PrzepisDla DzieciWrzucam to warzywo do racuchów i smażę. Dzieci są nimi zachwycone

Wrzucam to warzywo do racuchów i smażę. Dzieci są nimi zachwycone

Zbliża się Dzień Dziecka. Nie masz pomysłu na pysznie śniadanie? Przygotuj te proste racuchy drożdżowe, a maluchy nie będą mogły się od nich oderwać. Sekret ich smaku tkwi pewnym warzywie, które kupisz w każdym sklepie.

Domowe racuchy z cukrem pudrem.
Domowe racuchy z cukrem pudrem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Racuchy drożdżowe to smak dzieciństwa. Jako dzieci zajadaliśmy się nimi w każdy weekend. Nasze mamy i babcie podawały je nam z jabłkami i odrobiną cukru pudru. Można było zjeść ich cały talerz i nadal prosić o więcej.

Dzień Dziecka już za nieco ponad tydzień. Z tej okazji warto przygotować coś wyjątkowego już na śniadanie. Nie wiesz, co zrobić? Racuchy drożdżowe to zawsze dobry pomysł. Poznaj najlepszy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić racuchy drożdżowe?

Racuchy to miękkie i puszyste placuszki smażone na głębokim tłuszczu. W każdym domu przygotowywało się je nieco inaczej. Moja mama specjalizowała się w puszystych i lekkich niczym chmurka racuchach drożdżowych, zaś babcia dodawała do nich zsiadłego mleka i sody oczyszczonej. W smaku przypominały coś pomiędzy pączkiem a sernikiem.

W Małopolsce mleko zastępuje się twarogiem. W ten prosty sposób przygotujesz krakowskie małdrzyki. Jeśli masz ochotę na klasyczne racuchy, wypróbuj sprawdzony przepis na drożdżowe placuszki z dodatkiem rabarbaru. Rabarbar przełamuje słodycz ciasta i idealnie współgra z truskawkowym sosem. Przygotuj je z podwójnej porcji — dzieci na pewno będą prosić o dokładkę!

Racuchy drożdżowe z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych),
  • 6 łyżek cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • olej,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 200 g truskawek.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Podgrzej mleko. Powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj 15 minut, aż zaczyn ruszy.
  2. W międzyczasie umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć go do dużej miski i zasyp łyżką cukru.
  3. Mąkę przesyp do dużej miski. Dodaj do niej 4 łyżki cukru, ekstrakt waniliowy, jajka, zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj do masy rabarbar z cukrem. Zamieszaj ją jeszcze raz i przykryj miskę czystą ścierką. Odstaw ją na 30-40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Gotowe ciasto wylej na patelnię z dodatkiem oleju. Uformuj z niego niewielkie placuszki. Smaż je po 3-4 minuty po każdej ze stron.
  6. Ułóż je na talerzu. Przed podaniem polej je sosem ze zgniecionych truskawek z dodatkiem cukru. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie