Łososia zapiekam ze szparagami. W słodko-kwaśnej glazurze smakuje wybornie

To u mnie obowiązkowy zestaw w sezonie na szparagi. Kremowy łosoś skropiony sokiem z cytryny w towarzystwie pysznych zielonych łodyg to kompozycja, która nie ma sobie równych. Do takiego obiadu nie podaję ciężkich dodatków. Wystarczy grzanka lub świeża bagietka, którą maczam w sosie powstałym w wyniku pieczenia.

O wyjątkowym smaku łososia decydują dodatki i marynataO wyjątkowym smaku łososia decydują dodatki i marynata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Łosoś ze szparagami to prosta i klasyczna kompozycja. Nie byłoby w tym daniu nic szczególnego, gdyby nie marynata, powstała z inspiracji kuchnią azjatycką. Całość tworzy pięć podstawowych smaków – słodki, słony, kwaśny, ostry i umami. Lekkości dodają plasterki cytryny i świeże zioła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Do ryby wybieram zielone szparagi

Wiele osób zastanawia się nad wyborem koloru szparagów. Na straganach i w marketach dostępne są białe, zielone, a nawet fioletowe łodygi. Dla mnie wybór jest prosty – zazwyczaj sięgam po zielone, które są łatwiejsze w obróbce i doskonale sprawdzają się do smażenia, zapiekania i grillowania. Z białych szparagów przygotowuję aksamitną zupę krem lub sos do kurczaka.

Fioletowe szparagi znacznie rzadziej pojawiają się w warzywniaku, ponieważ są trudniejsze w uprawie. Należy zebrać je w określonym czasie, zanim zmienią kolor na zielony. Sięgam po nie bez względu na cenę, ponieważ najlepiej komponują się w sałatkach na zimno. W smaku są o wiele słodsze od zielonych i nieco bardziej orzechowe. Takich szparagów nie warto poddawać obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem gotowania zmieniają kolor na zielony.

Przepis na łososia ze szparagami z piekarnika

Rybę i szparagi w słodko-kwaśnej marynacie możesz przygotować także na grillu.

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • świeże zioła, na przykład natka pietruszki i tymianek.

Wykonanie:

  1. Przygotuj szparagi – odłam zdrewniałe końcówki, umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  2. W misce wymieszaj składniki na marynatę: sos sojowy z miodem, odrobiną octu winnego, oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej filety łososia pokrojone na mniejsze kawałki, a na nich połóż plasterki cytryny. Obok poukładaj szparagi.
  4. Całość polej marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
  5. Na ostatnie 3 minuty włącz funkcję grilla. Wyjmij i posyp świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie