Na ciasto cappuccino bez pieczenia skusi się nawet wybredna teściowa. Przepis tak prosty, że robię go na okrągło
Pyszne ciasto z kawowym akcentem znakomicie sprawdzi się na każdą okazję. Cappuccino bez pieczenia to deser, obok którego nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości.
09.10.2024 | aktual.: 22.10.2024 14:11
Mięciutki spód z biszkoptów i serowa masa z dodatkiem kawy to połączenie idealne. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, ale zaplanować je trzeba wcześniej, bo, jak na ciasto bez pieczenia przystało, musi spędzić trochę czasu w lodówce. Już po pierwszym kęsie staje się jasne, że warto było czekać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto cappuccino bez pieczenia
Nasz sernik cappuccino to połączenie tradycyjnego sernika z nowoczesnym smakiem. Kawa dodaje mu głębi i aromatu, a śmietanka sprawia, że jest puszysty i lekki. To idealne połączenie klasycznego ciasta i sernika na zimno z dodatkiem kawy w jednym deserze. Bez pieczenia, bez skomplikowanych czynności – wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się tym przepysznym ciastem.
Do zagęszczenia masy użyliśmy agartyny, czyli inaczej agaru. Można sięgnąć również po żelatynę, ale roślinny agar lepiej sprawdzi się w słodkich deserach. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w najbliższym sklepie.
Składniki:
- 200 g podłużnych biszkoptów,
- 500 g twarogu sernikowego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżeczki agartyny,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo cappuccino w proszku),
- 6 łyżek cukru pudru,
- 100 g mini biszkoptów.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z biszkoptów. Możesz użyć zarówno klasycznych biszkoptów, jak i tych bezglutenowych.
Krok 2. Do rondelka wlej śmietanę, wsyp agar i zacznij podgrzewać całość, aż proszek się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj cukier puder, wsyp kawę rozpuszczalną i zmiksuj całość.
Krok 4. Łyżkę kremu przełóż do śmietanki z żelatyną i wymieszaj. Wlej całość do kremu kawowego i zmiksuj. Powstałą masę wylej na spód z biszkoptów.
Krok 5. Rozprowadź równomiernie masę i ułóż na górze małe biszkopciki. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!