Zblenduj dwa składniki i wyłóż do pojemnika. Wyjdzie chawła lepsza niż ze sklepu
Ten deser powstaje z zaledwie dwóch składników, a za stołu znika tak szybko, że zostają tylko okruszki. Chałwa, z uwagi na swoją wyjątkową słodycz, jest ulubieńcem mojej rodziny. Odkąd zaczęłam przyrządzać ją w domu, przestałam kupować gotowe wersje ze sklepu.
05.10.2024 12:11
Jest jednak coś, co odróżnia chałwę sklepową od tej, którą własnoręcznie przygotuję w domu. Zamiast sezamu używam nasion słonecznika oraz miodu. Te dwa składniki zawsze znajdują się w mojej kuchni, więc kiedy mam ochotę na coś bardzo słodkiego, łatwo mogę zrobić domową chałwę. Przygotowanie jest proste, ale wymaga cierpliwości, ponieważ gotowa masa powinna spędzić całą noc w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy chałwa jest zdrowa?
Chałwa to jeden z najstarszych wyrobów cukierniczych, który niezmiennie cieszy się dużą popularnością. Najczęściej znana jest jako produkt z sezamu, jednak na Ukrainie większą popularnością cieszy się wersja ze słonecznika.
Nasiona słonecznika dostarczają dużej ilości witaminy E, która posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Pomaga zwalczać szkodliwe wolne rodniki, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Witamina E spowalnia proces starzenia się skóry, poprawiając jej wygląd i ogólny stan.
Chałwa jest również bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Te kwasy wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz kontrolę poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo wspierają rozwój zdrowego wzroku i układu nerwowego. Warto jednak wiedzieć, że mimo licznych zalet chałwę należy spożywać umiarkowanie, ponieważ zawiera znaczną ilość tłuszczów i jest bardzo kaloryczna.
Domowa chałwa ze słonecznika. Przepis
Składniki:
- 300 g łuskanych nasion słonecznika,
- 100-120 g płynnego miodu.
Sposób przygotowania:
- Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni, aż uwolnią zapach i nabiorą złotego koloru.
- Uprażone nasiona odstaw do wystudzenia.
- Następnie ostudzone już nasiona zmiel bardzo drobno. Użyj w tym celu młynka do kawy lub blendera o dużej mocy.
- Do zblendowanych nasion słonecznika dodaj miód i wymieszaj całość. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny.
- Tak przygotowaną masę przełóż do niewielkiej keksówki wyłożonej folią spożywczą i dociśnij.
- Chałwę wstaw na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień serwuj pokrojoną w plasterki.