Łososia zapiekam ze szparagami. W słodko-kwaśnej glazurze smakuje wybornie

To u mnie obowiązkowy zestaw w sezonie na szparagi. Kremowy łosoś skropiony sokiem z cytryny w towarzystwie pysznych zielonych łodyg to kompozycja, która nie ma sobie równych. Do takiego obiadu nie podaję ciężkich dodatków. Wystarczy grzanka lub świeża bagietka, którą maczam w sosie powstałym w wyniku pieczenia.

O wyjątkowym smaku łososia decydują dodatki i marynataO wyjątkowym smaku łososia decydują dodatki i marynata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Łosoś ze szparagami to prosta i klasyczna kompozycja. Nie byłoby w tym daniu nic szczególnego, gdyby nie marynata, powstała z inspiracji kuchnią azjatycką. Całość tworzy pięć podstawowych smaków – słodki, słony, kwaśny, ostry i umami. Lekkości dodają plasterki cytryny i świeże zioła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Do ryby wybieram zielone szparagi

Wiele osób zastanawia się nad wyborem koloru szparagów. Na straganach i w marketach dostępne są białe, zielone, a nawet fioletowe łodygi. Dla mnie wybór jest prosty – zazwyczaj sięgam po zielone, które są łatwiejsze w obróbce i doskonale sprawdzają się do smażenia, zapiekania i grillowania. Z białych szparagów przygotowuję aksamitną zupę krem lub sos do kurczaka.

Fioletowe szparagi znacznie rzadziej pojawiają się w warzywniaku, ponieważ są trudniejsze w uprawie. Należy zebrać je w określonym czasie, zanim zmienią kolor na zielony. Sięgam po nie bez względu na cenę, ponieważ najlepiej komponują się w sałatkach na zimno. W smaku są o wiele słodsze od zielonych i nieco bardziej orzechowe. Takich szparagów nie warto poddawać obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem gotowania zmieniają kolor na zielony.

Przepis na łososia ze szparagami z piekarnika

Rybę i szparagi w słodko-kwaśnej marynacie możesz przygotować także na grillu.

Składniki:

  • 600 g filetu z łososia,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • świeże zioła, na przykład natka pietruszki i tymianek.

Wykonanie:

  1. Przygotuj szparagi – odłam zdrewniałe końcówki, umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  2. W misce wymieszaj składniki na marynatę: sos sojowy z miodem, odrobiną octu winnego, oliwą i drobno posiekanym czosnkiem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej filety łososia pokrojone na mniejsze kawałki, a na nich połóż plasterki cytryny. Obok poukładaj szparagi.
  4. Całość polej marynatą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
  5. Na ostatnie 3 minuty włącz funkcję grilla. Wyjmij i posyp świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇