Dodaj odrobinkę do smażących się pieczarek. Będą tak pyszne jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki, mimo że niekiedy są postrzegane jako mniej intensywne w smaku w porównaniu do ich leśnych odpowiedników, mogą przekształcić się w prawdziwe kulinarne arcydzieło, jeżeli tylko odpowiednio je przyrządzimy. Oto najlepsze triki, które zapewnią ci ten efekt!

Smażone pieczarki mogą być pełne smaku. Wystarczą odpowiednie dodatkiSmażone pieczarki mogą być pełne smaku. Wystarczą odpowiednie dodatki
Źródło zdjęć: © Canva | sri wydyowati

Kluczowym elementem w procesie przygotowywania smażonych pieczarek jest właściwe dostosowanie temperatury patelni. Pieczarki są bogate w wodę, co może skutkować tym, że zamiast chrupiących grzybów, otrzymamy wodnistą, pozbawioną smaku masę. Aby uniknąć tego niefortunnego zdarzenia, należy dobrze rozgrzać patelnię z olejem na dużym ogniu i wrzucić na nią pokrojone pieczarki. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać ich zbyt dużo na raz, ponieważ spowoduje to obniżenie temperatury i wytworzenie się nadmiaru wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Smaż pieczarki przez kilka minut, a dopiero potem dodaj sól, aby uniknąć dodatkowego wypuszczania wody. Kontynuuj smażenie aż do momentu, kiedy pieczarki nabiorą złocistego koloru, regularnie mieszając zawartość patelni.

Kompozycja przypraw

Pieczarki, które są pełne smaku umami, mogą jeszcze bardziej zyskać na intensywności poprzez dodanie odpowiednich przypraw. Wzbogać je o świeże zioła, takie jak tymianek i rozmaryn, a także odrobinę chilli, aby przełamać smak. Nie zapomnij również o czosnku, który doskonale komponuje się z pieczarkami. Możesz również użyć sosu sojowego, który dodaje intensywności smaku. Przygotowując sos sojowy, papryczkę chilli i czosnek, uzyskasz aromatyczną mieszankę, która podbije smak twoich pieczarek.

Pieczarki smażone z sosem sojowym i winem

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Pieczarki mogą być równie smaczne, co grzyby leśne
Pieczarki mogą być równie smaczne, co grzyby leśne © Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść (nie musisz ich obierać) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pieczarki i sos sojowy. Smaż, aż pieczarki zmiękną i zmienią kolor.
  4. Wlej wino i duś przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki i gotowe. Smacznego!

Pieczarki z sosem sojowym i winem to idealny dodatek do wielu potraw. Możesz je podawać z mięsem, rybą, makaronem lub ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć