Robię kotlety mielone z dodatkiem tych grzybów. Znikają szybciej niż te mięsne
Znudziły ci się klasyczne mielone? Do mięsa dodaj grzyby, a kompletnie odmienisz ich smak. Swoje robi też doprawienie ich musztardą. To świetny pomysł na szybki obiad. Kotlety świetnie smakują z ziemniakami i mizerią. Można je też zjeść na zimno na podwieczorek.
28.04.2024 13:23
Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny. Jaki dodatek może podkręcić ich smak? Znamy te grzyby doskonale.
Zdrowe i znane grzyby
Pieczarki to świetny dodatek do mięsa wieprzowego. Sprawią, że dobrze znane kotlety mielone pokażą swoje inne oblicze. Pieczarki uważane są za najpopularniejsze grzyby na świecie. Zawierają witaminy C, D oraz z grupy B, a także miedź, fosfor, cynk i potas. Polecane są dla osób, które mają problemy z wysokim cholesterolem, bo go obniżają. Podczas zakupów zwróć uwagę, by miały równomierny kolor, bez przebarwień. Te grzyby są bardzo nietrwałe, dlatego dobrze jest wykorzystać w dniu zakupu. Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek to świetny pomysł na szybki obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ale pulchne!
Pieczarki do kotletów mielonych wystarczy zetrzeć na tarce i przesmażyć wraz z cebulą. Istotne jest, by dobrze odparowała z nich woda. Trzeba je też dobrze ostudzić. Potem już wszystkie kroki są podobne, jak przy klasycznych mielonych. O ich sukcesie decyduje przede wszystkim wyrabianie mięsa. Gdy zrobisz to szybko, nie będą smaczne. Masa musi odchodzić od naczynia i rąk. Im więcej czasu poświęcimy na wyrabianie, tym kotlety będą lepsze, bardziej pulchne.
Przepis na mielone z pieczarkami
Składniki:
- 500 g mielone mięsa wieprzowego np. szynki lub łopatki,
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2-3 łyżki tartej bułki,
- 1 jajko,
- sól, czarny pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztop masło i przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zrumieni dodaj pieczarki. Dopraw solą i czarnym pieprzem, smaż aż odparuje nadmiar wody. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź.
- Mięso mielone wstępnie wyrób. Dodaj pieczarki, musztardę oraz bułkę tartą i jajko. Dokładnie wyrób masę i dopraw do smaku.
- Formuj niewielkie kotlety. Smaż je na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.