PrzepisSernik na zimno z jagodami - przepis. Jak przygotować ten szybki deser?

Sernik na zimno z jagodami - przepis. Jak przygotować ten szybki deser?

Sernik na zimno z jagodami - Pyszności; Foto Canva.com
Sernik na zimno z jagodami - Pyszności; Foto Canva.com

06.07.2023 15:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie masz czasu na zbyt długie pieczenie ciast? Postaw na to, co akurat masz pod ręką, wykorzystaj sezon na jagody i przygotuj sernik na zimno z jagodami. Zachwyca smakiem i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest delikatny, kremowy, no i oczywiście — jagodowy. Zobacz, jak go zrobić.

Mając do dyspozycji sezonowe owoce, to ty musisz zdecydować, co chcesz z nimi zrobić. Jedną z najczęściej wybieranych opcji są ciasta z owocami. Co ważne, nie musisz ich piec — możesz przygotować w wersji na zimno. Jeśli szukasz inspiracji na letni deser, to sernik na zimno wydaje się być trafnym wyborem. Zwłaszcza że możesz do niego dodać jagody. Poznaj sernik na zimno z jagodami przepis i zachwyć swoją rodzinę oraz gości.

Sernik na zimno z jagodami

Sernik to jeden z najbardziej klasycznych deserów, który zawsze zachwyca podniebienie. Jednak czasami nie masz ochoty na pieczenie i długotrwałe czekanie. Dlatego warto sięgnąć po przepis na sernik na zimno z jagodami, który jest szybki w przygotowaniu i równie smaczny. W tym artykule przedstawimy ci prosty przepis na ten pyszny deser, który z pewnością zachwyci twoje podniebienie. Świeże jagody dodają sernikowi wyjątkowego smaku i koloru, sprawiając, że jest on również pięknym elementem dekoracyjnym.

Wykorzystaj świeże jagody do sernika na zimno - Pyszności; Foto Canva.com
Wykorzystaj świeże jagody do sernika na zimno - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami to idealny deser na letnie dni, gdy masz ochotę na coś orzeźwiającego i smacznego. Przygotowanie tego sernika jest szybkie i proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Nie czekaj dłużej, sięgnij po składniki i poznaj przepis na sernik z jagodami na zimno już dziś. Twoje podniebienie będzie ci wdzięczne za tę wyjątkową ucztę smaków.

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • 150 g cukru,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • łyżeczka żelatyny,
  • 2 łyżki wrzątku,
  • 250 g świeżych jagód.
Sernik z jagodami smakuje wybornie - Pyszności; Foto Canva.com
Sernik z jagodami smakuje wybornie - Pyszności; Foto Canva.com

Sernik na zimno z jagodami — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie tego przepisu jest szybkie i proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów. Świeże jagody w połączenie z masą serową będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki umieść w woreczku strunowym i tłucz je wałkiem do uzyskania drobnych okruszków. Alternatywnie, możesz użyć blendera do rozdrobnienia herbatników.
  2. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej, a następnie dodaj do rozdrobnionych herbatników. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Przygotowaną masę z herbatników wyłóż na dno formy do pieczenia (np. tortownicy) i równomiernie ją rozprowadź, dociskając łyżką. Następnie umieść formę w lodówce, aby spód stężał.
  4. W międzyczasie możesz przygotować masę serową. W misce umieść serek mascarpone, serek homogenizowany o smaku waniliowym oraz cukier. Dokładnie mieszaj, aż składniki połączą się w gładką masę.
  5. W osobnym naczyniu ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie dodaj ubitą śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszaj, aby składniki się połączyły.
  6. W małym kubeczku rozpuść żelatynę w dwóch łyżkach wrzątku, dokładnie mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodaj ją do masy serowej i ponownie mieszaj.
  7. Wyjmij formę z lodówki i na schłodzony spód wylej przygotowaną masę serową. Równomiernie rozprowadź ją po spodzie.
  8. Na wierzch sernika ułóż świeże jagody, delikatnie wciskając je w masę serową.
  9. Odstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby stężał i nabrał odpowiedniej konsystencji.
  10. Po schłodzeniu sernika możesz go wyjąć z formy i podawać na talerzach. Możesz udekorować go dodatkowymi jagodami lub posypką cynamonową.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także