Ten makowiec robię na ostatnią chwilę. Nie wymaga mielenia maku, a jest pyszny

Makowiec to jedno z ciast, które zajmuje honorowe miejsce na świątecznym stole. Niepozorna rolada z makiem potrafi być jednak dość czasochłonna w przygotowaniu. Na szczęście jest przepis, który oszczędzi pracę i sprawi, że pieczenia makowca pokochasz na nowo.

Prosty przepis na szybki makowiecProsty przepis na szybki makowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przygotowanie makowca nie jest trudne, ale potrafi pochłonąć sporo czasu. Żmudne mielenie maku, najczęściej kilkukrotne, zawijanie, pieczenie i okazuje się, że nad niepozornym ciastem spędza się godziny. Jest jednak rozwiązanie, dzięki któremu pieczenie świątecznego ciasta nie będzie spędzać snu z powiek. Słodki, wilgotny i pełen bakalii makowiec przygotujesz bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Prosty przepis na świąteczny makowiec

Jeśli masz ochotę na ochotę na makowca, ale nie masz czasu na skomplikowane przepisy, to mamy proste rozwiązanie. Ten przepis to prawdziwy ratunek dla wszystkich leniuchów i łasuchów. Przygotujesz go w mgnieniu oka, a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania.

Makowiec z budyniem - Pyszności
Makowiec- Pyszności © Canva | ma-k

Dzięki gotowej masie makowej i kilku prostym krokom z makowcem poradzi sobie nawet ten, kto deklaruje, że do pieczenia ma dwie lewe ręce. Połączenie słodkiej masy makowej, chrupiących bakalii i delikatnej czekolady obowiązkowo musi zagościć na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 900 g masy makowej z puszki,
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 50 g: orzechów włoskich/laskowych,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 30 g posiekanych, suszonych moreli,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż masę makową, dodaj zmielone migdały i zmiksuj na niskich obrotach.
  2. Do masy dodawaj stopniowo jajka.
  3. Dodaj pokrojoną czekoladę, kremówkę oraz bakalie i wymieszaj łyżką.
  4. Tortownicę o średnicy ok. 23-26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wlej przygotowaną masę makową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 45 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem. Możesz sięgnąć także po lukier lub polewę czekoladową. Pyszny makowiec dla leniwych jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej