PrzepisCiastaTen makowiec robię na ostatnią chwilę. Nie wymaga mielenia maku, a jest pyszny

Ten makowiec robię na ostatnią chwilę. Nie wymaga mielenia maku, a jest pyszny

Makowiec to jedno z ciast, które zajmuje honorowe miejsce na świątecznym stole. Niepozorna rolada z makiem potrafi być jednak dość czasochłonna w przygotowaniu. Na szczęście jest przepis, który oszczędzi pracę i sprawi, że pieczenia makowca pokochasz na nowo.

Prosty przepis na szybki makowiec
Prosty przepis na szybki makowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.11.2024 08:53

Przygotowanie makowca nie jest trudne, ale potrafi pochłonąć sporo czasu. Żmudne mielenie maku, najczęściej kilkukrotne, zawijanie, pieczenie i okazuje się, że nad niepozornym ciastem spędza się godziny. Jest jednak rozwiązanie, dzięki któremu pieczenie świątecznego ciasta nie będzie spędzać snu z powiek. Słodki, wilgotny i pełen bakalii makowiec przygotujesz bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosty przepis na świąteczny makowiec

Jeśli masz ochotę na ochotę na makowca, ale nie masz czasu na skomplikowane przepisy, to mamy proste rozwiązanie. Ten przepis to prawdziwy ratunek dla wszystkich leniuchów i łasuchów. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania.

Makowiec- Pyszności
Makowiec- Pyszności© Canva | ma-k

Dzięki gotowej masie makowej i kilku prostym krokom z makowcem poradzi sobie nawet ten, kto deklaruje, że do pieczenia ma dwie lewe ręce. Połączenie słodkiej masy makowej, chrupiących bakalii i delikatnej czekolady obowiązkowo musi zagościć na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 900 g masy makowej z puszki,
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 50 g: orzechów włoskich/laskowych,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 30 g posiekanych, suszonych moreli,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż masę makową, dodaj zmielone migdały i zmiksuj na niskich obrotach.
  2. Do masy dodawaj stopniowo jajka.
  3. Dodaj pokrojoną czekoladę, kremówkę oraz bakalie i wymieszaj łyżką.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wlej przygotowaną masę makową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po lukier lub polewę czekoladową. Pyszny makowiec dla leniwych jest już gotowy. Smacznego!

przepismakowiecpotrawy wigilijne
Wybrane dla Ciebie