PrzepisDla DzieciZrobiłam dzieciom domowe batony. Zajadały aż miło i nie domyśliły się, że nie ma w nich grama cukru
Zrobiłam dzieciom domowe batony. Zajadały aż miło i nie domyśliły się, że nie ma w nich grama cukru
Domowe batony to coś, co moi najmłodsi lubią najbardziej, a przyznajmy, mimo najszczerszych chęci trudno odizolować dzieci od słodyczy. Można jednak nieco oszukać ich zmysły i podać coś, co wygląda i smakuje jak sklepowy batonik, ale nie jest tak niezdrowe i wypełnione cukrem.
Domowe batony
04.05.2024 | aktual.: 04.05.2024 16:20
Domowe batoniki dla dzieci bez cukru? Brzmi co najmniej jak oksymoron, ale da się. Zamiast miodu czy białego cukru używam syropu klonowego, który co prawda również jest źródłem prostych węglowodanów, ale w porównaniu z białym cukrem wyróżnia się jako zdrowsza alternatywa. Takie batoniki to również dobra opcja dla osób dbających o linię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe batoniki bez cukru. Przepis
Składniki:
SPÓD
- 200 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego.
SŁONY KARMEL
- 8 łyżek masła orzechowego (np. domowego),
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- szczypta soli,
- 100 g niesolonych orzeszków ziemnych.
POLEWA
- 150 g gorzkiej czekolady,
- odrobina mleka,
- opcjonalnie ulubione orzechy dla ozdoby.
Przygotowanie:
- Mąkę migdałową wymieszaj z kakao, syropem klonowym i oliwą (lub olejem). Wymieszaj dokładnie całość i przygotowanym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia (wyłóż ją wcześniej papierem).
- Spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Gotowy odstaw do ostygnięcia, a następnie wysyp na niego orzeszki ziemne.
- W rondelku podgrzej masło orzechowe, syrop klonowy, oliwę i sól. Wymieszaj składniki dokładnie. Tak przygotowany słony karmel wylej na spód z orzechami. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
- Następnie przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z niewielką ilością mleka. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż uzyskasz gładką masę.
- Ostudzoną czekoladę wylej na słony karmel, wygładź szpatułką i opcjonalnie możesz posypać górę dodatkowo orzechami. Całość odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie deser możesz pokroić na małe batoniki.