Wielu z nas popełnia karygodny błąd przy gotowaniu makaronu. Włosi łapią się za głowę

We włoskiej kuchni prawidłowe gotowanie makaronu to absolutna podstawa. To właśnie dlatego pochodzący z Włoch kucharze nie mogą wręcz patrzeć na to, jak robią to Polacy. Dodanie oleju do wody, w której pływają kluski, to tylko jeden z błędów, których nie popełniłby żaden włoski "cucinare". Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego w Italii uchodzi to za potworną gafę. 

ObrazekPoprawne gotowanie makaronu - Pyszności; foto: Canva

Polacy pokochali kuchnię włoską niczym swoją własną. Restauracje serwujące pizzę i makarony nieustannie cieszą się dużą popularnością, dzięki czemu większość z nich poradziła sobie nawet w czasach pandemii i obostrzeń. I chociaż nic nie zastąpi włoskich dań wykonanych przez profesjonalnego cucinare, to Polacy próbują również własnych sił i przyrządzają różnego rodzaju makarony w domu. Niestety, czasem polegają już na samym wstępie.

Obrazek
Gotowanie makaronu - nie takie proste, jak się wydaje - Pyszności; foto: Canva

Dodawanie oleju do gotującego się makaronu to jeden z największych błędów, jaki można popełnić w kuchni. Cel — czyli sprawienie, by ugotowane kluski nie kleiły się do siebie — jest oczywiście słuszny, ale ta konkretna metoda niesie ze sobą opłakane skutki. Jeśli więc twoja carbonara albo bolognese nie wychodziły do tej pory tak dobrze, jak powinny, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że to właśnie w dodawaniu oleju do makaronu był pies pogrzebany.

(Nie) prawidłowe gotowanie makaronu

Istnieją dwa oklepane sposoby na to, by ugotowany makaron nie sklejał się ze sobą. Niestety oba są błędne. Dodawanie oleju do wody sprawia, że nie tylko kluski dalej będą kleiły się do siebie, ale również staną się nieprzyjemnie tłuste. Co więcej, olej utworzy na makaronie warstwę, która sprawi, że kluski nie połączą się odpowiednio z dodanym do nich sosem.

Także przelewanie makaronu zimną wodą uchodzi wśród kucharzy za rażący błąd. Ta czynność sprawi bowiem, że pozbędziemy się z klusek znacznej części skrobi, która również pomaga w prawidłowym połączeniu się sosu z makaronem. W konsekwencji ucierpi na tym całokształt przygotowywanej z ekscytacją potrawy.

Obrazek
Prawidłowe gotowanie makaronu nie odbywa się z dodatkiem oleju - Pyszności; foto: Canva

Jeśli zastanawiasz się, co w takim razie można począć na klejący się makaron, istnieje bardzo prosta odpowiedź. Po pierwsze, używaj na tyle pojemnego garnka, by zmieścić w nim dużą ilość wody; kluski potrzebują przestrzeni do poprawnego ugotowania się. Po drugie, pamiętaj o tym, by makaron zawsze wrzucać dopiero do wrzącej wody. Po trzecie i ostatnie: sól kluski dopiero na sam koniec gotowania. Włoscy kucharze zalecają nieprzekraczanie proporcji 7-10 gramów soli na 100 gramów makaronu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości