Co piątek wrzucam pieczarki na patelnię i podaję je z genialnym sosem. Wszyscy zajadają się ze smakiem

Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

08.04.2024 10:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Starasz się unikać jedzenia mięsa? Jeśli tak, mam dla ciebie genialny patent na szybki, prosty i smaczny obiad w ciekawym wydaniu. W roli głównej tym razem wystąpią pieczarki.

Na co dzień nasze menu w dużej mierze zdominowane jest przez mięsne kęski. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować smacznego i ciekawego obiadu bez mięsnych akcentów. Oczywiście, że jak najbardziej jest to możliwe. Co więcej, taki posiłek może zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą na smażone pieczarki w sosie słodko-kwaśnym, a wszystko stanie się jasne. Nie dość, że przygotujesz je w mgnieniu oka, to jeszcze odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe, które z pewnością zostanie z tobą na długo. Gotową mieszankę z patelni połącz na koniec z ugotowanym ryżem i obiad dla całej rodziny jest już gotowy. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Prosty i szybki obiad bez grama mięsa stanie się twoim ulubionym. Obok takich smaków po prostu nie sposób przejść obojętnie

Składniki:

Marynata:

  • 1/2 szkl. ketchupu,
  • 1/3 szkl. sosu sojowego,
  • 1/4 szkl. octu ryżowego,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Pozostałe składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 300 g małych pieczarek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku,
  • 1/4 szkl. nasion sezamu.

Dodatki:

  • ugotowany ryż.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty. W tym celu łączę ze sobą: ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz pieprz. Składniki na koniec dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. 

Najpierw przygotowuję domową marynatę
Najpierw przygotowuję domową marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni podsmażam oczyszczone pieczarki. Do przepisu polecam użyć pieczarek w wydaniu mini, wtedy też nie trzeba dzielić ich na mniejsze kawałki. 

Następnie zajmuję się pieczarkami
Następnie zajmuję się pieczarkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy pieczarki na patelni zaczną nabierać rumieńców, wrzucam do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jako ostatni składnik do kuchennego urządzenia dodaję wcześniej przygotowaną marynatę. 

Czas połączyć składniki na patelni
Czas połączyć składniki na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mieszankę z patelni duszę w ten sposób przez 10-15 minut. Pod koniec wrzucam na patelnię nasiona sezamu, po czym całość dokładnie jeszcze raz mieszam. 

W przepisie nie zabraknie też nasion sezamu
W przepisie nie zabraknie też nasion sezamu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane pieczarki serwuję z ugotowanym ryżem. Do dekoracji wykorzystuję świeży szczypiorek. I to wszystko, smacznego!

Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także