PoradyRobię kotlety mielone z dodatkiem tych grzybów. Znikają szybciej niż te mięsne

Robię kotlety mielone z dodatkiem tych grzybów. Znikają szybciej niż te mięsne

Mięsne mielone? Nie tym razem.
Mięsne mielone? Nie tym razem.
Źródło zdjęć: © Pixabay | leppäkerttu
28.04.2024 13:23

Znudziły ci się klasyczne mielone? Do mięsa dodaj grzyby, a kompletnie odmienisz ich smak. Swoje robi też doprawienie ich musztardą. To świetny pomysł na szybki obiad. Kotlety świetnie smakują z ziemniakami i mizerią. Można je też zjeść na zimno na podwieczorek.

Kotlety mielone to jeden z klasycznych, ale też ulubionych obiadów. Jemy je dość często, bo mięso na mielone jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Z reguły przygotowujemy je z wieprzowiny. Jaki dodatek może podkręcić ich smak? Znamy te grzyby doskonale.

Zdrowe i znane grzyby

Pieczarki to świetny dodatek do mięsa wieprzowego. Sprawią, że dobrze znane kotlety mielone pokażą swoje inne oblicze. Pieczarki uważane są za najpopularniejsze grzyby na świecie. Zawierają witaminy C, D oraz z grupy B, a także miedź, fosfor, cynk i potas. Polecane są dla osób, które mają problemy z wysokim cholesterolem, bo go obniżają. Podczas zakupów zwróć uwagę, by miały równomierny kolor, bez przebarwień. Te grzyby są bardzo nietrwałe, dlatego dobrze jest wykorzystać w dniu zakupu. Kotlety mielone z dodatkiem pieczarek to świetny pomysł na szybki obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ale pulchne!

Pieczarki do kotletów mielonych wystarczy zetrzeć na tarce i przesmażyć wraz z cebulą. Istotne jest, by dobrze odparowała z nich woda. Trzeba je też dobrze ostudzić. Potem już wszystkie kroki są podobne, jak przy klasycznych mielonych. O ich sukcesie decyduje przede wszystkim wyrabianie mięsa. Gdy zrobisz to szybko, nie będą smaczne. Masa musi odchodzić od naczynia i rąk. Im więcej czasu poświęcimy na wyrabianie, tym kotlety będą lepsze, bardziej pulchne.

Przepis na mielone z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego np. szynki lub łopatki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2-3 łyżki tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztop masło i przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zrumieni dodaj pieczarki. Dopraw solą i czarnym pieprzem, smaż aż odparuje nadmiar wody. Podsmażoną cebulę z pieczarkami ostudź.
  2. Mięso mielone wstępnie wyrób. Dodaj pieczarki, musztardę oraz bułkę tartą i jajko. Dokładnie wyrób masę i dopraw do smaku.
  3. Formuj niewielkie kotlety. Smaż je na rozgrzanym oleju po około 3 minuty z każdej strony.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także