Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Zygzak to jeden z przepisów, który zdecydowanie warto mieć w swoim zeszycie. Efektowne ciasto z herbatnikami świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy podwieczorki ze znajomymi.

Ciasto Zygzak z herbatnikamiCiasto Zygzak z herbatnikami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem już na talerzyku prezentuje się apetycznie. Między biszkoptowymi warstwami z kakao skrywa się budyń śmietankowy. On również zaskakuje smakiem, bo dzięki zatopieniu w nim herbatników, czuć delikatną chrupkość. Ten deser to idealne połączenie słodyczy i strukturalna przyjemność dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Zygzak z herbatnikami

Chociaż w przepisach na desery można wybierać i przebierać, to ciasto zygzak w moim domu cieszy się ogromną popularnością. Jest nie tylko smaczne, ale również pyszne. Po przekrojeniu zachwyca wyglądem i aż krzyczy, żeby zjeść przynajmniej kawałek.

Jak zrobić ciasto zygzak? Tak naprawdę to bardzo łatwo. Wybierz wysokiej jakości herbatniki, najlepiej z dużą zawartością masła i bez sztucznych dodatków. To one dodadzą chrupkości całemu ciastu. Do tego pyszny i prosty krem budyniowy oraz biszkopt i można delektować się smakiem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko, 
  • pół szklanki oleju, 
  • pół szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki śmietany 18 proc. 

Masa budyniowa: 

  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 l mleka (250 ml do budyniu), 
  • pół szklanki cukru, 
  • 100 g herbatników maślanych, 
  • 100 g herbatników kakaowych, 
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski przesyp mąkę. Dodaj kakao, cukier, proszek do pieczenia, jajko oraz mleko. Wlej olej, dodaj śmietanę i zmiksuj całość na jednolitą masę.

Masa na ciasto zygzak
Masa na ciasto zygzak © Pyszności

Krok 2. Spód blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm.wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez 35 minut.

Ciasto kakaowe
Ciasto kakaowe © Pyszności

Krok 3. Budynie przesyp do miski i wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozpuszczone proszki budyniowe. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej połamane na mniejsze kawałki herbatniki i wymieszaj. Przestudź.

Ciasto Zygzak z herbatnikami i budyniem
Ciasto Zygzak z herbatnikami i budyniem © Pyszności

Krok 4. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Na jednym wyłóż całą masę budyniową z herbatnikami i przykryj drugą częścią. Posyp cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na 4 godziny, aby masa budyniowa dobrze zastygła.

Ciasto Zygzak
Ciasto Zygzak © Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto Zygzak podziel na porcje i podaj swoim bliskim. Można przechowywać w lodówce 1-2 dni, ale ze względu na zawartość kremu nie poleca się go mrozić. Smacznego!

Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem
Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier