Na ciasto cappuccino bez pieczenia skusi się nawet wybredna teściowa. Przepis tak prosty, że robię go na okrągło
Pyszne ciasto z kawowym akcentem znakomicie sprawdzi się na każdą okazję. Cappuccino bez pieczenia to deser, obok którego nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik słodkości.
Mięciutki spód z biszkoptów i serowa masa z dodatkiem kawy to połączenie idealne. Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje dużo czasu, ale zaplanować je trzeba wcześniej, bo, jak na ciasto bez pieczenia przystało, musi spędzić trochę czasu w lodówce. Już po pierwszym kęsie staje się jasne, że warto było czekać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto cappuccino bez pieczenia. Prosty przepis na pyszny deser
Ciasto cappuccino bez pieczenia
Nasz sernik cappuccino to połączenie tradycyjnego sernika z nowoczesnym smakiem. Kawa dodaje mu głębi i aromatu, a śmietanka sprawia, że jest puszysty i lekki. To idealne połączenie klasycznego ciasta i sernika na zimno z dodatkiem kawy w jednym deserze. Bez pieczenia, bez skomplikowanych czynności – wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się tym przepysznym ciastem.
Do zagęszczenia masy użyliśmy agartyny, czyli inaczej agaru. Można sięgnąć również po żelatynę, ale roślinny agar lepiej sprawdzi się w słodkich deserach. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w najbliższym sklepie.
Składniki:
- 200 g podłużnych biszkoptów,
- 500 g twarogu sernikowego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 3 łyżeczki agartyny,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo cappuccino w proszku),
- 6 łyżek cukru pudru,
- 100 g mini biszkoptów.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z biszkoptów. Możesz użyć zarówno klasycznych biszkoptów, jak i tych bezglutenowych.
Krok 2. Do rondelka wlej śmietanę, wsyp agar i zacznij podgrzewać całość, aż proszek się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj cukier puder, wsyp kawę rozpuszczalną i zmiksuj całość.
Krok 4. Łyżkę kremu przełóż do śmietanki z żelatyną i wymieszaj. Wlej całość do kremu kawowego i zmiksuj. Powstałą masę wylej na spód z biszkoptów.
Krok 5. Rozprowadź równomiernie masę i ułóż na górze małe biszkopciki. Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Gotowe ciasto pokrój na porcje. Smacznego!