WAŻNE
TERAZ

Iga Świątek w finale Wimbledonu

Sernik czekoladowy z masłem orzechowym

Sernik czekoladowy to jedno z naszych ulubionych ciast. Tym razem postanowiliśmy jednak zaszaleć i połączyć go z masłem orzechowym. I wyszła nam idealna kombinacja smaków!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

I warstwa

  1. 120 g masło miękkie
  2. 3/4 szkl. cukier
  3. 2 szt. jajka
  4. 1/3 szkl. mleko
  5. 1 1/4 szkl. mąka przesiana
  6. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  7. 1/2 szkl. kakao
  8. 1 szczypta sól
  9. 100 ml kawa

II warstwa

  1. 1/3 szkl. masło orzechowe
  2. 1/3 szkl. cukier puder
  3. 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
  4. 1 szt. jajko
  5. 400 g serek śmietankowy

Pozostałe składniki

  1. 1 szkl. polewa czekoladowa
  2. 1 szkl. orzechy włoskie zblendowane delikatnie

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce przy pomocy miksera połącz miękkie masło i cukier. Jako kolejne składniki dodaj stopniowo jajka i mleko.

Obrazek

2. Czas na suche składniki. Zacznij od przesianej mąki, po czym dodaj kakao, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu dodaj przestudzoną kawę.

Obrazek

3. Aby przygotować mieszankę z masłem orzechowym, połącz ze sobą: serek śmietankowy, jajko i cukier puder.

Obrazek

4. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą i masło orzechowe. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Obrazek

5. W formie do pieczenia umieść pierwszą część czekoladowej mieszanki. Następnie rozprowadź w formie miks orzechowy. Na wierzchu rozprowadź drugą część czekoladowej mieszanki.

Obrazek

6. Wstaw ciasto do piekarnika na 55 minut (temp. 175 stopni Celsjusza). Po 30 minutach przykryj ciasto folią aluminiową i kontynuuj proces pieczenia. Ostudzone ciasto polej polewą czekoladową i posyp orzechami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny