PrzepisDeseryCzekoladowo-kokosowe kostki od lat robi moja mama. Cała rodzina się nimi zajada

Czekoladowo-kokosowe kostki od lat robi moja mama. Cała rodzina się nimi zajada

Przygotuj smaczny deser, a twoi bliscy na pewno będą zachwyceni
Przygotuj smaczny deser, a twoi bliscy na pewno będą zachwyceni
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

11.05.2024 10:49, aktual.: 17.06.2024 11:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na smaczny deser, który nie jest jednocześnie zbyt wymagający i czasochłonny w przygotowaniu? Postaw na sprawdzony patent, który w mojej rodzinie sprawdza się od wielu lat.

Mam ogromną słabość do domowych wypieków. A kiedy jeszcze jednocześnie mogę przygotować smaczną przekąskę, którą zajadałam się za dzieciaka, to już w ogóle jestem w siódmym niebie. I nie inaczej będzie i tym razem. Już za moment podzielę się z tobą rodzinną recepturą na genialny deser, który zrobisz w mgnieniu oka zaledwie z kilku prostych składników. 

Od wielu lat w moim rodzinnnym domu królują genialne kostki czekoladowo-kokosowe, które skrywają puszystą niespodziankę w postaci pysznego biszkopta. Mistrzynią w ich przygotowaniu jest moja mama. A że zdradziła mi dokładną recepturę, do razu dzielę się nią również z tobą. Po prostu jest ona zbyt cenna, aby nie trafiła do szerszego grona odbiorców. Takim słodkościom nie sposób odmówić. Są zbyt smaczne i urocze jednocześnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanurz mini biszkopciki w polewie czekoladowej i obtocz je w kokosie. Znikną ze stołu w mgnieniu oka

Składniki: 

Biszkopt: 

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Polewa: 

  • 250 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/3 szklanki mleka. 

Dodatkowo: 

  • 250 g wiórków kokosowych do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania biszkoptu. W tym celu w pierwszej kolejności ubijam białka z cukrem. Jako kolejne składniki do miski trafiają: żółtka, przesiana mąka oraz proszek do pieczenia

W pierwszej kolejności zajmuję się mieszanką biszkoptową
W pierwszej kolejności zajmuję się mieszanką biszkoptową© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę przelewam do formy zabezpieczoną papierem do pieczenia. Kuchenny gadżet z zawartością ląduje następnie w rozgrzanym piekarniku na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Gotowa mieszanka trafia do formy do pieczenia
Gotowa mieszanka trafia do formy do pieczenia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję polewę do przyszłych kostek. W tym celu w garnku na palniku łaczę ze sobą: masło, kakao, ekstrakt waniliowycukier puder oraz mleko. Składniki na tym etapie mieszam przy pomocy kuchennej rózgi. 

Kolejny element przepisu gotowy
Kolejny element przepisu gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Upieczony i ostudzony biszkopt dzielę na mniejsze kawałki — małe kwadraciki. 

Czas ponownie zająć się biszkoptem
Czas ponownie zająć się biszkoptem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Każdy taki element zanurzam następnie w czekoladowej mieszance, po czym dodatkowo obtaczam go jeszcze w wiórkach kokosowych

Na koniec wszystkie elementy lądują w wiórkach kokosowych
Na koniec wszystkie elementy lądują w wiórkach kokosowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także