Czekoladowy Raj to ciasto idealne dla miłośników słodkości. W każdym kawałku dużo się dzieje

To ciasto rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości, deklasując na podium nawet stary, poczciwy jabłecznik. Kakaowy biszkopt z orzechową bezą, kremem budyniowym

Ciasto Czekoladowy RajCiasto Czekoladowy Raj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Czekoladowy Raj to idealny przepis na jesienne ciasto. Otula swoją słodyczą, zachwyca warstwami i sprawia, że ciężko oderwać się od swojej porcji. Rozkocha w sobie wszystkich, nawet najwybredniejszą teściową, więc warto przygotować je na rodzinne uroczystości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Ciasto Czekolady Raj

To ciasto śmiało może zastąpić klasyczny tort, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zajmuje co prawda nieco czasu, ale zdecydowanie warto go poświęcić na przygotowanie tak bajecznego deseru.

Ciasto Czekoladowy Raj
Ciasto Czekoladowy Raj © Adobe Stock

Nazwa idealnie pasuje do tego wypieku - jest czekoladowo i tak smacznie, że można poczuć się jak w słodkim raju. To deser zdecydowanie "na bogato", ale kawałek słodkiej rozpusty raz na jakiś czas zdecydowanie nie zaszkodzi.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

  • 7 jajek,
  • 135 g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Beza orzechowa:

  • 6 białek,
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Krem budyniowy:

  • 6 żółtek,
  • 100 g cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 55 g mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml mleka,
  • 4 łyżki spirytusu,
  • 250 g masła.

Polewa:

  • masa kajmakowa lub roztopiona czekolada.

Dodatkowo:

  • 100 g migdałów.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Ubij białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka i delikatnie wymieszać.
  2. Do jajek dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj, aż nie będzie grudek.
  3. Przelej do tortownicy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na ok. 30 minut, aż do suchego patyczka.
  4. Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  5. Piecz w tej samej blaszce co biszkopt, w 180 st. Celsjusza przez około 30-40 minut.
  6. Utrzyj żółtka z cukrami, dodaj mąki i odrobinę mleka.
  7. Resztę mleka zagotuj, dodać przygotowaną masę i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń.
  8. Po wystudzeniu utrzyj budyń z masłem.
  9. Przełóż biszkopt kremem, następnie bezą orzechową i ponownie kremem. Polej karmelem i posyp orzechami.

Pyszne ciasto Czekoladowy Raj jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi