Wielu z nas popełnia karygodny błąd przy gotowaniu makaronu. Włosi łapią się za głowę

We włoskiej kuchni prawidłowe gotowanie makaronu to absolutna podstawa. To właśnie dlatego pochodzący z Włoch kucharze nie mogą wręcz patrzeć na to, jak robią to Polacy. Dodanie oleju do wody, w której pływają kluski, to tylko jeden z błędów, których nie popełniłby żaden włoski "cucinare". Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego w Italii uchodzi to za potworną gafę. 

ObrazekPoprawne gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

Polacy pokochali kuchnię włoską niczym swoją własną. Restauracje serwujące pizzę i makarony nieustannie cieszą się dużą popularnością, dzięki czemu większość z nich poradziła sobie nawet w czasach pandemii i obostrzeń. I chociaż nic nie zastąpi włoskich dań wykonanych przez profesjonalnego cucinare, to Polacy próbują również własnych sił i przyrządzają różnego rodzaju makarony w domu. Niestety, czasem polegają już na samym wstępie.

Obrazek
Gotowanie makaronu - nie takie proste, jak się wydaje - Pyszności; foto: Canva

Dodawanie oleju do gotującego się makaronu to jeden z największych błędów, jaki można popełnić w kuchni. Cel — czyli sprawienie, by ugotowane kluski nie kleiły się do siebie — jest oczywiście słuszny, ale ta konkretna metoda niesie ze sobą opłakane skutki. Jeśli więc twoja carbonara albo bolognese nie wychodziły do tej pory tak dobrze, jak powinny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że to właśnie w dodawaniu oleju do makaronu był pies pogrzebany.

(Nie) prawidłowe gotowanie makaronu

Istnieją dwa oklepane sposoby na to, by ugotowany makaron nie sklejał się ze sobą. Niestety oba są błędne. Dodawanie oleju do wody sprawia, że nie tylko kluski dalej będą kleiły się do siebie, ale również staną się nieprzyjemnie tłuste. Co więcej, olej utworzy na makaronie warstwę, która sprawi, że kluski nie połączą się odpowiednio z dodanym do nich sosem.

Także przelewanie makaronu zimną wodą uchodzi wśród kucharzy za rażący błąd. Ta czynność sprawi bowiem, że pozbędziemy się z klusek znacznej części skrobi, która również pomaga w prawidłowym połączeniu się sosu z makaronem. W konsekwencji ucierpi na tym całokształt przygotowywanej z ekscytacją potrawy.

Obrazek
Prawidłowe gotowanie makaronu nie odbywa się z dodatkiem oleju - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zastanawiasz się, co w takim razie można począć na klejący się makaron, istnieje bardzo prosta odpowiedź. Po pierwsze, używaj na tyle pojemnego garnka, by zmieścić w nim dużą ilość wody; kluski potrzebują przestrzeni do poprawnego ugotowania się. Po drugie, pamiętaj o tym, by makaron zawsze wrzucać dopiero do wrzącej wody. Po trzecie i ostatnie: sól kluski dopiero na sam koniec gotowania. Włoscy kucharze zalecają nieprzekraczanie proporcji 7-10 gramów soli na 100 gramów makaronu.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni