Dodaj odrobinkę do smażących się pieczarek. Będą tak pyszne jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki, mimo że niekiedy są postrzegane jako mniej intensywne w smaku w porównaniu do ich leśnych odpowiedników, mogą przekształcić się w prawdziwe kulinarne arcydzieło, jeżeli tylko odpowiednio je przyrządzimy. Oto najlepsze triki, które zapewnią ci ten efekt!

Smażone pieczarki mogą być pełne smaku. Wystarczą odpowiednie dodatkiSmażone pieczarki mogą być pełne smaku. Wystarczą odpowiednie dodatki
Źródło zdjęć: © Canva | sri wydyowati

Kluczowym elementem w procesie przygotowywania smażonych pieczarek jest właściwe dostosowanie temperatury patelni. Pieczarki są bogate w wodę, co może skutkować tym, że zamiast chrupiących grzybów, otrzymamy wodnistą, pozbawioną smaku masę. Aby uniknąć tego niefortunnego zdarzenia, należy dobrze rozgrzać patelnię z olejem na dużym ogniu i wrzucić na nią pokrojone pieczarki. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać ich zbyt dużo na raz, ponieważ spowoduje to obniżenie temperatury i wytworzenie się nadmiaru wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Smaż pieczarki przez kilka minut, a dopiero potem dodaj sól, aby uniknąć dodatkowego wypuszczania wody. Kontynuuj smażenie aż do momentu, kiedy pieczarki nabiorą złocistego koloru, regularnie mieszając zawartość patelni.

Kompozycja przypraw

Pieczarki, które są pełne smaku umami, mogą jeszcze bardziej zyskać na intensywności poprzez dodanie odpowiednich przypraw. Wzbogać je o świeże zioła, takie jak tymianek i rozmaryn, a także odrobinę chilli, aby przełamać smak. Nie zapomnij również o czosnku, który doskonale komponuje się z pieczarkami. Możesz również użyć sosu sojowego, który dodaje intensywności smaku. Przygotowując sos sojowy, papryczkę chilli i czosnek, uzyskasz aromatyczną mieszankę, która podbije smak twoich pieczarek.

Pieczarki smażone z sosem sojowym i winem

Składniki:

  • 600 g pieczarek,
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mała suszona papryczka chili,
  • natka pietruszki,
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej.
Pieczarki mogą być równie smaczne, co grzyby leśne
Pieczarki mogą być równie smaczne, co grzyby leśne © Canva | Aleksei Isachenko

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść (nie musisz ich obierać) i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Czosnek i papryczkę chilli posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek i papryczkę chilli. Dodaj pieczarki i sos sojowy. Smaż, aż pieczarki zmiękną i zmienią kolor.
  4. Wlej wino i duś przez 5 minut, aż alkohol odparuje.
  5. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki i gotowe. Smacznego!

Pieczarki z sosem sojowym i winem to idealny dodatek do wielu potraw. Możesz je podawać z mięsem, rybą, makaronem lub ryżem.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie