Dziurawiec zamiast pysznego makowca? Tak łatwo unikniesz tej wpadki

Makowiec to świąteczne ciasto, które jako pierwsze znika ze stołu. Nic dziwnego – ten wypiek z maku jemy raz do roku, więc musi być wyjątkowy. Czasami jednak strucla wewnątrz jest pusta. Dlaczego w makowcu jest dziura i dlaczego to ciasto nie zawsze wychodzi idealnie?

Dziurawy makowiec to częsta wpadka - można łatwo tego uniknąćDziurawy makowiec to częsta wpadka - można łatwo tego uniknąć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zawijaniec z makiem, zwany struclą, składa się z drożdżowego ciasta z farszem ze słodkiej masy makowej z bakaliami. Prawdziwy świąteczny rarytas – wjeżdża na wigilijny stół wraz z karpiem i barszczem, by kusić błyszczącą lukrowaną powierzchnią i wilgotnym, ciężkim od bakalii wnętrzem. Czasami po przekrojeniu pojawia się jednak rozczarowanie: strucla zamiast maku ma... powietrze. Co jest przyczyną tego defektu?

Dlaczego w makowcu jest dziura?

Najczęściej to gorące powietrze kumuluje się pod ciężką warstwą drożdżowego ciasta i nie mogąc znaleźć ujścia, rozpycha warstwy ciasta i maku, tworząc nieestetyczną pustą przestrzeń. Innym powodem bywa także nieprawidłowe zwinięcie strucli – gdy zrobimy to zbyt delikatnie, po upieczeniu może pojawić się dziura wewnątrz ciasta. Dziura w makowcu może również oznaczać, że jest za mało farszu w stosunku do drożdżowego ciasta. Na szczęście można łatwo uniknąć tej kulinarnej wpadki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealnie miękki, puszysty i wilgotny makowiec w świątecznym wydaniu. A to wszystko zasługa jednego dodatku

Co zrobić, żeby makowiec był idealny?

By w makowcu nie pojawiła się dziura, należy zwinąć roladę ciasno, a następnie ponakłuwać surowy makowiec na całej powierzchni w kilku miejscach. Można użyć do tego wykałaczki lub patyczka, dzięki czemu gorące powietrze nie rozsadzi strucli i farsz będzie idealnie przylegał do ciasta. Masa makowa nie może być za sucha, to może spowodować rozwarstwienie makowca. Dlatego nigdy nie pomijajmy dodatku ubitej piany z białek, które spulchnią farsz i zapewnią mu właściwą wilgotność. Piana z białek ma również na celu utrzymanie farszu pod naporem ciężkiego ciasta. Pomocne może być także owiniecie ciasta papierem do pieczenia przed pieczeniem. Taki zabieg przeciwdziała nadmiernemu wyrośnięciu ciasta, co zabezpiecza przed oddzieleniem się masy makowej od drożdżowego ciasta.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥