PrzepisDania mięsneNie mocz schabowych w mleku. Użyj innego produktu, a będą tak delikatne, że nóż nie będzie potrzebny

Nie mocz schabowych w mleku. Użyj innego produktu, a będą tak delikatne, że nóż nie będzie potrzebny

A gdyby tak przygotować kotlety tak delikatne i soczyste, jak z najznamienitszych restauracji? Sekret tkwi nie tylko w jakości mięsa, ale też w odpowiedniej obróbce. A zanim trafi na patelnię, powinno spędzić kilka dobrych chwil w marynacie. Jakiej? Jedna jest szczególnie godna polecenia.

Jak zrobić miękkie i soczyste schabowe?
Jak zrobić miękkie i soczyste schabowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.04.2024 16:08

Zastanawiasz się, jak ulepszyć klasyczne kotlety schabowe? Zamiast szukać rozwiązania wśród wymyślnych panierek czy sposobów doprawiania, postaw na odpowiednią marynatę. Dzięki jednemu produktowi kotlety nabiorą niezwykłej miękkości i delikatności. Właśnie tego szukałeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W czym marynować kotlety schabowe?

Wielu może być zaskoczonych, ale okazuje się, że moczenie schabowych w mleku nie przynosi oczekiwanych efektów. Co więcej, może to być wręcz szkodliwa praktyka. Dlaczego? Otóż mleko, które kupujemy w sklepach, jest produktem sterylizowanym. Oznacza to, że nie zawiera bakterii mlekowych, które są odpowiedzialne za zmiękczanie mięsa.

Co więcej, mocząc mięso w mleku z dodatkiem cebuli, narażamy się na ryzyko zatrucia pokarmowego. Takie działanie może bowiem zapoczątkować procesy gnilne, szczególnie jeśli mięso pozostawimy w takiej miksturze przez kilka godzin. Jak zatem zmiękczyć mięso? Istnieje kilka sprawdzonych metod. Jedną z nich jest zamarynowanie mięsa w produktach mlecznych fermentowanych, takich jak jogurt czy kefir. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w tych produktach skutecznie zmiękczą niewielkie kawałki mięsa.

Jeśli natomiast planujemy usmażyć lub upiec większy kawałek mięsa, lepszym rozwiązaniem będzie użycie soku z cytryny lub octu. Te składniki ścinają białka, co sprawia, że mięso staje się miękkie i delikatne. Alternatywą dla kwasów mogą być owoce tropikalne, takie jak ananas, kiwi czy papaja. Zawierają one enzymy, które skutecznie zmiękczają włókna mięsa i ułatwiają trawienie białek.

Przygotuj schabowe marynowane w jogurcie
Przygotuj schabowe marynowane w jogurcie© Pixabay

Kotlety schabowe marynowane w jogurcie. Przepis

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • jajko, bułka tarta, mąka do panierowania,
  • smalec, masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, najlepiej przez folię spożywczą. Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plastry.
  3. Kotlety ułóż jeden na drugim, przekładając je czosnkiem i cebulą. Następnie pokryj całość jogurtem naturalnym, przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
  4. Po tym czasie wyjmij schab z marynaty, usuń czosnek i cebulę, ale nie pozbywaj się resztek jogurtu z mięsa.
  5. Kiedy mięso nabierze temperatury pokojowej, obtocz je w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smaż od razu po nałożeniu panierki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie