Czekoladowy Raj to ciasto idealne dla miłośników słodkości. W każdym kawałku dużo się dzieje

To ciasto rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości, deklasując na podium nawet stary, poczciwy jabłecznik. Kakaowy biszkopt z orzechową bezą, kremem budyniowym

Ciasto Czekoladowy RajCiasto Czekoladowy Raj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czekoladowy Raj to idealny przepis na jesienne ciasto. Otula swoją słodyczą, zachwyca warstwami i sprawia, że ciężko oderwać się od swojej porcji. Rozkocha w sobie wszystkich, nawet najwybredniejszą teściową, więc warto przygotować je na rodzinne uroczystości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Ciasto Czekolady Raj

To ciasto śmiało może zastąpić klasyczny tort, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zajmuje co prawda nieco czasu, ale zdecydowanie warto go poświęcić na przygotowanie tak bajecznego deseru.

Ciasto Czekoladowy Raj
Ciasto Czekoladowy Raj © Adobe Stock

Nazwa idealnie pasuje do tego wypieku - jest czekoladowo i tak smacznie, że można poczuć się jak w słodkim raju. To deser zdecydowanie "na bogato", ale kawałek słodkiej rozpusty raz na jakiś czas zdecydowanie nie zaszkodzi.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 7 jajek,
  • 135 g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Beza orzechowa:

  • 6 białek,
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Krem budyniowy:

  • 6 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 55 g mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki spirytusu,
  • 250 g masła.

Polewa:

  • masa kajmakowa lub roztopiona czekolada.

Dodatkowo:

  • 100 g migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Ubij białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka i delikatnie wymieszać.
  2. Do jajek dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj, aż nie będzie grudek.
  3. Przelej do tortownicy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na ok. 30 minut, aż do suchego patyczka.
  4. Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  5. Piecz w tej samej blaszce co biszkopt, w 180 st. Celsjusza przez około 30-40 minut.
  6. Utrzyj żółtka z cukrami, dodaj mąki i odrobinę mleka.
  7. Resztę mleka zagotuj, dodać przygotowaną masę i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń.
  8. Po wystudzeniu utrzyj budyń z masłem.
  9. Przełóż biszkopt kremem, następnie bezą orzechową i ponownie kremem. Polej karmelem i posyp orzechami.

Pyszne ciasto Czekoladowy Raj jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀