Po tym czasie podziel chałwę na mniejsze kawałki i delektuj się smakiem. Smacznego!

przepispopularne potrawychałwa
Wybrane dla Ciebie