Łososia zapiekam ze szparagami. W słodko-kwaśnej glazurze smakuje wybornie
To u mnie obowiązkowy zestaw w sezonie na szparagi. Kremowy łosoś skropiony sokiem z cytryny w towarzystwie pysznych zielonych łodyg to kompozycja, która nie ma sobie równych. Do takiego obiadu nie podaję ciężkich dodatków. Wystarczy grzanka lub świeża bagietka, którą maczam w sosie powstałym w wyniku pieczenia.
Łosoś ze szparagami to prosta i klasyczna kompozycja. Nie byłoby w tym daniu nic szczególnego, gdyby nie marynata, powstała z inspiracji kuchnią azjatycką. Całość tworzy pięć podstawowych smaków – słodki, słony, kwaśny, ostry i umami. Lekkości dodają plasterki cytryny i świeże zioła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Do ryby wybieram zielone szparagi
Wiele osób zastanawia się nad wyborem koloru szparagów. Na straganach i w marketach dostępne są białe, zielone, a nawet fioletowe łodygi. Dla mnie wybór jest prosty – zazwyczaj sięgam po zielone, które są łatwiejsze w obróbce i doskonale sprawdzają się do smażenia, zapiekania i grillowania. Z białych szparagów przygotowuję aksamitną zupę krem lub sos do kurczaka.
Fioletowe szparagi znacznie rzadziej pojawiają się w warzywniaku, ponieważ są trudniejsze w uprawie. Należy zebrać je w określonym czasie, zanim zmienią kolor na zielony. Sięgam po nie bez względu na cenę, ponieważ najlepiej komponują się w sałatkach na zimno. W smaku są o wiele słodsze od zielonych i nieco bardziej orzechowe. Takich szparagów nie warto poddawać obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem gotowania zmieniają kolor na zielony.
Przepis na łososia ze szparagami z piekarnika
Rybę i szparagi w słodko-kwaśnej marynacie możesz przygotować także na grillu.
Składniki:
- 600 g filetu z łososia,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka octu winnego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- świeże zioła, na przykład natka pietruszki i tymianek.
Wykonanie:
- Przygotuj szparagi – odłam zdrewniałe końcówki, umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- W misce wymieszaj składniki na marynatę: sos sojowy z miodem, odrobiną octu winnego, oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej filety łososia pokrojone na mniejsze kawałki, a na nich połóż plasterki cytryny. Obok poukładaj szparagi.
- Całość polej marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Na ostatnie 3 minuty włącz funkcję grilla. Wyjmij i posyp świeżymi ziołami.