Schabowe po dyrektorsku w nietypowej, intensywnej marynacie z 1 składnika

Kotlety schabowe z ziemniaczkami często królują podczas rodzinnych obiadów. Rewelacyjnie smakują z dodatkiem zasmażanych buraczków. Jeśli masz ochotę zmienić nieco smak tej popularnej potrawy, polecamy wykonać schabowe po dyrektorsku. 

ObrazekSchabowe po dyrektorsku w nietypowej, intensywnej marynacie - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
SKOMENTUJ

Schabowe po dyrektorsku

Obrazek
Czy można zamrozić kotlety schabowe - Pyszności

Kotlety schabowe nie zawsze muszą smakować tak samo. Dowodzą tego wyborne schabowe po dyrektorsku. Potrawa ta jest nie tylko przepyszna, ale odznacza się również idealną konsystencją.

Okazuje się, że sekret wyjątkowo smacznego i delikatnego mięsa tkwi w musztardzie. Przed smażeniem, marynujemy w niej mięso. Dodatkowo w skład potrawy wchodzą liczne zioła, które fantastycznie wzbogacają smak i aromat mięsa. Jeśli masz ochotę spróbować tę pyszną potrawę - poniżej podajemy na nią przepis.

Przepis na schabowe po dyrektorsku

Obrazek
Smażenie kotletów - Pyszności

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości
  • 4 łyżki musztardy
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kminku
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • łyżka tymianku
  • łyżeczka ostrej papryki

Sposób wykonania:

  1. Kotlety połóż na desce i dokładnie rozbij je z obu stron za pomocą tłuczka. Następnie posmaruj mięso musztardą z każdej strony i odłóż je w chłodne miejsce na pół godziny.
  2. Bułkę tartą zmieszaj z przyprawami. Następnie obtocz w niej kotlety. Smaż mięso na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Gotowe schabowe powinny odznaczać się piękną, złotą panierką.

Schabowe po dyrektorsku świetnie sprawdzą się z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki.

Jak wybrać dobrej jakości mięso?

Przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów, warto zaopatrzyć się w świeże mięso. W związku z tym najlepiej je kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym. Poza tym warto wiedzieć, czym charakteryzuje się zepsuty produkt. Dobrej jakości mięso nie powinno być matowe, ani odznaczać się podejrzanymi przebarwieniami.

Jeśli wycieka z niego mętny płyn - to również zły znak. Takiego produktu nie powinniśmy spożywać. Świeże mięso charakteryzuje się ładnym, różowym kolorem i zwartą konsystencją. Oprócz tego, jego zapach jest delikatny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym krok po kroku. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza