Na ciasto cappuccino bez pieczenia skusi się nawet wybredna teściowa. Przepis tak prosty, że robię go na okrągło

Pyszne ciasto z kawowym akcentem znakomicie sprawdzi się na każdą okazję. Cappuccino bez pieczenia to deser, obok którego nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości.

Ciasto cappuccino bez pieczeniaCiasto cappuccino bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Mięciutki spód z biszkoptów i serowa masa z dodatkiem kawy to połączenie idealne. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, ale zaplanować je trzeba wcześniej, bo, jak na ciasto bez pieczenia przystało, musi spędzić trochę czasu w lodówce. Już po pierwszym kęsie staje się jasne, że warto było czekać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto cappuccino bez pieczenia. Prosty przepis na pyszny deser

Ciasto cappuccino bez pieczenia

Nasz sernik cappuccino to połączenie tradycyjnego sernika z nowoczesnym smakiem. Kawa dodaje mu głębi i aromatu, a śmietanka sprawia, że jest puszysty i lekki. To idealne połączenie klasycznego ciasta i sernika na zimno z dodatkiem kawy w jednym deserze. Bez pieczenia, bez skomplikowanych czynności – wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się tym przepysznym ciastem.

Do zagęszczenia masy użyliśmy agartyny, czyli inaczej agaru. Można sięgnąć również po żelatynę, ale roślinny agar lepiej sprawdzi się w słodkich deserach. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w najbliższym sklepie.

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 500 g twarogu sernikowego, 
  • 200 ml śmietanki 30 proc., 
  • 3 łyżeczki agartyny,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo cappuccino w proszku),
  • 6 łyżek cukru pudru, 
  • 100 g mini biszkoptów.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z biszkoptów. Możesz użyć zarówno klasycznych biszkoptów, jak i tych bezglutenowych.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 2. Do rondelka wlej śmietanę, wsyp agar i zacznij podgrzewać całość, aż proszek się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

Śmietanka z agarem
Śmietanka z agarem © Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj cukier puder, wsyp kawę rozpuszczalną i zmiksuj całość.

Masa kawowa
Masa kawowa © Pyszności

Krok 4. Łyżkę kremu przełóż do śmietanki z żelatyną i wymieszaj. Wlej całość do kremu kawowego i zmiksuj. Powstałą masę wylej na spód z biszkoptów.

Krem kawowy do ciasta
Krem kawowy do ciasta © Pyszności

Krok 5. Rozprowadź równomiernie masę i ułóż na górze małe biszkopciki. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!

Ciasto Cappuccino bez pieczenia
Ciasto Cappuccino bez pieczenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa