Sezon na te owoce rusza już niedługo. Leśnicy podpowiadają, gdzie ich szukać

Sezon na leśne jagody zazwyczaj rozpoczyna się w połowie czerwca, a prawdziwy ich wysyp znaleźć można w lipcu. Niektórzy już teraz chwalą się drobnymi zbiorami. Jak szukać jagód, by wrócić do domu z pełnym koszykiem i fioletową buzią?

Jagody -  PysznościJagody - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Co roku ceny jagodzianek przyprawiają o zawrót głowy. Idealnym rozwiązaniem dla portfela jest przygotowanie ich samodzielnie w domu. Kupowanie jagód może mijać się z celem, bo i one potrafią postraszyć ceną na paragonie. Można jednak połączyć przyjemne z pożytecznym - zabrać ze sobą koszyk i pójść na spacer do lasu, aby pozbierać trochę owoców w najlepsze cenie, czyli za darmo. Doświadczeni zbieracze mają swoje sekretne miejsca, ale to nie oznacza, że amatorzy wrócą z pustymi rękami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Jak zbierać jagody?

Sezon na leśne owoce ruszył w tym roku nieco wcześniej i już teraz przy drogach spotkać można stoliczki z jagodami na sprzedaż. Cena za litrowy słoik to zwykle ok. 20 zł. To znak, że czas zakasać rękawy, odpowiednio się przygotować i ruszyć na zbiory. Korzyści jest sporo - nie tylko wrócisz do domu z owocami na pierogi czy jagodzianki, ale też dotlenisz organizm i zrelaksujesz się na łonie natury.

jagoda, jagody, borówka
jagoda, jagody, borówka © Pixabay | BjoKib

Leśnicy zwracają uwagę, że podczas zbierania jagód w lesie należy kierować się kilkoma ważnymi zasadami. Po pierwsze, owoce powinny być zbierane ręcznie, bez użycia jakichkolwiek narzędzi, które mogłyby uszkodzić rośliny. Należy również unikać niszczenia krzewów borówki i innych roślin runa leśnego. Zbierane powinny być tylko dojrzałe owoce, a młode pozostawione, aby jeszcze miały czas dojrzeć.

Borówka czarna - bo tak się fachowo nazywa ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czernica, borówka czarna, czarna jagoda. Występuje w borach sosnowych i świerkowych, w borach mieszanych, na obrzeżach lasu, torfowiskach, polanach często tworząc bardzo rozległe połacie - czytamy na stronie Nadleśnictwa Babki

Pamiętaj nie tylko o koszyku

Przed spożyciem zebrane owoce należy dokładnie umyć. Podczas zbierania jagód należy uważać na kleszcze, stosując odpowiedni strój i repelenty. Ważne jest również, aby poinformować bliskich o swoich planach wyjścia do lasu i zabrać ze sobą telefon. W razie wątpliwości co do gatunku rośliny, lepiej zostawić ją w spokoju.

jagody
jagody © Licencjodawca

Borówka czarna, zwana pospoliście jagodą, posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zawiera witaminę C, błonnik i antyoksydanty. To pyszny dodatek do ciast i deserów. Podczas zbierania pamiętajmy o ważne rzeczy: lasy są naszym wspólnym dobrem. Dbajmy o nie i korzystajmy z ich darów w sposób odpowiedzialny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀