Co się stanie, gdy będziesz jeść barszcz czerwony? Efekty poczujesz szybciej niż myślisz

Barszcz czerwony kojarzy nam się przede wszystkim z wigilią. Najczęściej podajemy go w towarzystwie uszek lub pasztecików. Zupę tę warto jeść nie tylko od święta, bo świetnie wpływa na organizm i jego funkcjonowanie.

Barszcz czerwonyBarszcz czerwony
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

O tym, że barszcz czerwony ma ogromne walory smakowe nie trzeba dużo mówić. Jego podstawą są czerwone buraki, dzięki którym zupa zyskuje przepiękny kolor. Smaku dodają przyprawy, w tym ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz warzywa, a szczególnie czosnek, marchewka i cebula. Często dodaje się śmietanę, a bulion gotuje na mięsie, lecz nie jest to konieczne - wtedy nieco odchudzimy klasyczną wersję barszczu. Taka zupa ma tylko 50 kcal w 100 ml.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna a'la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony?

Korzyści płynących z jedzenia tejże wigilijnej zupy jest mnóstwo, dlatego warto sięgać po nią regularnie. Jest ona źródłem witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego, który zapewnia sytość na dłuższy czas. Oprócz tego pomaga obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi - warzywa zawierają azotany, które przekształcają się w tlenek azotu i rozszerzają naczynia krwionośne.

Regularne jedzenie barszczu ma też pozytywny wpływ na kondycję fizyczną. Zwiększa się wtedy zużycie tlenu podczas wysiłku nawet o 20 procent. Buraki pomagają także zmniejszyć stan zapalny. Odpowiadają za to betaloidy, które działają przeciwzapalnie, zmniejszając ryzyko chorób serca i wątroby, a także otyłości. Barszcz wspiera też pracę mózgu, zwiększając przepływ krwi do tego narządu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zapadnięcia na przykład na chorobę Alzheimera.

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony © Adobe Stock

Możemy jeszcze wymienić kilka punktów na ten temat, ale lista jest o wiele dłuższa. Dla wielu osób (szczególnie tych, które chcą zrzucić zbędne kilogramy) ważny będzie fakt, iż barszcz czerwony ułatwia odchudzanie. Ma niewiele kalorii i bardzo mało tłuszczu, a do tego składa się głównie z wody i warzyw. Oprócz tego zawiera dużo białka i błonnika, których podczas diety bardzo potrzebujemy. Błonnik pokarmowy ma także ogromny wpływ na procesy trawienne. Zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób.

Wybrane dla Ciebie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀