Zrobiłam dzieciom domowe batony. Zajadały aż miło i nie domyśliły się, że nie ma w nich grama cukru

Domowe batony to coś, co moi najmłodsi lubią najbardziej, a przyznajmy, mimo najszczerszych chęci trudno odizolować dzieci od słodyczy. Można jednak nieco oszukać ich zmysły i podać coś, co wygląda i smakuje jak sklepowy batonik, ale nie jest tak niezdrowe i wypełnione cukrem.

Domowe batonyDomowe batony
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Domowe batoniki dla dzieci bez cukru? Brzmi co najmniej jak oksymoron, ale da się. Zamiast miodu czy białego cukru używam syropu klonowego, który co prawda również jest źródłem prostych węglowodanów, ale w porównaniu z białym cukrem wyróżnia się jako zdrowsza alternatywa. Takie batoniki to również dobra opcja dla osób dbających o linię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Domowe batoniki bez cukru. Przepis

Składniki:

SPÓD

  • 200 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego.

SŁONY KARMEL

  • 8 łyżek masła orzechowego (np. domowego),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych.

POLEWA

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • odrobina mleka,
  • opcjonalnie ulubione orzechy dla ozdoby.

Przygotowanie:

  1. Mąkę migdałową wymieszaj z kakao, syropem klonowym i oliwą (lub olejem). Wymieszaj dokładnie całość i przygotowanym ciastem wyłóż spód formy do pieczenia (wyłóż ją wcześniej papierem).
  2. Spód piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 10 minut. Gotowy odstaw do ostygnięcia, a następnie wysyp na niego orzeszki ziemne.
  3. W rondelku podgrzej masło orzechowe, syrop klonowy, oliwę i sól. Wymieszaj składniki dokładnie. Tak przygotowany słony karmel wylej na spód z orzechami. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
  4. Następnie przygotuj polewę: czekoladę rozpuść z niewielką ilością mleka. Podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż uzyskasz gładką masę.
  5. Ostudzoną czekoladę wylej na słony karmel, wygładź szpatułką i opcjonalnie możesz posypać górę dodatkowo orzechami. Całość odstaw do lodówki na 2 godziny.
  6. Po tym czasie deser możesz pokroić na małe batoniki.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy