Wrzucam to warzywo do racuchów i smażę. Dzieci są nimi zachwycone

Zbliża się Dzień Dziecka. Nie masz pomysłu na pysznie śniadanie? Przygotuj te proste racuchy drożdżowe, a maluchy nie będą mogły się od nich oderwać. Sekret ich smaku tkwi pewnym warzywie, które kupisz w każdym sklepie.

Domowe racuchy z cukrem pudrem. Domowe racuchy z cukrem pudrem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Racuchy drożdżowe to smak dzieciństwa. Jako dzieci zajadaliśmy się nimi w każdy weekend. Nasze mamy i babcie podawały je nam z jabłkami i odrobiną cukru pudru. Można było zjeść ich cały talerz i nadal prosić o więcej.

Dzień Dziecka już za nieco ponad tydzień. Z tej okazji warto przygotować coś wyjątkowego już na śniadanie. Nie wiesz, co zrobić? Racuchy drożdżowe to zawsze dobry pomysł. Poznaj najlepszy przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić racuchy drożdżowe?

Racuchy to miękkie i puszyste placuszki smażone na głębokim tłuszczu. W każdym domu przygotowywało się je nieco inaczej. Moja mama specjalizowała się w puszystych i lekkich niczym chmurka racuchach drożdżowych, zaś babcia dodawała do nich zsiadłego mleka i sody oczyszczonej. W smaku przypominały coś pomiędzy pączkiem a sernikiem.

W Małopolsce mleko zastępuje się twarogiem. W ten prosty sposób przygotujesz krakowskie małdrzyki. Jeśli masz ochotę na klasyczne racuchy, wypróbuj sprawdzony przepis na drożdżowe placuszki z dodatkiem rabarbaru. Rabarbar przełamuje słodycz ciasta i idealnie współgra z truskawkowym sosem. Przygotuj je z podwójnej porcji — dzieci na pewno będą prosić o dokładkę!

Racuchy drożdżowe z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych),
  • 6 łyżek cukru,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • olej,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 200 g truskawek.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu. Podgrzej mleko. Powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj 15 minut, aż zaczyn ruszy.
  2. W międzyczasie umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć go do dużej miski i zasyp łyżką cukru.
  3. Mąkę przesyp do dużej miski. Dodaj do niej 4 łyżki cukru, ekstrakt waniliowy, jajka, zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj do masy rabarbar z cukrem. Zamieszaj ją jeszcze raz i przykryj miskę czystą ścierką. Odstaw ją na 30-40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Gotowe ciasto wylej na patelnię z dodatkiem oleju. Uformuj z niego niewielkie placuszki. Smaż je po 3-4 minuty po każdej ze stron.
  6. Ułóż je na talerzu. Przed podaniem polej je sosem ze zgniecionych truskawek z dodatkiem cukru. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar