Co piątek wrzucam pieczarki na patelnię i podaję je z genialnym sosem. Wszyscy zajadają się ze smakiem

Starasz się unikać jedzenia mięsa? Jeśli tak, mam dla ciebie genialny patent na szybki, prosty i smaczny obiad w ciekawym wydaniu. W roli głównej tym razem wystąpią pieczarki.

Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebieniaTaki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na co dzień nasze menu w dużej mierze zdominowane jest przez mięsne kęski. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować smacznego i ciekawego obiadu bez mięsnych akcentów. Oczywiście, że jak najbardziej jest to możliwe. Co więcej, taki posiłek może zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą na smażone pieczarki w sosie słodko-kwaśnym, a wszystko stanie się jasne. Nie dość, że przygotujesz je w mgnieniu oka, to jeszcze odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe, które z pewnością zostanie z tobą na długo. Gotową mieszankę z patelni połącz na koniec z ugotowanym ryżem i obiad dla całej rodziny jest już gotowy. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Prosty i szybki obiad bez grama mięsa stanie się twoim ulubionym. Obok takich smaków po prostu nie sposób przejść obojętnie

Składniki:

Marynata:

  • 1/2 szkl. ketchupu,
  • 1/3 szkl. sosu sojowego,
  • 1/4 szkl. octu ryżowego,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Pozostałe składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 300 g małych pieczarek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku,
  • 1/4 szkl. nasion sezamu.

Dodatki:

  • ugotowany ryż.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty. W tym celu łączę ze sobą: ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz pieprz. Składniki na koniec dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. 

Najpierw przygotowuję domową marynatę
Najpierw przygotowuję domową marynatę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni podsmażam oczyszczone pieczarki. Do przepisu polecam użyć pieczarek w wydaniu mini, wtedy też nie trzeba dzielić ich na mniejsze kawałki. 

Następnie zajmuję się pieczarkami
Następnie zajmuję się pieczarkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy pieczarki na patelni zaczną nabierać rumieńców, wrzucam do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jako ostatni składnik do kuchennego urządzenia dodaję wcześniej przygotowaną marynatę. 

Czas połączyć składniki na patelni
Czas połączyć składniki na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mieszankę z patelni duszę w ten sposób przez 10-15 minut. Pod koniec wrzucam na patelnię nasiona sezamu, po czym całość dokładnie jeszcze raz mieszam. 

W przepisie nie zabraknie też nasion sezamu
W przepisie nie zabraknie też nasion sezamu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane pieczarki serwuję z ugotowanym ryżem. Do dekoracji wykorzystuję świeży szczypiorek. I to wszystko, smacznego!

Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej