Dodaj odrobinkę do smażących się pieczarek. Będą tak pyszne jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki, mimo że niekiedy są postrzegane jako mniej intensywne w smaku w porównaniu do ich leśnych odpowiedników, mogą przekształcić się w prawdziwe kulinarne arcydzieło, jeżeli tylko odpowiednio je przyrządzimy. Oto najlepsze triki, które zapewnią ci ten efekt!

Smażone pieczarki mogą być pełne smaku. Wystarczą odpowiednie dodatkiSmażone pieczarki mogą być pełne smaku. Wystarczą odpowiednie dodatki
Źródło zdjęć: © Canva | sri wydyowati

Kluczowym elementem w procesie przygotowywania smażonych pieczarek jest właściwe dostosowanie temperatury patelni. Pieczarki są bogate w wodę, co może skutkować tym, że zamiast chrupiących grzybów, otrzymamy wodnistą, pozbawioną smaku masę. Aby uniknąć tego niefortunnego zdarzenia, należy dobrze rozgrzać patelnię z olejem na dużym ogniu i wrzucić na nią pokrojone pieczarki. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać ich zbyt dużo na raz, ponieważ spowoduje to obniżenie temperatury i wytworzenie się nadmiaru wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Smaż pieczarki przez kilka minut, a dopiero potem dodaj sól, aby uniknąć dodatkowego wypuszczania wody. Kontynuuj smażenie aż do momentu, kiedy pieczarki nabiorą złocistego koloru, regularnie mieszając zawartość patelni.

Kompozycja przypraw

Pieczarki, które są pełne smaku umami, mogą jeszcze bardziej zyskać na intensywności poprzez dodanie odpowiednich przypraw. Wzbogać je o świeże zioła, takie jak tymianek i rozmaryn, a także odrobinę chilli, aby przełamać smak. Nie zapomnij również o czosnku, który doskonale komponuje się z pieczarkami. Możesz również użyć sosu sojowego, który dodaje intensywności smaku. Przygotowując sos sojowy, papryczkę chilli i czosnek, uzyskasz aromatyczną mieszankę, która podbije smak twoich pieczarek.

Pieczarki smażone z sosem sojowym i winem

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Pieczarki mogą być równie smaczne, co grzyby leśne
Pieczarki mogą być równie smaczne, co grzyby leśne © Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść (nie musisz ich obierać) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pieczarki i sos sojowy. Smaż, aż pieczarki zmiękną i zmienią kolor.
  4. Wlej wino i duś przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki i gotowe. Smacznego!

Pieczarki z sosem sojowym i winem to idealny dodatek do wielu potraw. Możesz je podawać z mięsem, rybą, makaronem lub ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥