Zielona rolada z cukinii z twarożkiem i chrupiącymi warzywami
Zielona rolada z cukinii z dodatkiem twarożku to prosty i pyszny przepis na przekąskę na ciepłe dni. Jest lekka i bardzo smaczna, a na dodatek zdrowa. Serwowanie takiej roladki to świetny patent na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do naszej diety.
28.06.2022 | aktual.: 18.10.2023 13:45
Przepis krok po kroku na zieloną roladę znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Chociaż roladki warzywna kojarzą się nam głównie z pyszną roladą szpinakową, to cukinia sprawdzi się w tej roli znakomicie. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Rolada z cukinii to super pomysł na wykorzystanie tego warzywa w inny, niecodzienny sposób.
Cukinia (nazywana również kabaczkiem) jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Jej ojczyzną jest Meksyk i Ameryka Południowa, ale bardzo dobrze osiedliła się również u nas. Jest świetnym źródłem witaminy A, B i C. Cukinia zawiera również składniki mineralne, wśród których znajdują się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
W przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Rolada z cukinii- składniki
5 jajek
80 g śmietany 22%
3-4 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
4 cukinie
4 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Farsz:
400 g twarogu
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1/2 szkl. śmietanki 30%
1,5 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Dodatki:
1 pomidor
1/2 zielonej papryki
Przepis na roladę z cukinii z twarożkiem
Do miski wbij jajka i dodaj do nich posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Dorzuć mąkę i śmietanę 12% i dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki.
Cukinię dokładnie umyj. Jedną zetrzyj na dużych oczkach, dwie kolejne zamień w cienkie plasterki . Nam pomógł w tym robot kuchenny. Startą cukinię przełóż do sitka, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Przy pomocy łyżki lub ręki odciśnij z niej nadmiar wody.
Tak przygotowaną cukinię dodaj do mieszanki jajecznej i wymieszaj. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i polej go oliwą. Wyłóż jajeczną mieszanką z cukinią i rozprowadź równomiernie po powierzchni blaszki.
Na przygotowanym spodzie ułóż plasterki cukinii. Tak przygotowaną masę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
Rolada z twarożkiem
Do robota kuchennego wrzuć twaróg, natkę pietruszki, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Połącz składniki w jednolitą masę, dolewając śmietankę 30% podczas miksowania. Tak przygotowany twaróg rozłóż na upieczonym i przestudzonym cukiniowym spodzie- odwróć go do góry nogami. Ułóż półplasterki pomidora i paski papryki.
Tak przygotowaną roladę zawiń i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie pokrój ją w dość grube plasterki. Smacznego!