PoradyUważany za najzdrowszy owoc świata. Mimo to wiele osób myśli, że jest trujący

Uważany za najzdrowszy owoc świata. Mimo to wiele osób myśli, że jest trujący

dereń
dereń
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Ekaterina savyolova

15.06.2024 09:29, aktual.: 15.07.2024 13:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zaczyna kwitnąć jeszcze przed tym, kiedy pojawiają się na nim liście, ozdabiając przydomowe ogrody. Owocować zaczyna dopiero w lipcu. Warto zapamiętać ten czas i polować na niepozorne, czerwone owoce.

Dereń jadalny to krzew, który oprócz pięknych kwiatów i jesiennej kolorystyki, oferuje nam również pyszne i zdrowe owoce. Choć są niewielkie, skrywają w sobie bogactwo cennych składników odżywczych. Wiele osób błędnie uznaje, że są niejadalne, a nawet trujące. W tym roku pamiętaj, aby zebrać je do koszyka i zaprosić do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy dereń jest jadalny?

Podczas gdy niektóre owoce są powszechnie znane i spożywane, inne czekają na swoje odkrycie. Dereń jadalny to jeden z tych owoców, które zasługują na większą uwagę ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i kulinarne. Dereń jadalny to piękny krzew, który był popularny w Polsce przed wojną. Owoce derenia charakteryzują się słodko-cierpkim smakiem i są pełne cennych składników odżywczych. W czasach PRL-u uznawano tę roślinę za "pański owoc" i tępiono z ogrodów. Na szczęście wrócił po latach do łask.

Jakie właściwości ma dereń?
Jakie właściwości ma dereń?© Licencjodawca | Marina Denisenko

Owoce derenia są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają żelazo, wapń, potas, magnez, cynk oraz witaminy A, E, C i K. Zawartość witaminy C jest szczególnie imponująca – pięć razy więcej niż w cytrynie. Dereń ma właściwości przeciwgorączkowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antyalergiczne. Stymuluje produkcję insuliny, wspiera cyrkulację krwi, redukuje ciśnienie i działa wspomaga pracę nerek.

Jak jeść owoce derenia?

Owoce derenia można jeść na surowo jako zdrową i orzeźwiającą przekąskę. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, jogurtów, musli czy owsianek, wzbogacając je o ciekawy smak i wartości odżywcze. Z derenia można przygotować pyszne i aromatyczne ciasta, ciasteczka, desery i inne słodkości. Lekko kwaśny smak derenia doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, nadając im ciekawy charakter.

Dereń jadalny pomoże przyciągnąć ptaki do ogrodu.
Dereń jadalny pomoże przyciągnąć ptaki do ogrodu.© Pixabay | GoranH

Dereń to idealny surowiec do przygotowywania przetworów na zimę. Z jego owoców powstają pyszne dżemy, konfitury, syropy, soki i wina. Nalewka z derenia to nie tylko pyszny trunek, ale również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców. Warto włączyć dereń do swojego codziennego menu i odkrywać jego kulinarne możliwości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradydereńowoce