Czekoladowo-kokosowe kostki od lat robi moja mama. Cała rodzina się nimi zajada
Szukasz pomysłu na smaczny deser, który nie jest jednocześnie zbyt wymagający i czasochłonny w przygotowaniu? Postaw na sprawdzony patent, który w mojej rodzinie sprawdza się od wielu lat.
11.05.2024 | aktual.: 17.06.2024 11:59
Mam ogromną słabość do domowych wypieków. A kiedy jeszcze jednocześnie mogę przygotować smaczną przekąskę, którą zajadałam się za dzieciaka, to już w ogóle jestem w siódmym niebie. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment podzielę się z tobą rodzinną recepturą na genialny deser, który zrobisz w mgnieniu oka zaledwie z kilku prostych składników.
Od wielu lat w moim rodzinnnym domu królują genialne kostki czekoladowo-kokosowe, które skrywają puszystą niespodziankę w postaci pysznego biszkopta. Mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja mama. A że zdradziła mi dokładną recepturę, do razu dzielę się nią również z tobą. Po prostu jest ona zbyt cenna, aby nie trafiła do szerszego grona odbiorców. Takim słodkościom nie sposób odmówić. Są zbyt smaczne i urocze jednocześnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanurz mini biszkopciki w polewie czekoladowej i obtocz je w kokosie. Znikną ze stołu w mgnieniu oka
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa:
- 250 g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/3 szklanki mleka.
Dodatkowo:
- 250 g wiórków kokosowych do obtoczenia.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijam białka z cukrem. Jako kolejne składniki do miski trafiają: żółtka, przesiana mąka oraz proszek do pieczenia.
Krok 2. Gotową mieszankę przelewam do formy zabezpieczoną papierem do pieczenia. Kuchenny gadżet z zawartością ląduje następnie w rozgrzanym piekarniku na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję polewę do przyszłych kostek. W tym celu w garnku na palniku łaczę ze sobą: masło, kakao, ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz mleko. Składniki na tym etapie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi.
Krok 4. Upieczony i ostudzony biszkopt dzielę na mniejsze kawałki — małe kwadraciki.
Krok 5. Każdy taki element zanurzam następnie w czekoladowej mieszance, po czym dodatkowo obtaczam go jeszcze w wiórkach kokosowych.
Krok 6. I to wszystko, smacznego!