NewsyTo nie twaróg, ani feta. Powinni go jednak jeść seniorzy, bo zawiera mnóstwo białka

To nie twaróg, ani feta. Powinni go jednak jeść seniorzy, bo zawiera mnóstwo białka

Tofu - Pyszności; Foto Canva.com
Tofu - Pyszności; Foto Canva.com

20.05.2023 20:30, aktual.: 20.05.2023 21:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Być może, zastanawiasz się, co to jest tofu. Jeśli nie miałeś okazji go nigdy spróbować, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać się do sklepu, w celu dokonania jego zakupu. Można też nieco bardziej skomplikować sobie zadanie i zrobić domowe tofu. Niezależnie od tego, na jaką opcję się zdecydujesz, wiedz, że jest to produkt, który odgrywa niezwykle ważną rolę w diecie.

Co to jest tofu? Jakie ma właściwości odżywcze? Jak je spożywać i do jakich dań wykorzystać? Jaki ma smak? W jakich sklepach można je kupić? - te pytania na pewno krążą w twojej głowie, jeśli nigdy nie miałeś okazji spróbować tego sera. Ten produkt niemalże szturmem pojawił się w niemal wszystkich wegańskich przepisach. Nie oznacza to, że i mięsożercy go nie lubią. Wręcz przeciwnie - stanowi dodatek do wielu popularnych dań. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego produktu, to dziś postaramy się rozwiać absolutnie wszystkie wątpliwości z nim związane.

Tofu - co to takiego?

Tofu to produkt spożywczy pochodzący z Azji, popularny w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jest to twaróg sojowy, który powstaje z mleka sojowego poprzez jego skrzepienie przy użyciu soli morskiej lub kwasu cytrynowego. Po skrzepnięciu, powstaje serwatka i biała masa, która następnie jest formowana w bloki lub kostki. Jest to produkt sojowy. W kuchni wegetariańskiej i wegańskiej ten twaróg jest często używany jako zamiennik mięsa, ponieważ jego konsystencja i smak można łatwo dostosować do różnych dań.

Tofu - Pyszności; źródło: Adobe Stock
Tofu - Pyszności; źródło: Adobe Stock

Jakie właściwości ma tofu i co można z niego przygotować?

Ten ser sojowy jest bardzo bogatym źródłem białka roślinnego oraz zawiera wiele innych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i jest bardzo wszechstronnym produktem, który można używać do przygotowania wielu potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. Tofu można smażyć, grillować, piec, dusić czy dodawać do zup, sałatek, potraw curry, dań makaronowych czy zapiekanek.

Jakie są rodzaje tofu?

Warto podkreślić, że tofu można zakupić w sklepach w dwóch podstawowych wersjach. Jedna to twaróg naturalny, który świetnie sprawdzi się we wszystkich przepisach na desery, a także wersja wędzona, które idealnie komponuje się z obiadem i kolacją. Czasem też można spotkać tofu marynowane, ale jest ono rzadko dostępne. Niezależnie od tego, na jaki rodzaj się zdecydujesz, z pewnością będziesz zachwycony smakiem tego twarogowego sojowego produktu.

Jak smakuje tofu?

Skoro został wspomniany smak tofu, to warto jest dowiedzieć się nieco więcej na ten temat. Smak jest dość łagodny i delikatny, nieco orzechowy i słodkawy. Ma bardzo subtelną konsystencję i jest dość mięsisty w dotyku. W zależności od sposobu przygotowania oraz użytych przypraw lub sosów, tofu może nabrać różnych smaków i aromatów.

Zupa z kimchi  i serem sojowym - Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Zupa z kimchi i serem sojowym - Pyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami

Tofu może być smażone, pieczone, duszone, gotowane, grillowane lub dodawane do sałatek, zup i innych potraw. W zależności od tego, jakie składniki i przyprawy zostaną użyte, tofu może nabrać innych smaków i aromatów, np. ziołowych, pikantnych, słodkich lub słonych.

Co warto przygotować z tofu?

Twaróg sojowy jest bardzo wszechstronnym produktem w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Można z niego przygotować wiele ciekawych potraw. Niezwykle popularna jest chociażby sałatka z tofu, ser sojowy w formie smażonej, zapiekanka z warzywami, czy nawet zupa z tym sojowym twarogiem. Można eksperymentować z różnymi składnikami i dodatkami, aby znaleźć własne ulubione przepisy z tofu. Wszystkie chwyty są tu w pełni dozwolone.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Jak zrobić domowe tofu?

Na sam koniec warto podkreślić, że nie musisz iść do sklepu, by mieć ten sojowy produkt w swojej kuchni. Możesz go przygotować w domu. Nie jest to czynność skomplikowana, a smak twarogu tak samo wyjątkowy, jak ten sklepowy.

Składniki:

  • 350 g ziaren soi
  • 9 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli morskiej.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz soję przez noc, a następnego dnia ją odcedź i przepłucz.
  2. Zmiksuj z około 4 litrami wody i przepuść przez gazę lub czystą ściereczkę.
  3. Zachowaj serwatkę, a pozostałą masę zmiksuj z 1,5 litra wody i znowu przecedź.
  4. Otrzymaną serwatkę gotuj przez 5 minut.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj sok cytrynowy, sól aż ujrzysz formujący się ser.
  6. Mieszaj do momentu aż zetnie się ser sojowy.
  7. Odstaw serwatkę na 30 minut do ostygnięcia i przepuść przez sito lub gazę.
  8. Pozostaw na około 6 godzin w gazie, aby woda odciekła.
  9. Po tym czasie, wrzuć twaróg do miski z zimną wodą. Ser jest gotowy. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także