Co piątek wrzucam pieczarki na patelnię i podaję je z genialnym sosem. Wszyscy zajadają się ze smakiem
Starasz się unikać jedzenia mięsa? Jeśli tak, mam dla ciebie genialny patent na szybki, prosty i smaczny obiad w ciekawym wydaniu. W roli głównej tym razem wystąpią pieczarki.
08.04.2024 10:43
Na co dzień nasze menu w dużej mierze zdominowane jest przez mięsne kęski. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować smacznego i ciekawego obiadu bez mięsnych akcentów. Oczywiście, że jak najbardziej jest to możliwe. Co więcej, taki posiłek może zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą na smażone pieczarki w sosie słodko-kwaśnym, a wszystko stanie się jasne. Nie dość, że przygotujesz je w mgnieniu oka, to jeszcze odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe, które z pewnością zostanie z tobą na długo. Gotową mieszankę z patelni połącz na koniec z ugotowanym ryżem i obiad dla całej rodziny jest już gotowy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Prosty i szybki obiad bez grama mięsa stanie się twoim ulubionym. Obok takich smaków po prostu nie sposób przejść obojętnie
Składniki:
Marynata:
- 1/2 szkl. ketchupu,
- 1/3 szkl. sosu sojowego,
- 1/4 szkl. octu ryżowego,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 300 g małych pieczarek,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku,
- 1/4 szkl. nasion sezamu.
Dodatki:
- ugotowany ryż.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty. W tym celu łączę ze sobą: ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz pieprz. Składniki na koniec dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły.
Krok 2. Na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni podsmażam oczyszczone pieczarki. Do przepisu polecam użyć pieczarek w wydaniu mini, wtedy też nie trzeba dzielić ich na mniejsze kawałki.
Krok 3. Kiedy pieczarki na patelni zaczną nabierać rumieńców, wrzucam do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jako ostatni składnik do kuchennego urządzenia dodaję wcześniej przygotowaną marynatę.
Krok 4. Mieszankę z patelni duszę w ten sposób przez 10-15 minut. Pod koniec wrzucam na patelnię nasiona sezamu, po czym całość dokładnie jeszcze raz mieszam.
Krok 5. Tak przygotowane pieczarki serwuję z ugotowanym ryżem. Do dekoracji wykorzystuję świeży szczypiorek. I to wszystko, smacznego!