PrzepisWegetariańskaW postne piątki serwuję kotlety. Kosztują grosze i są bez mięsa

W postne piątki serwuję kotlety. Kosztują grosze i są bez mięsa

Kotlety sojowe - Pyszności
Kotlety sojowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | al62
15.03.2024 08:06, aktualizacja: 15.03.2024 08:49

W okresie postu wiele osób ogranicza jedzenie mięsa i stawia na wegetariańskie posiłki w piątkowe obiady. Jednym z moich ulubionych, tanich przepisów są proste kotlety w panierce. Na dokładkę skusi się nawet mięsożerca.

Bez względu na to, czy ograniczasz mięso ze względu na dietę, religię czy po prostu szukasz odskoczni od tradycyjnych przepisów, kotlety sojowe to przepis, który warto znać. Kosztują grosze, robi się je naprawdę szybko i łatwo, a dzięki odpowiedniemu przygotowaniu smakują naprawdę dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety sojowe w panierce

Kotlety sojowe to idealna propozycja dla osób szukających zdrowej i pełnowartościowej alternatywy dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są doskonałym źródłem białka roślinnego oraz błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości i wspomaga odchudzanie.

soja kotlety sojowe burger sojowy grill
soja kotlety sojowe burger sojowy grill © Unsplash.com

Kotlety sojowe to nie tylko zdrowy i smaczny produkt, ale także sposób na urozmaicenie codziennego menu. Warto przekonać się do nowości, bo mogą pozytywnie zaskoczyć.

Składniki:

  • opakowanie kotletów sojowych,
  • 3 jaja,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od bulionu. Wlej go do garnka i zagotuj.
  2. Włóż kotlety sojowe do bulionu i gotuj przez 15 minut.
  3. Wyjmij kotlety z bulionu i odcedź na durszlaku. Ułóż je na blaszce.
  4. Do głębokich talerzy wsyp mąkę, wbij jajka i wysyp bułkę tartą.
  5. Dopraw kotlety do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Możesz użyć również gotowych mieszanek przypraw, na przykład do kurczaka.
  6. Obtocz dokładnie kotlety w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
  7. Rozgrzej olej na patelni i usmaż kotlety na złoty kolor.

Podawaj je z ziemniakami i mizerią, niczym tradycyjne kotlety mielone lub schabowe. Kotlety sojowe są pyszne same w sobie, a dodatek sosu czosnkowego lub ketchupu idealnie podkreśli ich smak.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także