Biszkopt rośnie jak szalony nawet bez proszku do pieczenia. Wystarcz prosty trik z jajkami
Ten przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia powinien mieć miejsce honorowe w każdym notesie. To najlepsza baza wspaniałych ciast i innych deserów. Wystarczy znać jeden trik.
22.04.2024 13:28
Wysoki biszkopt, który nie opada, jest płaski jak stół i nie zawiera proszku do pieczenia to marzenie samozwańczych domowych ekspertów od wypieków. Z jednej strony - brak tu filozofii. Jest dużo trudniejszych do upieczenia ciast, przy których biszkopt wydaje się błahostką. Niemniej każdy, kto próbował się z biszkoptem, wie, jak łatwo o błąd, który może skutkować porażką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Prosty patent
Chcąc upiec biszkopt bez proszku do pieczenia, który nie opadnie i zatrzyma zadowalającą formę, do ciasta należy dodać mąkę lub skrobię ziemniaczaną, a także odpowiednio ubite białka. Co to znaczy odpowiednio? Ubijać je należy nie za krótko, ale też nie za długo, ponieważ z "przebitych" białek nie zrobimy idealnego biszkoptu. Stosuj się do poniższych zaleceń, a przygotujesz wyrośnięte i puszyste ciasto.
Na początku procesu przygotowania piany z białek, kluczowe jest dokładne oddzielenie białek od żółtek. Nawet najdrobniejsza ilość żółtka może zaburzyć proces ubijania piany. Kolejnym istotnym elementem, o którym musisz pamiętać, jest to, że zarówno miska, w której będziesz ubijać pianę, jak i trzepaczka muszą być dokładnie umyte i wysuszone. Nie mogą być ani mokre, ani tłuste. Ponadto nie powinieneś zbyt długo ubijać piany. Białka, które zostały "przebite", zaczynają się rozwarstwiać i podchodzić wodą, co może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy, zwłaszcza w przypadku bezy. Idealnie ubite białka to konieczność, by stworzyć biszkopt bez proszku do pieczenia.
Zobacz także
Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia
Składniki:
- 6 dużych jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 140 g mąki pszennej tortowej,
- 55 g skrobi ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj porcjami drobny cukier, nadal ubijając.
- Następnie stopniowo, po kolei, dodaj żółtka, cały czas ubijając.
- Do masy dodaj przesianą mąkę oraz skrobię ziemniaczaną i wymieszaj całość ręczenie - delikatnie za pomocą szpatułki.
- Tortownicę (23 lub 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następie wylej ciasto do formy i wyrównaj.
- Biszkopt piecz w temperaturze 170 st. C, bez termoobiegu, przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść na podłogę lub blat z wysokości około 30 cm.
- Ciasto wystudź w temperaturze pokojowej.