PrzepisCiastaBiszkopt rośnie jak szalony nawet bez proszku do pieczenia. Wystarcz prosty trik z jajkami

Biszkopt rośnie jak szalony nawet bez proszku do pieczenia. Wystarcz prosty trik z jajkami

Biszkopt bez proszku do pieczenia
Biszkopt bez proszku do pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.04.2024 13:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ten przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia powinien mieć miejsce honorowe w każdym notesie. To najlepsza baza wspaniałych ciast i innych deserów. Wystarczy znać jeden trik.

Wysoki biszkopt, który nie opada, jest płaski jak stół i nie zawiera proszku do pieczenia to marzenie samozwańczych domowych ekspertów od wypieków. Z jednej strony - brak tu filozofii. Jest dużo trudniejszych do upieczenia ciast, przy których biszkopt wydaje się błahostką. Niemniej każdy, kto próbował się z biszkoptem, wie, jak łatwo o błąd, który może skutkować porażką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biszkopt bez proszku do pieczenia. Prosty patent

Chcąc upiec biszkopt bez proszku do pieczenia, który nie opadnie i zatrzyma zadowalającą formę, do ciasta należy dodać mąkę lub skrobię ziemniaczaną, a także odpowiednio ubite białka. Co to znaczy odpowiednio? Ubijać je należy nie za krótko, ale też nie za długo, ponieważ z "przebitych" białek nie zrobimy idealnego biszkoptu. Stosuj się do poniższych zaleceń, a przygotujesz wyrośnięte i puszyste ciasto.

Na początku procesu przygotowania piany z białek, kluczowe jest dokładne oddzielenie białek od żółtek. Nawet najdrobniejsza ilość żółtka może zaburzyć proces ubijania piany. Kolejnym istotnym elementem, o którym musisz pamiętać, jest to, że zarówno miska, w której będziesz ubijać pianę, jak i trzepaczka muszą być dokładnie umyte i wysuszone. Nie mogą być ani mokre, ani tłuste. Ponadto nie powinieneś zbyt długo ubijać piany. Białka, które zostały "przebite", zaczynają się rozwarstwiać i podchodzić wodą, co może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy, zwłaszcza w przypadku bezy. Idealnie ubite białka to konieczność, by stworzyć biszkopt bez proszku do pieczenia.

Puszysty biszkopt to baza wspaniałych tortów
Puszysty biszkopt to baza wspaniałych tortów© Pixabay

Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 140 g mąki pszennej tortowej,
  • 55 g  skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj porcjami drobny cukier, nadal ubijając.
  2. Następnie stopniowo, po kolei, dodaj żółtka, cały czas ubijając.
  3. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz skrobię ziemniaczaną i wymieszaj całość ręczenie - delikatnie za pomocą szpatułki.
  4. Tortownicę (23 lub 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następie wylej ciasto do formy i wyrównaj.
  5. Biszkopt piecz w temperaturze 170 st. C, bez termoobiegu, przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść na podłogę lub blat z wysokości około 30 cm.
  7. Ciasto wystudź w temperaturze pokojowej.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także