Zielona rolada z cukinii z twarożkiem i chrupiącymi warzywami

Zielona rolada z cukinii z dodatkiem twarożku to prosty i pyszny przepis na przekąskę na ciepłe dni. Jest lekka i bardzo smaczna, a na dodatek zdrowa. Serwowanie takiej roladki to świetny patent na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do naszej diety.

Obrazek
Ewa

Przepis krok po kroku na zieloną roladę znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Chociaż roladki warzywna kojarzą się nam głównie z pyszną roladą szpinakową, to cukinia sprawdzi się w tej roli znakomicie. Jej delikatny smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Rolada z cukinii to super pomysł na wykorzystanie tego warzywa w inny, niecodzienny sposób.

Cukinia (nazywana również kabaczkiem) jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Jej ojczyzną jest Meksyk i Ameryka Południowa, ale bardzo dobrze osiedliła się również u nas. Jest świetnym źródłem witaminy A, B i C. Cukinia zawiera również składniki mineralne, wśród których znajdują się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.

W przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Rolada z cukinii- składniki

5 jajek

80 g śmietany 22%

3-4 łyżki mąki pszennej

2 ząbki czosnku

4 cukinie

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

Farsz:

400 g twarogu

1/2 pęczka natki pietruszki

2-3 ząbki czosnku

1/2 szkl. śmietanki 30%

1,5 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

1 pomidor

1/2 zielonej papryki

Przepis na roladę z cukinii z twarożkiem

Do miski wbij jajka i dodaj do nich posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek. Dorzuć mąkę i śmietanę 12% i dopraw całość solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj całość przy pomocy trzepaczki.

Obrazek
rolada z cukinii- Pyszności

Cukinię dokładnie umyj. Jedną zetrzyj na dużych oczkach, dwie kolejne zamień w cienkie plasterki . Nam pomógł w tym robot kuchenny. Startą cukinię przełóż do sitka, dodaj sól i wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Przy pomocy łyżki lub ręki odciśnij z niej nadmiar wody.

Obrazek

Tak przygotowaną cukinię dodaj do mieszanki jajecznej i wymieszaj. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i polej go oliwą.  Wyłóż jajeczną mieszanką z cukinią i rozprowadź równomiernie po powierzchni blaszki.

Obrazek
rolada z cukinii- Pyszności

Na przygotowanym spodzie ułóż plasterki cukinii. Tak przygotowaną masę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.

Obrazek
rolada z cukinii- Pyszności

Rolada z twarożkiem

Do robota kuchennego wrzuć twaróg, natkę pietruszki, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Połącz składniki w jednolitą masę, dolewając śmietankę 30% podczas miksowania. Tak przygotowany twaróg rozłóż na upieczonym i przestudzonym cukiniowym spodzie- odwróć go do góry nogami. Ułóż półplasterki pomidora i paski papryki.

Obrazek

Tak przygotowaną roladę zawiń i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie pokrój ją w dość grube plasterki. Smacznego!

Obrazek
rolada z cukinii- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką