Tofurnik na zimno z masłem orzechowym. Ten sernik pokochają nie tylko weganie

Dziś przygotowaliśmy pyszny przepis na kremowy tofurnik na zimno. Pyszny deser z masłem orzechowym BeRaw Peanut Butter Smooth przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej. Jak go przygotować, żeby smakował niebiańsko?

Tofurnik to wegański kuzyn znanego wszystkim sernika. Świetnie sprawdza się nie tylko w diecie roślinnej, ale również u osób, które z różnych powodów muszą ograniczyć nabiał. To również dobra alternatywa dla tradycyjnych ciast, która wprowadza powiew świeżości w kuchni. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga pieczenia, dzięki czemu sprawdzi się podczas upalnych dni. Ten przepis zachwyci Cię swoją puszystością i kremową konsystencją. Przygotuj go i obserwuj zaskoczone miny Twoich bliskich.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

Tofurnik z masłem orzechowym- składniki

Spód:
1/2 szklanki suszonych daktyli BAKALAND
2 szklanki orzechów nerkowca

Masa:
500 g tofu
400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka migdałowego
5 łyżek masła orzechowego BeRaw Peanut Butter Smooth
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru kokosowego
2 łyżeczki agar-agar

Polewa
1,5 szklanki mleka migdałowego
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka cukru kokosowego
1 łyżeczka soli
Orzechy pekan do posypania

Przepis na wegański kremowy sernik

Daktyle przełóż do miski  i zalej gorącą wodą. Odstaw na ok. 20 minut, żeby rozmiękły. W międzyczasie zmiel orzechy nerkowca w robocie kuchennym i przesyp do miski.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Namoczone daktyle odsącz i zblenduj. Powstałą pasę przełóż do zmielonych orzechów i wymieszaj. Powstałą masą przełóż do tortownicy. Pamiętaj, żeby spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze rozprowadź masę, dociskając ją łyżką. Wstaw spód do lodówki i przejdź do dalszych kroków.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Tofu naturalne przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż tofu do blendera, dodaj sok z cytryny i zblenduj. Sok z cytryny jest bardzo ważnym elementem wszystkich wegańskich bezserników- zakwasza tofu, dzięki czemu pozbawia je charakterystycznego sojowego (i nieco mdłego) smaku.

Do garnuszka przelej mleko migdałowe i sojowe. Dodaj masło orzechowe BeRAW Peanut butter Smooth. Podgrzej całość, cały czas mieszając.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Do garnka dodaj cukier kokosowy i agar. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Następnie przelej do robota kuchennego i dodaj przygotowane wcześniej tofu. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Powstałą masę „sernikową” przelej do formy ze schłodzonym spodem. Wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Przygotuj polewę. Do garnka wlej mleko migdałowe i kokosowe. Dodaj cukier kokosowy i łyżeczkę soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny. Co 20-25 minut przemieszaj masę. Nie może się ona gotować, jedynie delikatnie pyrkać. Jeśli po tym czasie masa będzie za rzadka- gotuj ją jeszcze przez jakiś czas aż zgęstnieje. Powstałą masę przestudź.

Przestudzonym karmelem polej tofurnik i udekoruj orzechami pekan.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Możesz dorzucić również słone precelki do dekoracji. Podaj swoim gościom tofurnik z masłem orzechowym- będą absolutnie zachwyceni. Ten przepis przekona nawet osoby, które nie przepadają za takimi „wynalazkami”.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

×