Smakuje lepiej niż turecka. Robię ją z modnych ostatnio orzechów

To przysmak, który na dobre rozgościł się w naszych domach, zachwycając całe pokolenia Polaków. Chociaż w sklepach kupić można gotowe batoniki lub bloki z różnymi dodatkami, to jednak domowa chałwa jest na zupełnie innym, o wiele wyższym poziomie. A gdy jeszcze dorzucimy do niej pistacje, to otrzymamy iście królewski deser.

Chałwa pistacjowa - PysznościChałwa pistacjowa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jedni uwielbiają chałwę i zajadają się nią od lat, traktując również jako wspomnienie z dzieciństwa czy przysmak z wakacji. Inni z kolei mówią, że to kurz wymieszany z cukrem i stronią od niej. Jeśli jednak należysz do tej pierwszej grupy, mam dla ciebie wyjątkowy przepis na pyszną chałwę z dodatkiem popularnych ostatnio pistacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Chałwa z pistacjami

Świat oszalał na punkcie pistacji - są niemal wszędzie. W połączeniu z chałwą smakują jednak jeszcze lepiej niż w popularnych rogalikach. Sama chałwa to sprawa naprawdę prosta, bo wystarczy sezam, miód oraz nieco cukru wanilinowego, chociaż i to ostatnie możesz pominąć.

chałwa
chałwa © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Taki deser skutecznie poprawi humor w pochmurne, jesienne dni. Jest słodki, pyszny i na dodatek naprawdę prosty w przygotowaniu. To przekąska kaloryczna, ale nie jest pozbawiona również korzyści zdrowotnych. Ma w sobie białko i tłuszcze oraz minerały takie jak fosfor, magnez, sód i wapń oraz dobrze przyswajalne żelazo. Chałwa zawiera również błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Niektóre źródła podają, że chałwa jest świetnym afrodyzjakiem, a mężczyźni, którzy ją spożywają, nie mają problemów z potencją. Oprócz minerałów chałwa zawiera także witaminę E, znaną również jako witaminę młodości,

Składniki:

  • 500 g sezamu,
  • 100 g niesolonych pistacji,
  • 150 g miodu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Sezam upraż na suchej patelni, aż zacznie się rumienić. Następnie zmiel go na gładką pastę.
  2. Do zmielonego sezamu dodaj posiekane pistacje, miód oraz cukier waniliowy.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Przenieś masę do foremki i schłódź w lodówce przez około 2 godziny.

Po tym czasie podziel chałwę na mniejsze kawałki i delektuj się smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii