Wiosną Robert Makłowicz gotuje dla rodziny kremową i szybką zupę. Za ten przepis powinien dostać nagrodę

Chociaż zupy kojarzą się z rozgrzewającym posiłkiem na chłodne dni, nie trzeba rezygnować z nich wiosną i latem. Robert Makłowicz zdradził wyjątkowy przepis na lekką i pożywną zupę, która skradnie twoje serce od pierwszej łyżki.

Zupa szparagowa Roberta Makłowicza - PysznościZupa szparagowa Roberta Makłowicza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | MarenWischnewski, Robert Makłowicz
Ewa Malinowska

Kiedy w sklepach pojawiają się chrupiące, świeże i jędrne szparagi, trzeba wykorzystać to w pełni. Sezon jest dość krótki, więc delektowanie się smakiem tych warzyw jest zdecydowanie wskazane. Robert Makłowicz proponuje, aby z białych szparagów przygotować jedną z najprostszych zup świata - pyszny krem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron z parmezanową nutką robię co tydzień. Cała rodzina się nim zajada

Prosty krem z białych szparagów

Chociaż większą popularnością cieszą się zielone szparagi, to biała odmiana również zasługuje na uwagę. Mają delikatniejszy, słodki smak z lekką nutą goryczki. Są nieco twardsze niż zielone, więc przed ich przygotowaniem należy je obrać.

Białe szparagi i rukola
Białe szparagi i rukola © Adobe Stock | MaverickRose

To właśnie te obierki stały się bazą wyjątkowego kremu Roberta Makłowicza. W zupie zyskały nowe, smaczne życie - zdecydowanie wpasowuje się to w trend zero waste. Dodatkowo w garnku pojawiają się również końcówki szparagów, które po odłamaniu niepotrzebnie lądują w koszu. Zupa jest przyjemnie kremowa, śmietankowa i po prostu przepyszna.

Składniki:

  • obierki i odłamane końcówki szparagów,
  • sól i cukier,
  • pęczek obranych białych szparagów,
  • 2 ziemniaki,
  • 300-400 ml śmietanki kremówki do zupy,
  • 400 ml śmietanki kremówki do ubijania,
  • biały pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Czyste obierki i końcówki przełóż do garnka i zalej wodą. Powinno być jej tyle, by wystarczyło na ok. 4-6 osób.
  2. Dopraw solą oraz cukrem.
  3. Gotuj przez 30-40 minut.
  4. Po tym czasie wywar cedzimy przez sito do drugiego garnka, odciskając resztki na sitku.
  5. Obrane, białe szparagi pokrój na mniejsze części i dorzuć do wywaru. Gotuj przez ok. 15 minut, aż szparagi będą miękkie.
  6. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój i dorzuć do garnka. Zagęszczą one zupę krem.
  7. Gdy warzywa będą miękkie, dolej śmietankę kremówkę i chwilę gotuj.
  8. Dopraw białym pieprzem, zdejmij z ognia i zmiksuj na kremową, gładką zupę.
  9. Pozostałą śmietankę ubij na bitą śmietanę.

Zupę krem nalej do głębokiego talerza lub miski i dodaj ubitą śmietanę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej