Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Czy z zaledwie kilku składników można przygotować coś pysznego? I to w szybki i prosty sposób? Oczywiście, że tak! Gotowa receptura już na ciebie czeka.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

W każdej kuchni przyda się przepis na błyskawiczną przekąskę, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Taki przepis sprawdzi się zarówno w trakcie zapracowanego tygodnia, jak i podczas niezapowiedzianej wizyty znajomych. 

A skoro o takich przekąskach już mowa, to na twojej liście nie może zabraknąć fenomenalnego krążka z ciasta francuskiego, w którym znajdziesz same rarytasy. Kultowe ciasto wypełnione po brzegi zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi to prawdziwy strzał w 10. A do tego świetnie się prezentuje!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Nie masz pomysłu na smaczną i szybką przekąskę? Wykorzystaj ten przepis, a na pewno nie pożałujesz

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego,
  • 180 g zielonego pesto,
  • 200 g fety,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 20 g pokruszonych pistacji,
  • 1 jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie kuchennym układam arkusz ciasta francuskiego. Następnie rozprowadzam na nim zielone pesto.

Najpierw na cieście rozprowadzam zielone pesto
Najpierw na cieście rozprowadzam zielone pesto © Licencjodawca | Pyszności

Przydatna na tym etapie okazuje się kuchenna szpatułka lub łopatka do nakładania ciasta. Wybierz rozwiązanie, które bardziej ci odpowiada. Najważniejsze, aby na koniec uzyskać efekt cienkie warstwy rozprowadzonej na całej powierzchni ciasta. 

Krok 2. Następnie kruszę fetę, po czym rozsypuję ją po całym cieście. Nie zapominam też o pomidorkach koktajlowych, które wcześniej myję i osuszam. Na koniec dzielę je na małe ćwiartki i dopiero w takiej formie trafiają one na ciasto francuskie. 

Kolejne warstwy tworzę z fety oraz pomidorków koktajlowych
Kolejne warstwy tworzę z fety oraz pomidorków koktajlowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Tak przygotowane ciasto z dodatkami zaczynam zwijać w ciasny rulon. Następnie delikatnie nacinam gotowy rulon w kilku miejscach przez całą długość. Pomiędzy powstałymi nacięciami umieszczam końcówkę drewnianej łyżki i lekko dociskam ją do blatu. Po co to robię? Aby na cieście powstały małe wgłębienia, przez co całość będzie prezentować się jeszcze lepiej.

Na powierzchni rulonu robię dodatkowe wgłębienia
Na powierzchni rulonu robię dodatkowe wgłębienia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec łączę końcówki rulonu, tworząc jednocześnie okrąg. Następnie przekładam całą konstrukcję do formy do pieczenia, po czym smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu zabiegowi ciasto po wizycie w piekarniku nabierze złocistych rumieńców

Krążek z ciasta francuskiego smaruję dodatkowo jajkiem
Krążek z ciasta francuskiego smaruję jajkiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dodatkowo cały krążek dekoruję przy pomocy pistacji. Na koniec wkładam formę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowy krążek serwuję na dużym talerzu. Do środka wkładam dodatkowo gałązkę z pomidorkami koktajlowymi. I to wszystko, smacznego!

Prawda, że pięknie się prezentuje?
Prawda, że pięknie się prezentuje? © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku