Co się stanie, gdy będziesz jeść barszcz czerwony? Efekty poczujesz szybciej niż myślisz

Barszcz czerwony kojarzy nam się przede wszystkim z wigilią. Najczęściej podajemy go w towarzystwie uszek lub pasztecików. Zupę tę warto jeść nie tylko od święta, bo świetnie wpływa na organizm i jego funkcjonowanie.

Barszcz czerwonyBarszcz czerwony
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

O tym, że barszcz czerwony ma ogromne walory smakowe nie trzeba dużo mówić. Jego podstawą są czerwone buraki, dzięki którym zupa zyskuje przepiękny kolor. Smaku dodają przyprawy, w tym ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz warzywa, a szczególnie czosnek, marchewka i cebula. Często dodaje się śmietanę, a bulion gotuje na mięsie, lecz nie jest to konieczne - wtedy nieco odchudzimy klasyczną wersję barszczu. Taka zupa ma tylko 50 kcal w 100 ml.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna a'la ryba po grecku. Kiedy ją serwuję, wszyscy proszą o dokładkę

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony?

Korzyści płynących z jedzenia tejże wigilijnej zupy jest mnóstwo, dlatego warto sięgać po nią regularnie. Jest ona źródłem witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego, który zapewnia sytość na dłuższy czas. Oprócz tego pomaga obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi - warzywa zawierają azotany, które przekształcają się w tlenek azotu i rozszerzają naczynia krwionośne.

Regularne jedzenie barszczu ma też pozytywny wpływ na kondycję fizyczną. Zwiększa się wtedy zużycie tlenu podczas wysiłku nawet o 20 procent. Buraki pomagają także zmniejszyć stan zapalny. Odpowiadają za to betaloidy, które działają przeciwzapalnie, zmniejszając ryzyko chorób serca i wątroby, a także otyłości. Barszcz wspiera też pracę mózgu, zwiększając przepływ krwi do tego narządu. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zapadnięcia na przykład na chorobę Alzheimera.

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony © Adobe Stock

Możemy jeszcze wymienić kilka punktów na ten temat, ale lista jest o wiele dłuższa. Dla wielu osób (szczególnie tych, które chcą zrzucić zbędne kilogramy) ważny będzie fakt, iż barszcz czerwony ułatwia odchudzanie. Ma niewiele kalorii i bardzo mało tłuszczu, a do tego składa się głównie z wody i warzyw. Oprócz tego zawiera dużo białka i błonnika, których podczas diety bardzo potrzebujemy. Błonnik pokarmowy ma także ogromny wpływ na procesy trawienne. Zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat