Sernik ombre z borówkami na zimno

Sernik ombre z borówkami na zimno to nasza kolejna propozycja, której nie możesz przegapić. Dzięki niej w Twojej kuchni zrobi się nie tylko smacznie, ale i kolorowo. A podczas zimowej aury, kolorów nigdy za wiele ❤️?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Masa serowa

  1. 400 g borówki
  2. 1/3 szkl. woda
  3. 400 g ser z wiaderka do serników
  4. 200 g serek mascarpone
  5. 300 ml śmietanka 30%
  6. 2 szt. galaretka krystaliczna
  7. 400 ml wrzątek
  8. 4 łyżki cukier puder

Do dekoracji

  1. borówki

Spód z herbatników

  1. 1 opakowanie herbatniki maślane
  2. 70 g masło roztopione

Sposób przygotowania:

1. Skrusz herbatniki maślane w blenderze. Następnie dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i wstaw do lodówki.

Obrazek

2. W międzyczasie zalej wrzątkiem galaretki i odstaw na bok.

Obrazek

3. Czas na mieszankę serową. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Po chwili zacznij dodawać stopniowo ser do serników i mascarpone. Odstaw blender i przy pomocy mieszadełka dodaj ostudzone galaretki. Podziel mieszankę na 3 miski.

Obrazek

4. Czas na mus borówkowy. W tym celu podgrzej w garnku borówki i wodę.

Obrazek

5. Ostudzoną mieszankę dodaj do trzech misek. Do pierwszej 1 łyżkę, do drugiej 2 łyżki, a do 3 trzy łyżki.

Obrazek

6. Najciemniejszą mieszankę rozprowadź na dnie formy. Wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie dodaj jaśniejszą mieszankę i ponownie wstaw do lodówki.

Obrazek

7. Na wierzchu rozprowadź ostatnią, najjaśniejszą mieszankę. Rozsyp na wierzchu borówki i wstaw do lodówki na kolejne 20 minut.

Obrazek

8. I gotowe!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok