Zrobiłam dzieciom domowe batony. Zajadały aż miło i nie domyśliły się, że nie ma w nich grama cukru

Domowe batony to coś, co moi najmłodsi lubią najbardziej, a przyznajmy, mimo najszczerszych chęci trudno odizolować dzieci od słodyczy. Można jednak nieco oszukać ich zmysły i podać coś, co wygląda i smakuje jak sklepowy batonik, ale nie jest tak niezdrowe i wypełnione cukrem.

Domowe batonyDomowe batony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowe batoniki dla dzieci bez cukru? Brzmi co najmniej jak oksymoron, ale da się. Zamiast miodu czy białego cukru używam syropu klonowego, który co prawda również jest źródłem prostych węglowodanów, ale w porównaniu z białym cukrem wyróżnia się jako zdrowsza alternatywa. Takie batoniki to również dobra opcja dla osób dbających o linię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Domowe batoniki bez cukru. Przepis

Składniki:

SPÓD

  • 200 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego.

SŁONY KARMEL

  • 8 łyżek masła orzechowego (np. domowego),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych.

POLEWA

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • odrobina mleka,
  • opcjonalnie ulubione orzechy dla ozdoby.

Przygotowanie:

  1. Mąkę migdałową wymieszaj z kakao, syropem klonowym i oliwą (lub olejem). Wymieszaj dokładnie całość i przygotowanym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia (wyłóż ją wcześniej papierem).
  2. Spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Gotowy odstaw do ostygnięcia, a następnie wysyp na niego orzeszki ziemne.
  3. W rondelku podgrzej masło orzechowe, syrop klonowy, oliwę i sól. Wymieszaj składniki dokładnie. Tak przygotowany słony karmel wylej na spód z orzechami. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
  4. Następnie przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z niewielką ilością mleka. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż uzyskasz gładką masę.
  5. Ostudzoną czekoladę wylej na słony karmel, wygładź szpatułką i opcjonalnie możesz posypać górę dodatkowo orzechami. Całość odstaw do lodówki na 2 godziny.
  6. Po tym czasie deser możesz pokroić na małe batoniki.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości