Pęcznieją szybciej niż chia i mają orzeźwiający smak. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują

Nasiona słodkiej bazylii, znane również jako tukmaria, to małe, ale potężne superfoods, które zyskują na popularności dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Są bogate w składniki odżywcze i mają długą historię stosowania w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej.

Nasiona słodkiej bazylii Nasiona słodkiej bazylii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tukmaria (bazylia azjatycka) pochodzi z tropikalnych regionów Azji i występuje pod nazwami: sabja, falooda, selasih czy słodka bazylia. W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej ceniona i stosowana jest od tysięcy lat. Bazylia azjatycka ma ponad 150 odmian, a jedna z nich - zwana świętą bazylią azjatycką - czczona jest i stosowana w indyjskich ceremoniach religijnych. Nasiona tukmarii przypominają nasiona chia, z którymi bywają mylone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten pyszny obiad z piekarnika praktycznie robi się sam. Nie potrzebne są tu żadne dodatki

Właściwości zdrowotne nasion tukmaria

Nasiona tukmaria są źródłem błonnika, szczególnie błonnika rozpuszczalnego, w tym pektyny. Pektyna wykazuje właściwości prebiotyczne, a więc zwiększa dobroczynne bakterie jelitowe, a także opóźnia opróżnianie żołądka i zwiększa poziom hormonów, które sprzyjają poczuciu sytości. Regularne spożywanie nasion słodkiej bazylii może wpłynąć pozytywnie na prace jelit, wyeliminować wzdęcia i zaparcia oraz pomóc w walce z niestrawnościami.

Nasiona słodkiej bazylii zawierają również spore ilości wapnia, magnezu i żelaza, witaminę A i K, a także antyoksydanty, takie jak polifenole i flawonoidy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto tukmaria wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Spożywanie nasion słodkiej bazylii po posiłku może obniżyć poziom cukru we krwi. Co więcej, wspomniana pektyna może obniżać poziom cholesterolu we krwi poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach. Warto dodać też, że tukmaria jest źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), tłuszczu omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych. Tylko jedna łyżka nasion bazylii może pokryć dzienne zapotrzebowanie na ALA.

Jak spożywać nasiona słodkiej bazylii?

Chcąc czerpać korzyści zdrowotne z nasion tukmaria, należy je odpowiednio przygotować. Zaleca się moczenie nasion w wodzie, mleku czy soku, co pozwoli im napęcznieć i stworzy żelową otoczkę (nie powinno się spożywać surowych nasion słodkiej bazylii). Tak naprawdę wystarczy im 5 minut, ale warto odczekać ok. pół godziny. Po namoczeniu nasiona stają się miękkie i mogą być dodawane do różnorodnych potraw, takich jak puddingi, koktajle, jogurty czy sałatki.

Nasiona słodkiej bazylii, przez to, że pęcznieją, mają zdolność do wywoływania uczucia sytości po jedzeniu, tym samym więc pomagają uniknąć podjadania w ciągu dnia. Dodane do wody wypełniają żołądek i utrzymują nawodnienie organizmu na odpowiednim poziomie. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpią zdrowego odżywiania.

Nasiona słodkiej bazylii
Nasiona słodkiej bazylii © Pixabay

Czym różnią się nasiona chia od nasion słodkiej bazylii?

Chociaż nasiona tukmaria i chia są podobne pod wieloma względami, istnieją między nimi pewne różnice. Obie odmiany nasion pęcznieją po dodaniu wody, jednak nasiona tukmaria mają tendencję do tworzenia bardziej żelowej konsystencji, są galaretowate i lekko chrupiące w środku. Ponadto chia nie ma własnego smaku, podczas gdy tukmaria ma łagodne nuty bazylii i jest lekko orzeźwiająca.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej