Nie mocz schabowych w mleku. Użyj innego produktu, a będą tak delikatne, że nóż nie będzie potrzebny
A gdyby tak przygotować kotlety tak delikatne i soczyste, jak z najznamienitszych restauracji? Sekret tkwi nie tylko w jakości mięsa, ale też w odpowiedniej obróbce. A zanim trafi na patelnię, powinno spędzić kilka dobrych chwil w marynacie. Jakiej? Jedna jest szczególnie godna polecenia.
07.04.2024 16:08
Zastanawiasz się, jak ulepszyć klasyczne kotlety schabowe? Zamiast szukać rozwiązania wśród wymyślnych panierek czy sposobów doprawiania, postaw na odpowiednią marynatę. Dzięki jednemu produktowi kotlety nabiorą niezwykłej miękkości i delikatności. Właśnie tego szukałeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W czym marynować kotlety schabowe?
Wielu może być zaskoczonych, ale okazuje się, że moczenie schabowych w mleku nie przynosi oczekiwanych efektów. Co więcej, może to być wręcz szkodliwa praktyka. Dlaczego? Otóż mleko, które kupujemy w sklepach, jest produktem sterylizowanym. Oznacza to, że nie zawiera bakterii mlekowych, które są odpowiedzialne za zmiękczanie mięsa.
Co więcej, mocząc mięso w mleku z dodatkiem cebuli, narażamy się na ryzyko zatrucia pokarmowego. Takie działanie może bowiem zapoczątkować procesy gnilne, szczególnie jeśli mięso pozostawimy w takiej miksturze przez kilka godzin. Jak zatem zmiękczyć mięso? Istnieje kilka sprawdzonych metod. Jedną z nich jest zamarynowanie mięsa w produktach mlecznych fermentowanych, takich jak jogurt czy kefir. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w tych produktach skutecznie zmiękczą niewielkie kawałki mięsa.
Jeśli natomiast planujemy usmażyć lub upiec większy kawałek mięsa, lepszym rozwiązaniem będzie użycie soku z cytryny lub octu. Te składniki ścinają białka, co sprawia, że mięso staje się miękkie i delikatne. Alternatywą dla kwasów mogą być owoce tropikalne, takie jak ananas, kiwi czy papaja. Zawierają one enzymy, które skutecznie zmiękczają włókna mięsa i ułatwiają trawienie białek.
Kotlety schabowe marynowane w jogurcie. Przepis
Składniki:
- 6 plastrów schabu,
- 500 ml jogurtu naturalnego,
- 2 niewielkie cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- jajko, bułka tarta, mąka do panierowania,
- smalec, masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
- Plastry schabu rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, najlepiej przez folię spożywczą. Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w cienkie plastry.
- Kotlety ułóż jeden na drugim, przekładając je czosnkiem i cebulą. Następnie pokryj całość jogurtem naturalnym, przykryj i włóż do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij schab z marynaty, usuń czosnek i cebulę, ale nie pozbywaj się resztek jogurtu z mięsa.
- Kiedy mięso nabierze temperatury pokojowej, obtocz je w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej. Kotlety smaż od razu po nałożeniu panierki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.