Dietetyk wskazał 5 najzdrowszych śniadań. Będziesz długo syty i pozbędziesz się spadków energii
Dr Bartek Kulczyński sporządził dla swoich sympatyków listę zdrowych śniadań, które możemy — a może nawet powinniśmy — włączyć do naszego codziennego jadłospisu. My już wiemy, co jutro zjemy na śniadanie. A ty?
Przyrządzanie zdrowych śniadań to tylko z pozoru coś bardzo prostego. Po pierwsze, jest to pora dnia, podczas której raczej nie dysponujemy nadmiarem czasu, który możemy przeznaczyć na pracochłonne i drobiazgowe przygotowywanie składników i gotowanie. Po drugie, śniadania dość często zaczynają nam się nudzić. Rutyna prowadzi natomiast do porzucenia konkretnego przepisu i powrotu do przygotowanej na szybko kanapki z serem żółtym i ketchupem. Przyznaj szczerze, ile razy jadłeś to wspomniane przez nas "danie" na śniadanie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka
Doktor Bartek Kulczyński, który w mediach społecznościowych i na YouTube prowadzi swoistą krucjatę przeciwko niezdrowych nawykom żywieniowym, przygotował dla swoich widzów krótki poradnik na temat tego, jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie. Oto jego lista pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Warto czerpać z niej inspiracje!
Zdrowe śniadanie według dietetyka
Pomysł pierwszy to placki z ciecierzycy z awokado i jajkiem. Spożywanie nasion roślin strączkowych wiąże się z licznymi korzyściami dla organizmu — między innymi obniżaniem skurczowego ciśnienia krwi. Ten efekt, jak wspomina dr Kulczyński, będzie wzmocniony obecnością awokado.
Kolejna śniadaniowa propozycja dietetyka to omlet owsiany z truskawkami i jogurtem naturalnym. Dodatkowo doskonale sprawdzi się tu miód oraz cynamon. Najważniejszym elementem takiego śniadania (poza jajkami) są płatki owsiane, przy czym lekarz zaznaczył, by najlepiej decydować się na płatki zwykłe, a nie mniej wartościowe "błyskawiczne".
Trzecia propozycja Kulczyńskiego to wytrawny omlet ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem. W tej pozycji warto zwrócić uwagę na obecność wyjątkowo wartościowego warzywa, jakim jest szpinak. To właśnie liście tej rośliny zawierają olbrzymie ilości prozdrowotnych luteiny i zeaksantyny.
Czwarta potrawa zalecana przez dietetyka to jajecznica z boczniakami i kurkumą. W tym zestawieniu próżno jest szukać niezdrowego składnika. Zdrowe są tu bowiem zarówno same jajka, jak i boczniaki ostrygowate i kurkuma. Takie śniadanie to również wartościowe źródło łatwo przyswajalnego białka — nie tylko z jajek, ale również z samych boczniaków.
Piąte śniadanie wspomniane przez specjalistę to pieczywo razowe z łososiem wędzonym i hummusem. Nareszcie ukochane przez Polaków kanapki! Ale nie takie zwykłe: pieczywo razowe jest zdrowszą alternatywą dla zwykłego chleba (nie podnosi znacząco poziomu cukru), a dodatki, czyli łosoś i hummus, dbają o inne właściwości odżywcze takiej potrawy.