Co piątek wrzucam pieczarki na patelnię i podaję je z genialnym sosem. Wszyscy zajadają się ze smakiem

Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Taki obiad to prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

08.04.2024 10:43

Starasz się unikać jedzenia mięsa? Jeśli tak, mam dla ciebie genialny patent na szybki, prosty i smaczny obiad w ciekawym wydaniu. W roli głównej tym razem wystąpią pieczarki.

Na co dzień nasze menu w dużej mierze zdominowane jest przez mięsne kęski. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować smacznego i ciekawego obiadu bez mięsnych akcentów. Oczywiście, że jak najbardziej jest to możliwe. Co więcej, taki posiłek może zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wierzysz? Koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą na smażone pieczarki w sosie słodko-kwaśnym, a wszystko stanie się jasne. Nie dość, że przygotujesz je w mgnieniu oka, to jeszcze odkryjesz zupełnie nowe połączenie smakowe, które z pewnością zostanie z tobą na długo. Gotową mieszankę z patelni połącz na koniec z ugotowanym ryżem i obiad dla całej rodziny jest już gotowy. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Prosty i szybki obiad bez grama mięsa stanie się twoim ulubionym. Obok takich smaków po prostu nie sposób przejść obojętnie

Składniki:

Marynata:

  • 1/2 szkl. ketchupu,
  • 1/3 szkl. sosu sojowego,
  • 1/4 szkl. octu ryżowego,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Pozostałe składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 300 g małych pieczarek,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku,
  • 1/4 szkl. nasion sezamu.

Dodatki:

  • ugotowany ryż.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty. W tym celu łączę ze sobą: ketchup, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz pieprz. Składniki na koniec dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. 

Najpierw przygotowuję domową marynatę
Najpierw przygotowuję domową marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni podsmażam oczyszczone pieczarki. Do przepisu polecam użyć pieczarek w wydaniu mini, wtedy też nie trzeba dzielić ich na mniejsze kawałki. 

Następnie zajmuję się pieczarkami
Następnie zajmuję się pieczarkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Kiedy pieczarki na patelni zaczną nabierać rumieńców, wrzucam do środka obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jako ostatni składnik do kuchennego urządzenia dodaję wcześniej przygotowaną marynatę. 

Czas połączyć składniki na patelni
Czas połączyć składniki na patelni© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Mieszankę z patelni duszę w ten sposób przez 10-15 minut. Pod koniec wrzucam na patelnię nasiona sezamu, po czym całość dokładnie jeszcze raz mieszam. 

W przepisie nie zabraknie też nasion sezamu
W przepisie nie zabraknie też nasion sezamu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane pieczarki serwuję z ugotowanym ryżem. Do dekoracji wykorzystuję świeży szczypiorek. I to wszystko, smacznego!

Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos
Pieczarki w takim wydaniu to prawdziwy sztos© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także