Nie ma lepszego ciasta bez pieczenia. Robię je z sezonowych owoców
Łatwo wpaść w samouwielbienie po przygotowaniu, a może nawet wykreowaniu, tak nietuzinkowego ciasta bez pieczenia jak to. Wystarczy garść ulubionych owoców, odrobina wyobraźni i kilka wolnych chwil.
25.07.2024 | aktual.: 25.07.2024 13:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczenie ciast w upały, kiedy za oknem skwar, a w kuchni powietrze jest tak gęste, że można by je ciąć nożem, nie należy do uwielbianych zajęć. Dlatego chętniej skłaniamy się ku ciastom bez pieczenia, które, ze względu na to, że podawane na zimno, wspaniale wpisują się w letnią aurę. Jednym z moich ulubionych przepisów na taki deser jest ciasto z jeżynami i borówkami amerykańskimi. Owocowa warstwa jest tak puszysta, że nie można się w niej nie zakochać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto bez pieczenia na lato. Z borówkami i jeżynami smakuje jak marzenie
Nie tylko warstwa owocowa zasługuje na pochwały, bo spód również zmiata wszystkie inne z planszy. Po pierwsze nie wymaga pieczenia. A po drugie ma smak przybliżony do smaku ulubionych batonów z okolic lady, a jednak nie znajdziemy w nim cukru czy czekolady. Po prostu złap za przepis i zrób to pyszne ciasto bez pieczenia.
W składzie deseru znajdziesz agar, który pomału, ale niezbyt nachalnie wkrada się do naszych kuchni. Agar pozyskuje się z alg morskich, ma postać białego lub żółtawo białego, bezwonnego proszku. Jest wegańskim zamiennikiem żelatyny. Agar należy rozpuścić w gorącym płynie. Tężeje szybciej niż żelatyna i nie potrzebuje chłodnego środowiska - potrawy z agarem stężeją nawet w temp. pokojowej. Agar świetnie odnajduje się w potrawach serwowanych w upały, ponieważ te nie "rozpływają się" pozostawione na słońcu. Dlatego jeśli planujesz podać to ciasto bez pieczenia z owocową warstwą podczas przyjęcia w ogrodzie, bezpieczniej będzie, jeśli postawisz na agar.
Ciasto bez pieczenia z borówkami i jeżynami. Przepis
Składniki:
SPÓD
- 200 g ulubionych orzechów lub mieszanki orzechów,
- 200 g daktyli,
- 50 g wiórków kokosowych.
WARSTWA OWOCOWA
- 200 g jeżyn,
- 450 g borówek amerykańskich,
- 400 g mleka kokosowego,
- 3 łyżki agaru,
- 2 łyżki dowolnego słodzidła.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania spodu. Orzechy, wiórki kokosowe i daktyle zmiksuj, a następnie wyłóż nimi spód blachy bądź tortownicy. Wcześniej możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Owce umyj i osusz, a następnie zmiksuj na gładką masę. W następnym kroku możesz je przetrzeć przez sitko. Tak przygotowane wymieszaj z dowolnym słodzidłem do smaku.
- Mleko kokosowe podgrzej, a następnie rozpuść w nim agar. Do mleczka dodaj owoce. Wymieszaj całość i wylej na przygotowany spód.
- Ciasto włóż do lodówki, by stężało.
- Udekoruj owocami, oprósz kakao lub tartą czekoladą.