PrzepisDania mięsneW pierwszy dzień świąt piekę indyka. Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

W pierwszy dzień świąt piekę indyka. Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Chociaż wigilijna kolacja jest bezmięsna, to już następnego dnia na stół wjechać mogą inne przysmaki. W moim domu stawiam na pieczonego indyka. Przepis Magdy Gessler pomoże przygotować go w idealny sposób.

Pieczony indyk - Pyszności
Pieczony indyk - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Tamara Velazquez

20.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Indyk kojarzy się raczej z amerykańskim Świętem Dziękczynienia, jednak nie nic stoi na przeszkodzie, aby rozgościł się również w Boże Narodzenie. Pieczone mięso będzie efektownym daniem na stole i sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Kiedy stawiam go na stole, moi bliscy otwierają szeroko oczy ze zdumienia. W ruch szybko idą widelce, i po indyczce zostają same kostki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony indyk Magdy Gessler

Swój przepis na idealnego indyka ma również Magda Gessler. Zdradziła go w trakcie swojego nowego programu "Restauracja z Gwiazdami", gdzie wraz z zaproszonymi gośćmi oraz swoimi dziećmi przygotowuje świąteczne potrawy. W pierwszym odcinku postawiła na indyczkę, którą nadziała farszem z chałki, mięsa, wątróbki oraz bakalii.

Pieczony indyk - Pyszności
Pieczony indyk - Pyszności© Canva | Hengki Fernandes

Składniki:

  • ok. 3 kg indyk,
  • masło klarowane (do smarowania indyka),
  • 1,3 kg cielęciny,
  • 500 g drobiowych wątróbek,
  • 300 g chałki,
  • 300 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • sól,
  • świeża szałwia,
  • natka pietruszki,
  • gałka muszkatołowa,
  • kurkuma,
  • koniak,
  • 6 jajek,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Indyka smaruję klarowanym masłem. Najlepiej jest nastrzykiwać go dużą strzykawką, aby był jeszcze smaczniejszy. Wkładam do lodówki, aby masło stężało pod skórką indyka.
  2. Udźce (bez kości) mielę, a wątróbkę oraz chałkę kroję w grubą kostkę.
  3. Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. 200 g masła przekładam do miski, dodaję żółtka oraz cukier i ucieram.
  5. Dorzucam jeszcze śmietankę, przyprawy, posiekane orzechy oraz rodzynki. Dolewam odrobinę koniaku i dorzucam zmielone mięso, wątróbkę oraz chałkę.
  6. Do masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam łyżką, aby składniki się połączyły.
  7. Indyka faszeruję i przekładam do żaroodpornego naczynia. Obkładam masłem, świeżą szałwią oraz pietruszką.
  8. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piekę przez ok. 2,5 godziny.

.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl