Zrobiłam dzieciom domowe batony. Zajadały aż miło i nie domyśliły się, że nie ma w nich grama cukru

Domowe batony to coś, co moi najmłodsi lubią najbardziej, a przyznajmy, mimo najszczerszych chęci trudno odizolować dzieci od słodyczy. Można jednak nieco oszukać ich zmysły i podać coś, co wygląda i smakuje jak sklepowy batonik, ale nie jest tak niezdrowe i wypełnione cukrem.

Domowe batonyDomowe batony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowe batoniki dla dzieci bez cukru? Brzmi co najmniej jak oksymoron, ale da się. Zamiast miodu czy białego cukru używam syropu klonowego, który co prawda również jest źródłem prostych węglowodanów, ale w porównaniu z białym cukrem wyróżnia się jako zdrowsza alternatywa. Takie batoniki to również dobra opcja dla osób dbających o linię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Domowe batoniki bez cukru. Przepis

Składniki:

SPÓD

  • 200 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego.

SŁONY KARMEL

  • 8 łyżek masła orzechowego (np. domowego),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych.

POLEWA

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • odrobina mleka,
  • opcjonalnie ulubione orzechy dla ozdoby.

Przygotowanie:

  1. Mąkę migdałową wymieszaj z kakao, syropem klonowym i oliwą (lub olejem). Wymieszaj dokładnie całość i przygotowanym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia (wyłóż ją wcześniej papierem).
  2. Spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Gotowy odstaw do ostygnięcia, a następnie wysyp na niego orzeszki ziemne.
  3. W rondelku podgrzej masło orzechowe, syrop klonowy, oliwę i sól. Wymieszaj składniki dokładnie. Tak przygotowany słony karmel wylej na spód z orzechami. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
  4. Następnie przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z niewielką ilością mleka. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż uzyskasz gładką masę.
  5. Ostudzoną czekoladę wylej na słony karmel, wygładź szpatułką i opcjonalnie możesz posypać górę dodatkowo orzechami. Całość odstaw do lodówki na 2 godziny.
  6. Po tym czasie deser możesz pokroić na małe batoniki.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca