W pierwszy dzień świąt piekę indyka. Przepis Magdy Gessler jest niezawodny
Chociaż wigilijna kolacja jest bezmięsna, to już następnego dnia na stół wjechać mogą inne przysmaki. W moim domu stawiam na pieczonego indyka. Przepis Magdy Gessler pomoże przygotować go w idealny sposób.
20.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Indyk kojarzy się raczej z amerykańskim Świętem Dziękczynienia, jednak nie nic stoi na przeszkodzie, aby rozgościł się również w Boże Narodzenie. Pieczone mięso będzie efektownym daniem na stole i sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Kiedy stawiam go na stole, moi bliscy otwierają szeroko oczy ze zdumienia. W ruch szybko idą widelce, i po indyczce zostają same kostki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczony indyk Magdy Gessler
Swój przepis na idealnego indyka ma również Magda Gessler. Zdradziła go w trakcie swojego nowego programu "Restauracja z Gwiazdami", gdzie wraz z zaproszonymi gośćmi oraz swoimi dziećmi przygotowuje świąteczne potrawy. W pierwszym odcinku postawiła na indyczkę, którą nadziała farszem z chałki, mięsa, wątróbki oraz bakalii.
Składniki:
- ok. 3 kg indyk,
- masło klarowane (do smarowania indyka),
- 1,3 kg cielęciny,
- 500 g drobiowych wątróbek,
- 300 g chałki,
- 300 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- sól,
- świeża szałwia,
- natka pietruszki,
- gałka muszkatołowa,
- kurkuma,
- koniak,
- 6 jajek,
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Indyka smaruję klarowanym masłem. Najlepiej jest nastrzykiwać go dużą strzykawką, aby był jeszcze smaczniejszy. Wkładam do lodówki, aby masło stężało pod skórką indyka.
- Udźce (bez kości) mielę, a wątróbkę oraz chałkę kroję w grubą kostkę.
- Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- 200 g masła przekładam do miski, dodaję żółtka oraz cukier i ucieram.
- Dorzucam jeszcze śmietankę, przyprawy, posiekane orzechy oraz rodzynki. Dolewam odrobinę koniaku i dorzucam zmielone mięso, wątróbkę oraz chałkę.
- Do masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łyżką, aby składniki się połączyły.
- Indyka faszeruję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Obkładam masłem, świeżą szałwią oraz pietruszką.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez ok. 2,5 godziny.
.