Nie mocz schabowych w mleku. Użyj innego produktu, a będą tak delikatne, że nóż nie będzie potrzebny

A gdyby tak przygotować kotlety tak delikatne i soczyste, jak z najznamienitszych restauracji? Sekret tkwi nie tylko w jakości mięsa, ale też w odpowiedniej obróbce. A zanim trafi na patelnię, powinno spędzić kilka dobrych chwil w marynacie. Jakiej? Jedna jest szczególnie godna polecenia.

Jak zrobić miękkie i soczyste schabowe?Jak zrobić miękkie i soczyste schabowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zastanawiasz się, jak ulepszyć klasyczne kotlety schabowe? Zamiast szukać rozwiązania wśród wymyślnych panierek czy sposobów doprawiania, postaw na odpowiednią marynatę. Dzięki jednemu produktowi kotlety nabiorą niezwykłej miękkości i delikatności. Właśnie tego szukałeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

W czym marynować kotlety schabowe?

Wielu może być zaskoczonych, ale okazuje się, że moczenie schabowych w mleku nie przynosi oczekiwanych efektów. Co więcej, może to być wręcz szkodliwa praktyka. Dlaczego? Otóż mleko, które kupujemy w sklepach, jest produktem sterylizowanym. Oznacza to, że nie zawiera bakterii mlekowych, które są odpowiedzialne za zmiękczanie mięsa.

Co więcej, mocząc mięso w mleku z dodatkiem cebuli, narażamy się na ryzyko zatrucia pokarmowego. Takie działanie może bowiem zapoczątkować procesy gnilne, szczególnie jeśli mięso pozostawimy w takiej miksturze przez kilka godzin. Jak zatem zmiękczyć mięso? Istnieje kilka sprawdzonych metod. Jedną z nich jest zamarynowanie mięsa w produktach mlecznych fermentowanych, takich jak jogurt czy kefir. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w tych produktach skutecznie zmiękczą niewielkie kawałki mięsa.

Jeśli natomiast planujemy usmażyć lub upiec większy kawałek mięsa, lepszym rozwiązaniem będzie użycie soku z cytryny lub octu. Te składniki ścinają białka, co sprawia, że mięso staje się miękkie i delikatne. Alternatywą dla kwasów mogą być owoce tropikalne, takie jak ananas, kiwi czy papaja. Zawierają one enzymy, które skutecznie zmiękczają włókna mięsa i ułatwiają trawienie białek.

Przygotuj schabowe marynowane w jogurcie
Przygotuj schabowe marynowane w jogurcie © Pixabay

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie. Przepis

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • jajko, bułka tarta, mąka do panierowania,
  • smalec, masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, najlepiej przez folię spożywczą. Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plastry.
  3. Kotlety ułóż jeden na drugim, przekładając je czosnkiem i cebulą. Następnie pokryj całość jogurtem naturalnym, przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
  4. Po tym czasie wyjmij schab z marynaty, usuń czosnek i cebulę, ale nie pozbywaj się resztek jogurtu z mięsa.
  5. Kiedy mięso nabierze temperatury pokojowej, obtocz je w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smaż od razu po nałożeniu panierki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat