Co piątek wrzucam pieczarki na patelnię i podaję je z genialnym sosem. Wszyscy zajadają się ze smakiem
08.04.2024 10:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Starasz się unikać jedzenia mięsa? Jeśli tak, mam dla ciebie genialny patent na szybki, prosty i smaczny obiad w ciekawym wydaniu. W roli głównej tym razem wystąpią pieczarki.
Na co dzień nasze menu w dużej mierze zdominowane jest przez mięsne kęski. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować smacznego i ciekawego obiadu bez mięsnych akcentów. Oczywiście, że jak najbardziej jest to możliwe. Co więcej, taki posiłek może zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą na smażone pieczarki w sosie słodko-kwaśnym, a wszystko stanie się jasne. Nie dość, że przygotujesz je w mgnieniu oka, to jeszcze odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe, które z pewnością zostanie z tobą na długo. Gotową mieszankę z patelni połącz na koniec z ugotowanym ryżem i obiad dla całej rodziny jest już gotowy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Prosty i szybki obiad bez grama mięsa stanie się twoim ulubionym. Obok takich smaków po prostu nie sposób przejść obojętnie
Składniki:
Marynata:
- 1/2 szkl. ketchupu,
- 1/3 szkl. sosu sojowego,
- 1/4 szkl. octu ryżowego,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 300 g małych pieczarek,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku,
- 1/4 szkl. nasion sezamu.
Dodatki:
- ugotowany ryż.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty. W tym celu łączę ze sobą: ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz pieprz. Składniki na koniec dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły.
Krok 2. Na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni podsmażam oczyszczone pieczarki. Do przepisu polecam użyć pieczarek w wydaniu mini, wtedy też nie trzeba dzielić ich na mniejsze kawałki.
Krok 3. Kiedy pieczarki na patelni zaczną nabierać rumieńców, wrzucam do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jako ostatni składnik do kuchennego urządzenia dodaję wcześniej przygotowaną marynatę.
Krok 4. Mieszankę z patelni duszę w ten sposób przez 10-15 minut. Pod koniec wrzucam na patelnię nasiona sezamu, po czym całość dokładnie jeszcze raz mieszam.
Krok 5. Tak przygotowane pieczarki serwuję z ugotowanym ryżem. Do dekoracji wykorzystuję świeży szczypiorek. I to wszystko, smacznego!