WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

W pierwszy dzień świąt piekę indyka. Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Chociaż wigilijna kolacja jest bezmięsna, to już następnego dnia na stół wjechać mogą inne przysmaki. W moim domu stawiam na pieczonego indyka. Przepis Magdy Gessler pomoże przygotować go w idealny sposób.

Pieczony indyk - PysznościPieczony indyk - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Tamara Velazquez
Ewa Malinowska

Indyk kojarzy się raczej z amerykańskim Świętem Dziękczynienia, jednak nie nic stoi na przeszkodzie, aby rozgościł się również w Boże Narodzenie. Pieczone mięso będzie efektownym daniem na stole i sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Kiedy stawiam go na stole, moi bliscy otwierają szeroko oczy ze zdumienia. W ruch szybko idą widelce, i po indyczce zostają same kostki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Pieczony indyk Magdy Gessler

Swój przepis na idealnego indyka ma również Magda Gessler. Zdradziła go w trakcie swojego nowego programu "Restauracja z Gwiazdami", gdzie wraz z zaproszonymi gośćmi oraz swoimi dziećmi przygotowuje świąteczne potrawy. W pierwszym odcinku postawiła na indyczkę, którą nadziała farszem z chałki, mięsa, wątróbki oraz bakalii.

Pieczony indyk - Pyszności
Pieczony indyk - Pyszności © Canva | Hengki Fernandes

Składniki:

  • ok. 3 kg indyk,
  • masło klarowane (do smarowania indyka),
  • 1,3 kg cielęciny,
  • 500 g drobiowych wątróbek,
  • 300 g chałki,
  • 300 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • sól,
  • świeża szałwia,
  • natka pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • kurkuma,
  • koniak,
  • 6 jajek,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Indyka smaruję klarowanym masłem. Najlepiej jest nastrzykiwać go dużą strzykawką, aby był jeszcze smaczniejszy. Wkładam do lodówki, aby masło stężało pod skórką indyka.
  2. Udźce (bez kości) mielę, a wątróbkę oraz chałkę kroję w grubą kostkę.
  3. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. 200 g masła przekładam do miski, dodaję żółtka oraz cukier i ucieram.
  5. Dorzucam jeszcze śmietankę, przyprawy, posiekane orzechy oraz rodzynki. Dolewam odrobinę koniaku i dorzucam zmielone mięso, wątróbkę oraz chałkę.
  6. Do masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łyżką, aby składniki się połączyły.
  7. Indyka faszeruję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Obkładam masłem, świeżą szałwią oraz pietruszką.
  8. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez ok. 2,5 godziny.

.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier