W wielu miejscach Polski na święta podaje się koci lament. Odważysz się spróbować?

Nie tylko barszcz czerwony i zupa grzybowa są popularnymi potrawami wigilijnymi. W wielu regionach Polski podaje się również zupy owocowe, które stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnych dań. Jedną z takich zup jest koci lament, który pochodzi z Podkarpacia.

Koci lament - zapomniana zupa wigilijna, do której warto powrócićKoci lament - zapomniana zupa wigilijna, do której warto powrócić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | leejoongyeul
Marcin Michałowski

Tradycyjne polskie zupy wigilijne to przede wszystkim barszcz czerwony i zupa grzybowa. Jednak w wielu regionach naszego kraju podaje się także zupy owocowe, szczególnie z wykorzystaniem suszonych owoców. Jedną z takich zup jest koci lament, który dawniej był obowiązkowym daniem na wigilijnych stołach, a dziś jest już nieco zapomniany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Powrót do tradycji: Koci lament na wigilijnym stole

W różnych regionach Polski serwowane są zupy owocowe, z wykorzystaniem suszonych owoców. Na Podkarpaciu szczególnie popularne są śliwkowe pamuły, stokwis czy przedstawiony przeze mnie koci lament. Choć nazwa może budzić zaciekawienie, warto zwrócić uwagę na smak tego unikatowego dania, które kiedyś zdobiło wigilijne stoły.

Nietypowa nazwa, wyjątkowy smak

Nazwa zupy koci lament jest dość osobliwa. Prawdopodobnie pochodzi od określenia "Tyle, co kot napłakał", co oznacza niewiele. I tak jest też w tej zupie. Składa się ona bowiem z zaledwie trzech składników: fasoli, suszonych śliwek i powideł śliwkowych.

Mimo prostego składu, koci lament to zupa o wyjątkowym smaku. Suszone śliwki nadają jej słodkiego i lekko kwaśnego posmaku, a powidła śliwkowe sprawiają, że jest ona kremowa i aksamitna. Do tego fasola dodaje jej sycącego charakteru.

Przepis na koci lament

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli Jaś,
  • około 1,5 l wody,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • pół słoiczka powideł śliwkowych.

Przygotowanie kociego lamentu jest bardzo proste. Wystarczy namoczyć fasolę w zimnej wodzie przez całą noc, a następnie ugotować. Do gotującej się fasoli dodajemy sól, powidła śliwkowe i suszone śliwki. Gotujemy na małym ogniu, aż śliwki zmiękną.

Koci lament to pyszna i zdrowa zupa, która może być ciekawym urozmaiceniem wigilijnego menu. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego na świąteczny stół, koniecznie spróbuj tej zupy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem