Dziurawiec zamiast pysznego makowca? Tak łatwo unikniesz tej wpadki
Makowiec to świąteczne ciasto, które jako pierwsze znika ze stołu. Nic dziwnego – ten wypiek z maku jemy raz do roku, więc musi być wyjątkowy. Czasami jednak strucla wewnątrz jest pusta. Dlaczego w makowcu jest dziura i dlaczego to ciasto nie zawsze wychodzi idealnie?
26.11.2024 13:31
Zawijaniec z makiem, zwany struclą, składa się z drożdżowego ciasta z farszem ze słodkiej masy makowej z bakaliami. Prawdziwy świąteczny rarytas – wjeżdża na wigilijny stół wraz z karpiem i barszczem, by kusić błyszczącą lukrowaną powierzchnią i wilgotnym, ciężkim od bakalii wnętrzem. Czasami po przekrojeniu pojawia się jednak rozczarowanie: strucla zamiast maku ma... powietrze. Co jest przyczyną tego defektu?
Dlaczego w makowcu jest dziura?
Najczęściej to gorące powietrze kumuluje się pod ciężką warstwą drożdżowego ciasta i nie mogąc znaleźć ujścia, rozpycha warstwy ciasta i maku, tworząc nieestetyczną pustą przestrzeń. Innym powodem bywa także nieprawidłowe zwinięcie strucli – gdy zrobimy to zbyt delikatnie, po upieczeniu może pojawić się dziura wewnątrz ciasta. Dziura w makowcu może również oznaczać, że jest za mało farszu w stosunku do drożdżowego ciasta. Na szczęście można łatwo uniknąć tej kulinarnej wpadki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby makowiec był idealny?
By w makowcu nie pojawiła się dziura, należy zwinąć roladę ciasno, a następnie ponakłuwać surowy makowiec na całej powierzchni w kilku miejscach. Można użyć do tego wykałaczki lub patyczka, dzięki czemu gorące powietrze nie rozsadzi strucli i farsz będzie idealnie przylegał do ciasta. Masa makowa nie może być za sucha, to może spowodować rozwarstwienie makowca. Dlatego nigdy nie pomijajmy dodatku ubitej piany z białek, które spulchnią farsz i zapewnią mu właściwą wilgotność. Piana z białek ma również na celu utrzymanie farszu pod naporem ciężkiego ciasta. Pomocne może być także owiniecie ciasta papierem do pieczenia przed pieczeniem. Taki zabieg przeciwdziała nadmiernemu wyrośnięciu ciasta, co zabezpiecza przed oddzieleniem się masy makowej od drożdżowego ciasta.