PrzepisDietaMasz 50 lat? Włącz do diety te produkty, a oponka nie będzie już wylewać się zza paska

Masz 50 lat? Włącz do diety te produkty, a oponka nie będzie już wylewać się zza paska

Jak powinna wyglądać dieta po 50. roku życia?
Jak powinna wyglądać dieta po 50. roku życia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.03.2024 15:51

Po 50. roku życia metabolizm zwalnia, a więc zdecydowanie trudniej jest pozbyć się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Nie jest to jednak niemożliwe. Jak zatem zadbać o dietę, by dostarczyć organizmowi potrzebnych składników, jednocześnie sprawiając, że w pasie będzie nieco luźniej?

Jak schudnąć po 50 roku życia? Przede wszystkim nie należy eksperymentować z różnego rodzaju dietami, które zakładają niską kaloryczność czy są jednoskładnikowe. To droga donikąd. Ważne jest wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co jeść po 50. roku życia, żeby schudnąć z brzucha?

Po 50. roku życia dieta powinna być zgodna z ogólnymi zaleceniami dotyczącymi odżywiania, jednak należy przy tym wziąć pod uwagę stan zdrowia danej osoby. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy, należy utrzymywać deficyt kaloryczny, nie zapominając, by menu było bogate w istotne dla osób po pięćdziesiątce.

Jeśli lekarz czy dietetyk nie zaleca inaczej, ogólnie przyjmuje się, że osoby po 50. roku życia powinny spożywać posiłki regularnie, najlepiej co 3-4 godziny. Dobrze, by połowę przyjmowanego pokarmu stanowiły owoce i warzywa. Ważna jest również obecność produktów bogatych w wapń, pełnoziarnistych i nabiałowych, chudego mięsa, roślin strączkowych, warzyw liściastych i jagód oraz tłuszczów roślinnych, np. oliwy z oliwek.

W diecie osób po 50.roku życia owoce i warzywa powinny stanowić połowę produktów w jadłospisie
W diecie osób po 50.roku życia owoce i warzywa powinny stanowić połowę produktów w jadłospisie © Pixabay

Dobrym wyborem będą sałatki ze świeżych warzyw w białym serem, owocami morza czy chudym serem. Na śniadanie warto sięgać po owsiankę z jagodami i jogurtem naturalnym, świetnym wyborem będą koktajle owocowe na kefirze czy mleku. Raz na tydzień warto przygotować na obiad rybę i podać ją z sałatką z warzyw liściastych. Na kolację można zaserwować kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami i białym serem. Istotne jest spożywanie dużej ilości wody, ok. 1,5 l, doskonałym wyborem będzie też zielona herbata.

Jakich produktów unikać po 50. roku życia?

Po 50. roku żyia ograniczeniu powinno ulec spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego oraz przetworzonego, a podczas przygotowywania posiłków tłuszcze zwierzęce należy zastępować olejami roślinnymi. Z diety powinien zniknąć cukier oraz słodycze, warto ograniczyć też ilość spożywanej soli, a zamiast niej korzystać z ziół i naturalnych przypraw.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także