Zblenduj dwa składniki i wyłóż do pojemnika. Wyjdzie chawła lepsza niż ze sklepu

Ten deser powstaje z zaledwie dwóch składników, a za stołu znika tak szybko, że zostają tylko okruszki. Chałwa, z uwagi na swoją wyjątkową słodycz, jest ulubieńcem mojej rodziny. Odkąd zaczęłam przyrządzać ją w domu, przestałam kupować gotowe wersje ze sklepu.

Chałwa ze słonecznika domowej roboty Chałwa ze słonecznika domowej roboty
Źródło zdjęć: © Canva | duckbay

Jest jednak coś, co odróżnia chałwę sklepową od tej, którą własnoręcznie przygotuję w domu. Zamiast sezamu używam nasion słonecznika oraz miodu. Te dwa składniki zawsze znajdują się w mojej kuchni, więc kiedy mam ochotę na coś bardzo słodkiego, łatwo mogę zrobić domową chałwę. Przygotowanie jest proste, ale wymaga cierpliwości, ponieważ gotowa masa powinna spędzić całą noc w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka

Czy chałwa jest zdrowa?

Chałwa to jeden z najstarszych wyrobów cukierniczych, który niezmiennie cieszy się dużą popularnością. Najczęściej znana jest jako produkt z sezamu, jednak na Ukrainie większą popularnością cieszy się wersja ze słonecznika.

Nasiona słonecznika dostarczają dużej ilości witaminy E, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Pomaga zwalczać szkodliwe wolne rodniki, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina E spowalnia proces starzenia się skóry, poprawiając jej wygląd i ogólny stan.

Chałwa jest również bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Te kwasy wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo wspierają rozwój zdrowego wzroku i układu nerwowego. Warto jednak wiedzieć, że mimo licznych zalet chałwę należy spożywać umiarkowanie, ponieważ zawiera znaczną ilość tłuszczów i jest bardzo kaloryczna.

Wyborna domowa chałwa ze słonecznika
Wyborna domowa chałwa ze słonecznika © Canva | ArtStudio Images

Domowa chałwa ze słonecznika. Przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni, aż uwolnią zapach i nabiorą złotego koloru.
  2. Uprażone nasiona odstaw do wystudzenia.
  3. Następnie ostudzone już nasiona zmiel bardzo drobno. Użyj w tym celu młynka do kawy lub blendera o dużej mocy.
  4. Do zblendowanych nasion słonecznika dodaj miód i wymieszaj całość. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
  5. Tak przygotowaną masę przełóż do niewielkiej keksówki wyłożonej folią spożywczą i dociśnij.
  6. Chałwę wstaw na całą noc do lodówki.
  7. Na drugi dzień serwuj pokrojoną w plasterki.
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟