Polacy jedzą na potęgę, nie wiedząc, że podnoszą trójglicerydy. Istni zapychacze żył

Trójglicerydy odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Stanowią źródło energii, z którego korzysta nasz organizm. Niemniej podobnie jak w przypadku wielu innych składników, które są częścią naszej diety, nadmiar trójglicerydów może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Podwyższone trójglicerydy - jakich produktów unikać? Podwyższone trójglicerydy - jakich produktów unikać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Trójglicerydy są organicznymi związkami chemicznymi i należą do kategorii prostych tłuszczów. Istnieją produkty (i wbrew pozorom nie są to tylko tłuszcze), które - mimo wielu prozdrowotnych właściwości - mogą podnosić stężenie trójglicerydów w organizmie. Oczywiście warto uwzględniać je w diecie, ale z umiarem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Czym grozi zbyt wysoki poziom trójglicerydów?

Trójglicerydy, mimo że są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, mogą stać się niebezpieczne, jeśli ich poziom przekroczy bezpieczną granicę. Zaleca się, aby poziom trójglicerydów nie przekraczał 150 mg/dl. Przekroczenie tej normy może prowadzić do takich poważnych problemów zdrowotnych, jak udar czy zawał, a ryzyko wystąpienia tych chorób jest nawet większe niż w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu. Ponadto zbyt wysoki poziom trójglicerydów może prowadzić do zapalenia trzustki.

Jednym ze sposobów na obniżenie poziomu trójglicerydów jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, które są ich głównym źródłem. Jednak nie tylko spożywanie tłuszczy negatywnie odbija się na gospodarce lipidowej organizmu.

Częste spożywanie ziemniaków z omastą może negatywnie wpływać na poziom trójglicerydów
Częste spożywanie ziemniaków z omastą może negatywnie wpływać na poziom trójglicerydów © Pixabay

Skąd się bierze wysoki poziom trójglicerydów? Uważaj na te warzywa

Trójglicerydy są obecne m.in. w warzywach. Doskonałym przykładem jest fasola. To bogate źródło błonnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Jednakże fasola zawiera również fruktozę, która w organizmie jest przekształcana w dodatkowe trójglicerydy. Z tego powodu, zaleca się zwiększenie spożycia czarnej fasoli, która charakteryzuje się niższą zawartością fruktozy.

Podobna sytuacja dotyczy warzyw skrobiowych, takich jak groch czy kukurydza. Nadmiar skrobi, który jest obecny w tych warzywach, jest w naszym organizmie przekształcany w trójglicerydy. To z kolei sprzyja procesowi odkładania się blaszek miażdżycowych w tętnicach, co może prowadzić do poważnej choroby, jaką jest miażdżyca.

Ziemniaki również powinniśmy spożywać z umiarem. Charakteryzuje je wysoki indeks glikemiczny i zawartość skrobi. Co więcej, często jemy je z dodatkiem masła lub innej okrasy, co dodatkowo zwiększa zawartość trójglicerydów w naszej diecie.

Na jakie produkty uważać przy podwyższonych trójglicerydach?

Owoce zawierają fruktozę, dlatego też powinniśmy pamiętać o umiarze w ich spożyciu. Szczególnie ostrożni powinniśmy być w przypadku owoców suszonych, takich jak rodzynki, figi czy morele, które są bogate w cukry.

Alkohol to kolejny produkt, który może podnieść poziom trójglicerydów w naszym organizmie, nawet jeśli spożywany jest w niewielkich ilościach. Osoby, które zmagają się z podwyższonym poziomem tych związków, powinny całkowicie zrezygnować z jego spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu