Jest gładki jak jedwab i rozkosznie czekoladowy. Główny składnik to dla wielu niespodzianka
Chociaż oczywistym składnikiem musu czekoladowego jest czekolada lub kakao, to za jego kremową konsystencję odpowiada coś zupełnie innego. Nie tylko podbija smak, ale również właściwości odżywcze deseru. Weganie będą zachwyceni!
15.06.2024 10:43
Bazą wegańskiego musu czekoladowego jest zazwyczaj aquafaba, czyli woda po cieciorce. Zachowuje się ona tak jak białko jaja, ubijając na pianę. W tym przypadku bazą jest jednak coś zupełnie innego. Ten przepis zaskakuje swoją prostotą, smakiem i wyjątkowo kremową konsystencją. Na miseczkę musu czekoladowego skuszą się nie tylko weganie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mus czekoladowy z tofu
Wiele osób na samo słowo "tofu" zaczyna się krzywić. Tak naprawdę zupełnie niepotrzebnie, bo jest to świetna baza do przygotowania wielu potraw. Dość neutralny smak staje się tłem do przypraw, które dyktują mu tor. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, dorzucając tofu do swoich potraw i nadając mu smak, o jakim nawet nie śniłeś.
Tofu to nie tylko zamiennik mięsa w daniach obiadowych, ale także pyszna baza do przygotowania obłędnie kremowego musu czekoladowego. Kremowy deser jest zaskakująco prosty do zrobienia i składa się z zaledwie kilku składników. Najlepiej sięgnąć po silken tofu, czyli tzw. tofu jedwabiste. Jeśli nie znajdziesz go jednak w sklepie, a nie leży ci zamawianie produktów przez internet, wybierz łatwo dostępne tofu naturalne.
Składniki:
- 340 g silken tofu,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
- szczypta chilli (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do rondelka, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, a następnie zdejmij z palnika.
- Połam czekoladę na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Zmiksuj tofu w blenderze na gładką masę.
- Dodaj do blendera rozpuszczoną czekoladę, syrop cukrowy i opcjonalnie wybrane dodatki smakowe. Zmiksuj wszystko na gładki mus.
- Gotowy mus przelej do miseczek lub pucharków i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby zgęstniał.
Gotowy mus czekoladowy z tofu możesz podać z ubitą śmietanką kokosową z dodatkiem wanilii lub ze świeżymi owocami. Smacznego!