Wiosną Robert Makłowicz gotuje dla rodziny kremową i szybką zupę. Za ten przepis powinien dostać nagrodę
Chociaż zupy kojarzą się z rozgrzewającym posiłkiem na chłodne dni, nie trzeba rezygnować z nich wiosną i latem. Robert Makłowicz zdradził wyjątkowy przepis na lekką i pożywną zupę, która skradnie twoje serce od pierwszej łyżki.
07.05.2024 08:55
Kiedy w sklepach pojawiają się chrupiące, świeże i jędrne szparagi, trzeba wykorzystać to w pełni. Sezon jest dość krótki, więc delektowanie się smakiem tych warzyw jest zdecydowanie wskazane. Robert Makłowicz proponuje, aby z białych szparagów przygotować jedną z najprostszych zup świata - pyszny krem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosty krem z białych szparagów
Chociaż większą popularnością cieszą się zielone szparagi, to biała odmiana również zasługuje na uwagę. Mają delikatniejszy, słodki smak z lekką nutą goryczki. Są nieco twardsze niż zielone, więc przed ich przygotowaniem należy je obrać.
To właśnie te obierki stały się bazą wyjątkowego kremu Roberta Makłowicza. W zupie zyskały nowe, smaczne życie - zdecydowanie wpasowuje się to w trend zero waste. Dodatkowo w garnku pojawiają się również końcówki szparagów, które po odłamaniu niepotrzebnie lądują w koszu. Zupa jest przyjemnie kremowa, śmietankowa i po prostu przepyszna.
Składniki:
- obierki i odłamane końcówki szparagów,
- sól i cukier,
- pęczek obranych białych szparagów,
- 2 ziemniaki,
- 300-400 ml śmietanki kremówki do zupy,
- 400 ml śmietanki kremówki do ubijania,
- biały pieprz,
Sposób przygotowania:
- Czyste obierki i końcówki przełóż do garnka i zalej wodą. Powinno być jej tyle, by wystarczyło na ok. 4-6 osób.
- Dopraw solą oraz cukrem.
- Gotuj przez 30-40 minut.
- Po tym czasie wywar cedzimy przez sito do drugiego garnka, odciskając resztki na sitku.
- Obrane, białe szparagi pokrój na mniejsze części i dorzuć do wywaru. Gotuj przez ok. 15 minut, aż szparagi będą miękkie.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i dorzuć do garnka. Zagęszczą one zupę krem.
- Gdy warzywa będą miękkie, dolej śmietankę kremówkę i chwilę gotuj.
- Dopraw białym pieprzem, zdejmij z ognia i zmiksuj na kremową, gładką zupę.
- Pozostałą śmietankę ubij na bitą śmietanę.
Zupę krem nalej do głębokiego talerza lub miski i dodaj ubitą śmietanę. Smacznego!