WAŻNE
TERAZ

Tragedia na Rajdzie Nyskim. Nie żyje 40-letni kierowca

Czekoladowo-kokosowe kostki od lat robi moja mama. Cała rodzina się nimi zajada

Szukasz pomysłu na smaczny deser, który nie jest jednocześnie zbyt wymagający i czasochłonny w przygotowaniu? Postaw na sprawdzony patent, który w mojej rodzinie sprawdza się od wielu lat.

Przygotuj smaczny deser, a twoi bliscy na pewno będą zachwyceniPrzygotuj smaczny deser, a twoi bliscy na pewno będą zachwyceni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Mam ogromną słabość do domowych wypieków. A kiedy jeszcze jednocześnie mogę przygotować smaczną przekąskę, którą zajadałam się za dzieciaka, to już w ogóle jestem w siódmym niebie. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment podzielę się z tobą rodzinną recepturą na genialny deser, który zrobisz w mgnieniu oka zaledwie z kilku prostych składników. 

Od wielu lat w moim rodzinnnym domu królują genialne kostki czekoladowo-kokosowe, które skrywają puszystą niespodziankę w postaci pysznego biszkopta. Mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja mama. A że zdradziła mi dokładną recepturę, do razu dzielę się nią również z tobą. Po prostu jest ona zbyt cenna, aby nie trafiła do szerszego grona odbiorców. Takim słodkościom nie sposób odmówić. Są zbyt smaczne i urocze jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe kostki wracają do łask. Poznaj przepis na kultowy deser

Zanurz mini biszkopciki w polewie czekoladowej i obtocz je w kokosie. Znikną ze stołu w mgnieniu oka

Składniki: 

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Polewa: 

  • 250 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/3 szklanki mleka. 

Dodatkowo: 

  • 250 g wiórków kokosowych do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijam białka z cukrem. Jako kolejne składniki do miski trafiają: żółtka, przesiana mąka oraz proszek do pieczenia

W pierwszej kolejności zajmuję się mieszanką biszkoptową
W pierwszej kolejności zajmuję się mieszanką biszkoptową © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę przelewam do formy zabezpieczoną papierem do pieczenia. Kuchenny gadżet z zawartością ląduje następnie w rozgrzanym piekarniku na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Gotowa mieszanka trafia do formy do pieczenia
Gotowa mieszanka trafia do formy do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję polewę do przyszłych kostek. W tym celu w garnku na palniku łaczę ze sobą: masło, kakao, ekstrakt waniliowycukier puder oraz mleko. Składniki na tym etapie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. 

Kolejny element przepisu gotowy
Kolejny element przepisu gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Upieczony i ostudzony biszkopt dzielę na mniejsze kawałki — małe kwadraciki. 

Czas ponownie zająć się biszkoptem
Czas ponownie zająć się biszkoptem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdy taki element zanurzam następnie w czekoladowej mieszance, po czym dodatkowo obtaczam go jeszcze w wiórkach kokosowych

Na koniec wszystkie elementy lądują w wiórkach kokosowych
Na koniec wszystkie elementy lądują w wiórkach kokosowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością