Czekoladowy Raj to ciasto idealne dla miłośników słodkości. W każdym kawałku dużo się dzieje
To ciasto rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości, deklasując na podium nawet stary, poczciwy jabłecznik. Kakaowy biszkopt z orzechową bezą, kremem budyniowym
23.10.2024 12:11
Czekoladowy Raj to idealny przepis na jesienne ciasto. Otula swoją słodyczą, zachwyca warstwami i sprawia, że ciężko oderwać się od swojej porcji. Rozkocha w sobie wszystkich, nawet najwybredniejszą teściową, więc warto przygotować je na rodzinne uroczystości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Czekolady Raj
To ciasto śmiało może zastąpić klasyczny tort, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Zajmuje co prawda nieco czasu, ale zdecydowanie warto go poświęcić na przygotowanie tak bajecznego deseru.
Nazwa idealnie pasuje do tego wypieku - jest czekoladowo i tak smacznie, że można poczuć się jak w słodkim raju. To deser zdecydowanie "na bogato", ale kawałek słodkiej rozpusty raz na jakiś czas zdecydowanie nie zaszkodzi.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 7 jajek,
- 135 g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Beza orzechowa:
- 6 białek,
- 300 g zmielonych orzechów włoskich,
- 180 g cukru,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Krem budyniowy:
- 6 żółtek,
- 100 g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 10 g mąki pszennej,
- 55 g mąki ziemniaczanej,
- 500 ml mleka,
- 4 łyżki spirytusu,
- 250 g masła.
Polewa:
- masa kajmakowa lub roztopiona czekolada.
Dodatkowo:
- 100 g migdałów.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Ubij białka z cukrem na sztywno, dodaj żółtka i delikatnie wymieszać.
- Do jajek dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj, aż nie będzie grudek.
- Przelej do tortownicy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza na ok. 30 minut, aż do suchego patyczka.
- Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
- Piecz w tej samej blaszce co biszkopt, w 180 st. Celsjusza przez około 30-40 minut.
- Utrzyj żółtka z cukrami, dodaj mąki i odrobinę mleka.
- Resztę mleka zagotuj, dodać przygotowaną masę i podgrzewaj, aż powstanie gęsty budyń.
- Po wystudzeniu utrzyj budyń z masłem.
- Przełóż biszkopt kremem, następnie bezą orzechową i ponownie kremem. Polej karmelem i posyp orzechami.
Pyszne ciasto Czekoladowy Raj jest już gotowe. Smacznego!