Jest gładki jak jedwab i rozkosznie czekoladowy. Główny składnik to dla wielu niespodzianka

Chociaż oczywistym składnikiem musu czekoladowego jest czekolada lub kakao, to za jego kremową konsystencję odpowiada coś zupełnie innego. Nie tylko podbija smak, ale również właściwości odżywcze deseru. Weganie będą zachwyceni!

Jest gładki jak jedwab i rozkosznie czekoladowy. Główny składnik to dla wielu niespodziankaMus czekoladowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Ella Olsson
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Bazą wegańskiego musu czekoladowego jest zazwyczaj aquafaba, czyli woda po cieciorce. Zachowuje się ona tak jak białko jaja, ubijając na pianę. W tym przypadku bazą jest jednak coś zupełnie innego. Ten przepis zaskakuje swoją prostotą, smakiem i wyjątkowo kremową konsystencją. Na miseczkę musu czekoladowego skuszą się nie tylko weganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Mus czekoladowy z tofu

Wiele osób na samo słowo "tofu" zaczyna się krzywić. Tak naprawdę zupełnie niepotrzebnie, bo jest to świetna baza do przygotowania wielu potraw. Dość neutralny smak staje się tłem do przypraw, które dyktują mu tor. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, dorzucając tofu do swoich potraw i nadając mu smak, o jakim nawet nie śniłeś.

Tofu
Tofu © Getty Images | wulingyun

Tofu to nie tylko zamiennik mięsa w daniach obiadowych, ale także pyszna baza do przygotowania obłędnie kremowego musu czekoladowego. Kremowy deser jest zaskakująco prosty do zrobienia i składa się z zaledwie kilku składników. Najlepiej sięgnąć po silken tofu, czyli tzw. tofu jedwabiste. Jeśli nie znajdziesz go jednak w sklepie, a nie leży ci zamawianie produktów przez internet, wybierz łatwo dostępne tofu naturalne.

Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem.
Mus czekoladowy z nietypowym dodatkiem. © Adobe Stock | katrinkivi

Składniki:

  • 340 g silken tofu,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
  • szczypta chilli (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika.
  2. Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Zmiksuj tofu w blenderze na gładką masę.
  4. Dodaj do blendera rozpuszczoną czekoladę, syrop cukrowy i opcjonalnie wybrane dodatki smakowe. Zmiksuj wszystko na gładki mus.
  5. Gotowy mus przelej do miseczek lub pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zgęstniał.

Gotowy mus czekoladowy z tofu możesz podać z ubitą śmietanką kokosową z dodatkiem wanilii lub ze świeżymi owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia