Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Zygzak to jeden z przepisów, który zdecydowanie warto mieć w swoim zeszycie. Efektowne ciasto z herbatnikami świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy podwieczorki ze znajomymi.

Ciasto Zygzak z herbatnikamiCiasto Zygzak z herbatnikami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem już na talerzyku prezentuje się apetycznie. Między biszkoptowymi warstwami z kakao skrywa się budyń śmietankowy. On również zaskakuje smakiem, bo dzięki zatopieniu w nim herbatników, czuć delikatną chrupkość. Ten deser to idealne połączenie słodyczy i strukturalna przyjemność dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Ciasto Zygzak z herbatnikami

Chociaż w przepisach na desery można wybierać i przebierać, to ciasto zygzak w moim domu cieszy się ogromną popularnością. Jest nie tylko smaczne, ale również pyszne. Po przekrojeniu zachwyca wyglądem i aż krzyczy, żeby zjeść przynajmniej kawałek.

Jak zrobić ciasto zygzak? Tak naprawdę to bardzo łatwo. Wybierz wysokiej jakości herbatniki, najlepiej z dużą zawartością masła i bez sztucznych dodatków. To one dodadzą chrupkości całemu ciastu. Do tego pyszny i prosty krem budyniowy oraz biszkopt i można delektować się smakiem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko, 
  • pół szklanki oleju, 
  • pół szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki śmietany 18 proc. 

Masa budyniowa: 

  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 l mleka (250 ml do budyniu), 
  • pół szklanki cukru, 
  • 100 g herbatników maślanych, 
  • 100 g herbatników kakaowych, 
  • 100 g masła.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski przesyp mąkę. Dodaj kakao, cukier, proszek do pieczenia, jajko oraz mleko. Wlej olej, dodaj śmietanę i zmiksuj całość na jednolitą masę.

Masa na ciasto zygzak
Masa na ciasto zygzak © Pyszności

Krok 2. Spód blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm.wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza. Piecz przez 35 minut.

Ciasto kakaowe
Ciasto kakaowe © Pyszności

Krok 3. Budynie przesyp do miski i wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozpuszczone proszki budyniowe. Podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej połamane na mniejsze kawałki herbatniki i wymieszaj. Przestudź.

Ciasto Zygzak z herbatnikami i budyniem
Ciasto Zygzak z herbatnikami i budyniem © Pyszności

Krok 4. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Na jednym wyłóż całą masę budyniową z herbatnikami i przykryj drugą częścią. Posyp cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na 4 godziny, aby masa budyniowa dobrze zastygła.

Ciasto Zygzak
Ciasto Zygzak © Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto Zygzak podziel na porcje i podaj swoim bliskim. Można przechowywać w lodówce 1-2 dni, ale ze względu na zawartość kremu nie poleca się go mrozić. Smacznego!

Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem
Ciasto zygzak z herbatnikami i kremem © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów