PrzepisCiastaCiasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Zygzak to jeden z przepisów, który zdecydowanie warto mieć w swoim zeszycie. Efektowne ciasto z herbatnikami świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy podwieczorki ze znajomymi.

Ciasto Zygzak z herbatnikami
Ciasto Zygzak z herbatnikami
Źródło zdjęć: © Pyszności

Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem już na talerzyku prezentuje się apetycznie. Między biszkoptowymi warstwami z kakao skrywa się budyń śmietankowy. On również zaskakuje smakiem, bo dzięki zatopieniu w nim herbatników, czuć delikatną chrupkość. Ten deser to idealne połączenie słodyczy i strukturalna przyjemność dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami

Chociaż w przepisach na desery można wybierać i przebierać, to ciasto zygzak w moim domu cieszy się ogromną popularnością. Jest nie tylko smaczne, ale również pyszne. Po przekrojeniu zachwyca wyglądem i aż krzyczy, żeby zjeść przynajmniej kawałek.

Jak zrobić ciasto zygzak? Tak naprawdę to bardzo łatwo. Wybierz wysokiej jakości herbatniki, najlepiej z dużą zawartością masła i bez sztucznych dodatków. To one dodadzą chrupkości całemu ciastu. Do tego pyszny i prosty krem budyniowy oraz biszkopt i można delektować się smakiem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko, 
  • pół szklanki oleju, 
  • pół szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki śmietany 18 proc. 

Masa budyniowa: 

  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 l mleka (250 ml do budyniu), 
  • pół szklanki cukru, 
  • 100 g herbatników maślanych, 
  • 100 g herbatników kakaowych, 
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski przesyp mąkę. Dodaj kakao, cukier, proszek do pieczenia, jajko oraz mleko. Wlej olej, dodaj śmietanę i zmiksuj całość na jednolitą masę.

Masa na ciasto zygzak
Masa na ciasto zygzak© Pyszności

Krok 2. Spód blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm.wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez 35 minut.

Ciasto kakaowe
Ciasto kakaowe© Pyszności

Krok 3. Budynie przesyp do miski i wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozpuszczone proszki budyniowe. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej połamane na mniejsze kawałki herbatniki i wymieszaj. Przestudź.

Ciasto Zygzak z herbatnikami i budyniem
Ciasto Zygzak z herbatnikami i budyniem© Pyszności

Krok 4. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Na jednym wyłóż całą masę budyniową z herbatnikami i przykryj drugą częścią. Posyp cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na 4 godziny, aby masa budyniowa dobrze zastygła.

Ciasto Zygzak
Ciasto Zygzak© Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto Zygzak podziel na porcje i podaj swoim bliskim. Można przechowywać w lodówce 1-2 dni, ale ze względu na zawartość kremu nie poleca się go mrozić. Smacznego!

Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem
Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem© Pyszności
przepiswideociasto