Winiary czy Kielecki? Koniec sporu. Oto ulubiony majonez Polaków

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie czas na przygotowania do świątecznego stołu. Nieodłącznym elementem wielkanocnych potraw jest majonez - dodawany do jajek faszerowanych, jajek na twardo czy królowej polskich stołów - sałatki jarzynowej. Który majonez wybierają Polacy - Winiary czy Kielecki?

Winiary czy Kielecki? Koniec sporu. Oto ulubiony majonez PolakówWiniary czy Kielecki? Koniec sporu. Oto ulubiony majonez Polaków
Źródło zdjęć: © Facebook
Marcin Michałowski

W sieci trwa gorąca dyskusja miłośników różnych marek majonezu. Ci, którzy cenią tradycję, często wybierają majonez Winiary, podczas gdy inni, poszukujący nieco bardziej wyrazistego smaku, preferują Kielecki. Nie brakuje także zwolenników innych marek, takich jak Kętrzyński, Heinz czy Hellmann's. Który jednak majonez zdobywa największe uznanie w polskich domach?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane łódeczki wypełnione po brzegi mięsno-serowym farszem. Na jednej porcji na pewno się nie skończy

Statystyki rozwiewają wątpliwości - Polacy kochają Winiary!

Firma analityczna CMR przeanalizowała dane sprzedażowe z 2022 roku i wyłoniła zwycięzcę majonezowego pojedynku. W sklepach do 2500 m kw., czyli w dyskontach i supermarketach, najpopularniejszą marką jest Winiary, produkowany przez Nestlé. Na drugim miejscu podium uplasował się Majonez Kielecki, produkowany przez WSP "Społem".

Analitycy CMR podkreślają jednak, że popularność poszczególnych marek może się różnić w zależności od regionu. Na przykład na południu kraju większym popytem cieszy się Majonez Kielecki.

Trendy na rynku majonezowym - wzrost popularności majonezów wegańskich

Badania CMR pokazują również, że w ostatnim czasie coraz większą popularność zdobywają majonezy wegańskie. To odpowiedź na rosnącą świadomość żywieniową i trend na dietę roślinną.

Spór o najlepszy majonez prawdopodobnie nigdy nie zostanie rozstrzygnięty. Zarówno Winiary, jak i Kielecki mają swoich zagorzałych zwolenników. Ostatecznie wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Warto jednak spróbować różnych marek i znaleźć majonez, który najlepiej odpowiada naszym gustom.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie