Winiary czy Kielecki? Koniec sporu. Oto ulubiony majonez Polaków

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie czas na przygotowania do świątecznego stołu. Nieodłącznym elementem wielkanocnych potraw jest majonez - dodawany do jajek faszerowanych, jajek na twardo czy królowej polskich stołów - sałatki jarzynowej. Który majonez wybierają Polacy - Winiary czy Kielecki?

Winiary czy Kielecki? Koniec sporu. Oto ulubiony majonez PolakówWiniary czy Kielecki? Koniec sporu. Oto ulubiony majonez Polaków
Źródło zdjęć: © Facebook
Marcin Michałowski

W sieci trwa gorąca dyskusja miłośników różnych marek majonezu. Ci, którzy cenią tradycję, często wybierają majonez Winiary, podczas gdy inni, poszukujący nieco bardziej wyrazistego smaku, preferują Kielecki. Nie brakuje także zwolenników innych marek, takich jak Kętrzyński, Heinz czy Hellmann's. Który jednak majonez zdobywa największe uznanie w polskich domach?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Statystyki rozwiewają wątpliwości - Polacy kochają Winiary!

Firma analityczna CMR przeanalizowała dane sprzedażowe z 2022 roku i wyłoniła zwycięzcę majonezowego pojedynku. W sklepach do 2500 m kw., czyli w dyskontach i supermarketach, najpopularniejszą marką jest Winiary, produkowany przez Nestlé. Na drugim miejscu podium uplasował się Majonez Kielecki, produkowany przez WSP "Społem".

Analitycy CMR podkreślają jednak, że popularność poszczególnych marek może się różnić w zależności od regionu. Na przykład na południu kraju większym popytem cieszy się Majonez Kielecki.

Trendy na rynku majonezowym - wzrost popularności majonezów wegańskich

Badania CMR pokazują również, że w ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają majonezy wegańskie. To odpowiedź na rosnącą świadomość żywieniową i trend na dietę roślinną.

Spór o najlepszy majonez prawdopodobnie nigdy nie zostanie rozstrzygnięty. Zarówno Winiary, jak i Kielecki mają swoich zagorzałych zwolenników. Ostatecznie wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Warto jednak spróbować różnych marek i znaleźć majonez, który najlepiej odpowiada naszym gustom.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀