Wielu z nas popełnia karygodny błąd przy gotowaniu makaronu. Włosi łapią się za głowę

We włoskiej kuchni prawidłowe gotowanie makaronu to absolutna podstawa. To właśnie dlatego pochodzący z Włoch kucharze nie mogą wręcz patrzeć na to, jak robią to Polacy. Dodanie oleju do wody, w której pływają kluski, to tylko jeden z błędów, których nie popełniłby żaden włoski "cucinare". Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego w Italii uchodzi to za potworną gafę. 

ObrazekPoprawne gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

Polacy pokochali kuchnię włoską niczym swoją własną. Restauracje serwujące pizzę i makarony nieustannie cieszą się dużą popularnością, dzięki czemu większość z nich poradziła sobie nawet w czasach pandemii i obostrzeń. I chociaż nic nie zastąpi włoskich dań wykonanych przez profesjonalnego cucinare, to Polacy próbują również własnych sił i przyrządzają różnego rodzaju makarony w domu. Niestety, czasem polegają już na samym wstępie.

Obrazek
Gotowanie makaronu - nie takie proste, jak się wydaje - Pyszności; foto: Canva

Dodawanie oleju do gotującego się makaronu to jeden z największych błędów, jaki można popełnić w kuchni. Cel — czyli sprawienie, by ugotowane kluski nie kleiły się do siebie — jest oczywiście słuszny, ale ta konkretna metoda niesie ze sobą opłakane skutki. Jeśli więc twoja carbonara albo bolognese nie wychodziły do tej pory tak dobrze, jak powinny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że to właśnie w dodawaniu oleju do makaronu był pies pogrzebany.

(Nie) prawidłowe gotowanie makaronu

Istnieją dwa oklepane sposoby na to, by ugotowany makaron nie sklejał się ze sobą. Niestety oba są błędne. Dodawanie oleju do wody sprawia, że nie tylko kluski dalej będą kleiły się do siebie, ale również staną się nieprzyjemnie tłuste. Co więcej, olej utworzy na makaronie warstwę, która sprawi, że kluski nie połączą się odpowiednio z dodanym do nich sosem.

Także przelewanie makaronu zimną wodą uchodzi wśród kucharzy za rażący błąd. Ta czynność sprawi bowiem, że pozbędziemy się z klusek znacznej części skrobi, która również pomaga w prawidłowym połączeniu się sosu z makaronem. W konsekwencji ucierpi na tym całokształt przygotowywanej z ekscytacją potrawy.

Obrazek
Prawidłowe gotowanie makaronu nie odbywa się z dodatkiem oleju - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zastanawiasz się, co w takim razie można począć na klejący się makaron, istnieje bardzo prosta odpowiedź. Po pierwsze, używaj na tyle pojemnego garnka, by zmieścić w nim dużą ilość wody; kluski potrzebują przestrzeni do poprawnego ugotowania się. Po drugie, pamiętaj o tym, by makaron zawsze wrzucać dopiero do wrzącej wody. Po trzecie i ostatnie: sól kluski dopiero na sam koniec gotowania. Włoscy kucharze zalecają nieprzekraczanie proporcji 7-10 gramów soli na 100 gramów makaronu.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀