PoradyZmiksuj z owocami i pij na śniadanie. Metabolizm ruszy z kopyta, a odporność się poprawi

Zmiksuj z owocami i pij na śniadanie. Metabolizm ruszy z kopyta, a odporność się poprawi

Sok z brzozy
Sok z brzozy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.05.2024 09:36, aktual.: 03.05.2024 21:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jest skarbnicą witamin i minerałów, wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii oraz oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn – pozyskiwany wczesną wiosną sok z brzozy to podręcznikowy superfood, który dzięki delikatnemu, słodkawemu smakowi można wykorzystać na wiele pysznych sposobów.

Koktajl z soku brzozowego

Sok brzozowy, zwany przez naszych przodków oskołą, od wieków jest ceniony za właściwości lecznicze, ale również stosowany jako gaszący pragnienie napój. Świetnie sprawdza się w pysznych i odżywczych koktajlach, które powinny regularnie gościć w naszym jadłospisie.

Pomysłów na taki napój jest wiele. Możemy np. zmiksować sok brzozowy (szklanka) z bananem, jabłkiem, ananasem (2-3 plasterki), ziarnami słonecznika i pestkami dyni (po łyżeczce). Koktajl gotowy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lemoniada z soku brzozowego

Świetna alternatywa dla sklepowych napojów, w których kryje się często potężna dawka cukru lub jeszcze groźniejszego dla zdrowia syropu glukozowo-fruktozowego. Domowa lemoniada skutecznie ugasi pragnienie, dostarczy głębokiego smaku, a także cennych składników odżywczych. Możemy ją przygotować na bazie soku brzozowego.

Zadanie jest bardzo proste. Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, dolewamy osokołę oraz sok wyciśnięty z cytryny, dodajemy kawałek imbiru, miód (łyżeczka) oraz kilka listków mięty. W sezonie warto też dołożyć trochę świeżych owoców, np. truskawek.

Podpiwek z soku brzozowego

Jeśli chcemy spróbować oryginalnego i smacznego napoju, warto wypróbować stary podlaski przepis na podpiwek z soku brzozowego.

Do dużej butelki wkładamy skórkę chleba żytniego pieczonego na zakwasie, trochę rodzynek i suszonych śliwek, zalewamy świeżą oskołą, przykrywamy płócienną szmatką i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po kilku dniach procesy fermentacyjne powinny zamienić miksturę w smaczny, kwaskowaty napój.

Owsianka z sokiem brzozowym

Zjedzona na śniadanie zapewni energię na wiele godzin, wieczorem może poprawić jakość snu. Owsianka to potrawa o bardzo długiej tradycji. Odpowiednio przyrządzona dostarczy wrażeń smakowych oraz potężnej dawki cennych składników odżywczych. Szczególnie, jeśli przyrządzimy ją na bazie oskoły.

Do garnka wlewamy sok brzozowy (szklanka) i dodajemy płatki owsiane (4 łyżki). Podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Przekładamy na talerz, posypujemy orzechami, owocami (np. borówkami amerykańskimi) i płatkami migdałowymi.

Nalewka z soku brzozowego

Skuteczne remedium na dolegliwości związane np. z układem moczowym, a także specjał wzmacniający odporność. Nalewka z soku brzozowego jest też po prostu smaczna, choć oczywiście należy pić ją z umiarem.

Jej przygotowanie nie powinno stanowić kłopotu. Po prostu przelewamy do ciemnej butelki szklankę oskoły oraz taką samą ilość spirytusu 70-procentowego. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na tydzień. Po tym czasie nalewka nadaje się do spożycia.

Smoothie
Smoothie© Getty Images | JOSH MANORE

Smoothie z sokiem brzozowym

Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania napój, którym można rozpocząć dzień lub zaserwować go na lunch czy deser.

Sok z brzozy (szklanka), banana, mrożone lub świeże maliny oraz gęsty jogurt naturalny miksujemy na gładką masę. Po rozlaniu do szklanek smoothie dekorujemy świeżymi owocami, np. borówkami.

Moktajl z sokiem brzozowym

To idealna propozycja dla osób, które z różnych względów nie sięgają po alkohol. "Bezprocentowy" moktajl może zachwycić smakiem, ale przy okazji zapewnić także sporą dawkę potrzebnych składników odżywczych.

Do przygotowania napoju będziemy potrzebować syropu świerkowego (młode pędy świerkowe zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy przez kilka minut). Do wysokiej szklanki koktajlowej dodajemy lód, syrop (łyżka), kilka gałązek mięty oraz sok jabłkowy (100 ml). Dopełniamy sokiem brzozowym i serwujemy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl